Indeks tematyczny: kreatywność

Publikacje

Myślę, że wielu ludzi doświadcza porażek, klęsk i niedoborów by dostać szansę przebudzenia w sobie kogoś silnego, odważnego i kreatywnego. By mogli w sobie obudzić Olbrzyma. Gdyby mieli cały czas dostatek nigdy by nie rozwinęli tych cech, które są najważniejsze. Być może nigdy by nie rozwinęli swojego prawdziwego potencjału?

Surfowanie po morzu pieniędzy [grafika - Adam Bińkowski]

Kulinarne

Przy robieniu lobio warto ugotować więcej fasoli, przyda się kolejnego dnia na lobiani, czyli niby chaczapuri z fasolową pastą. Piszę “niby” gdyż można spotkać pod nazwą lobiani bułeczki, placki i bagietki, które łączy jedno – owa fasolowa pasta.

Lobiani - nadziewane, fasolowe placki jak chaczapuri

Wyobrażacie sobie śliwki mirabelki z czosnkiem, papryką i ziołami? U nas kojarzone z ekonomicznym nieudacznictwem, gdzie indziej doceniane w kuchni i poważane… W Gruzji ałycza, będąca przodkiem mirabelki i często z nią mylona, stanowi podstawę legendarnego, kwaśno-pikantnego sosu tkemali.

Tkemali, ałycza, mirabelki - różnokolorowe śliwki na gruziński sos tkemali

Bakłażan jest najważniejszy, potem pomidory, cebula i zielenina. Ziemniaki i papryka doproszone do towarzystwa. A potem cierpliwie i bez pośpiechu.

Ajapsandali - gruzińska potrawka warzywna

Tolma to potrawa, której pochodzenie nie jest pewne. Najczęściej robiona jest z nadzieniem ryżowo-mięsnym, ale można też zrobić wersję wegetariańską. Taką zrobiła dla nas Żużuna dodając do ryżu dużo zieleniny. Robienie tolmy to prosta, choć żmudna praca...

Historie kulinarne: Tolma (sarma) wegetariańska z ryżem

Cóż oznacza słowo faszerować? Znaczy: pakować, umieszczać, wkładać, ładować, napełniać, nadziewać, wlewać, wsypywać, wypełniać czymś... I właśnie to będziemy robić z bakłażanem. :-)

Bakłażany faszerowane ryżem z warzywami - potrawa kaukaska

Bakłażany i orzechy to popularne składniki potraw gruzińskich. Dokładając do nich jeszcze trochę kreatywności i wykorzystując to, co jest akurat pod ręką, można stworzyć całkiem sporo smacznych potraw. A jak wybierać bakłażana, żeby był dobry...

Bakłażany w pomidorach po gruzińsku

Jest takie gruzińskie przysłowie ჯერ მწარე ჭამე, კვლავ ტკბილი თუ ეძებ გემოვნებასა, które dosłownie znaczy – w poszukiwaniu prawdziwego smaku zjedz najpierw gorzkie, a dopiero potem wróć do słodkości co oznacza, że trudne i będące wyzwaniem sytuacje pozwalają nam dojrzeć i dorosnąć.

W poszukiwaniu przepisów na wegetariańskie potrawy kuchni gruzińskiej

Pchali to sałatka tak internacjonalna jak i sama Gruzja. W Gruzji, na obszarze jednej piątej Polski, żyje kilkanaście grup narodowościowych a pkhali można zrobić z najprzeróżniejszych warzyw, których w Gruzji jest również dostatek.

Pchali (pxali, pkhali) szpinakowo-porowe - potrawa gruzińska

Niektórzy sugerują, że tego typu ciasteczko-pierożki są zaczerpnięte z kuchni rosyjskiej. Gdyby nawet tak było, to mają w sobie spory dodatek gruzińskiej duszy przejawiającej się w dodawaniu orzechów tam, gdzie się tylko da.

Ciasteczka drożdżowe z nadzieniem orzechowym

Spis A-Z

Bakłażan jest najważniejszy, potem pomidory, cebula i zielenina. Ziemniaki i papryka doproszone do towarzystwa. A potem cierpliwie i bez pośpiechu.

Ajapsandali - gruzińska potrawka warzywna

Cóż oznacza słowo faszerować? Znaczy: pakować, umieszczać, wkładać, ładować, napełniać, nadziewać, wlewać, wsypywać, wypełniać czymś... I właśnie to będziemy robić z bakłażanem. :-)

Bakłażany faszerowane ryżem z warzywami - potrawa kaukaska

Bakłażany i orzechy to popularne składniki potraw gruzińskich. Dokładając do nich jeszcze trochę kreatywności i wykorzystując to, co jest akurat pod ręką, można stworzyć całkiem sporo smacznych potraw. A jak wybierać bakłażana, żeby był dobry...

Bakłażany w pomidorach po gruzińsku

Myślę, że wielu ludzi doświadcza porażek, klęsk i niedoborów by dostać szansę przebudzenia w sobie kogoś silnego, odważnego i kreatywnego. By mogli w sobie obudzić Olbrzyma. Gdyby mieli cały czas dostatek nigdy by nie rozwinęli tych cech, które są najważniejsze. Być może nigdy by nie rozwinęli swojego prawdziwego potencjału?

Surfowanie po morzu pieniędzy [grafika - Adam Bińkowski]

Przy robieniu lobio warto ugotować więcej fasoli, przyda się kolejnego dnia na lobiani, czyli niby chaczapuri z fasolową pastą. Piszę “niby” gdyż można spotkać pod nazwą lobiani bułeczki, placki i bagietki, które łączy jedno – owa fasolowa pasta.

Lobiani - nadziewane, fasolowe placki jak chaczapuri

Pchali to sałatka tak internacjonalna jak i sama Gruzja. W Gruzji, na obszarze jednej piątej Polski, żyje kilkanaście grup narodowościowych a pkhali można zrobić z najprzeróżniejszych warzyw, których w Gruzji jest również dostatek.

Pchali (pxali, pkhali) szpinakowo-porowe - potrawa gruzińska

Niektórzy sugerują, że tego typu ciasteczko-pierożki są zaczerpnięte z kuchni rosyjskiej. Gdyby nawet tak było, to mają w sobie spory dodatek gruzińskiej duszy przejawiającej się w dodawaniu orzechów tam, gdzie się tylko da.

Ciasteczka drożdżowe z nadzieniem orzechowym

Wyobrażacie sobie śliwki mirabelki z czosnkiem, papryką i ziołami? U nas kojarzone z ekonomicznym nieudacznictwem, gdzie indziej doceniane w kuchni i poważane… W Gruzji ałycza, będąca przodkiem mirabelki i często z nią mylona, stanowi podstawę legendarnego, kwaśno-pikantnego sosu tkemali.

Tkemali, ałycza, mirabelki - różnokolorowe śliwki na gruziński sos tkemali

Tolma to potrawa, której pochodzenie nie jest pewne. Najczęściej robiona jest z nadzieniem ryżowo-mięsnym, ale można też zrobić wersję wegetariańską. Taką zrobiła dla nas Żużuna dodając do ryżu dużo zieleniny. Robienie tolmy to prosta, choć żmudna praca...

Historie kulinarne: Tolma (sarma) wegetariańska z ryżem

Jest takie gruzińskie przysłowie ჯერ მწარე ჭამე, კვლავ ტკბილი თუ ეძებ გემოვნებასა, które dosłownie znaczy – w poszukiwaniu prawdziwego smaku zjedz najpierw gorzkie, a dopiero potem wróć do słodkości co oznacza, że trudne i będące wyzwaniem sytuacje pozwalają nam dojrzeć i dorosnąć.

W poszukiwaniu przepisów na wegetariańskie potrawy kuchni gruzińskiej

Indeks tematyczny