Elena - producent żywności liofilizowanej
Firma produkująca naturalne dodatki do żywności: liofilizowane owoce, warzywa, grzyby, zioła, przyprawy (także mięso - my go nie jadamy, więc dlatego w nawiasie ;-)). Oprócz tego na zamówienie mogą zliofilizować dowolny produkt.
Warzywa uzyskane metodą liofilizacji w pełni zachowują właściwości warzyw świeżych: smak, zapach, wartości odżywcze. Nie ulegają degradacji najcenniejsze składniki i właściwości: witaminy, białka, składniki mineralne. Dobrze zachowana struktura komórkowa pozwala na szybkie ponowne uwodnienie produktu. Wpływają korzystnie na smak produktu finalnego. Proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Produkt pozbawiony min. 95-98 % wody jest bardzo lekki, a tym samym łatwy w transporcie i magazynowaniu. Nie posiadając wody, jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów".