Mczadi kukurydziano-fasolowe

Przepis na tradycyjne kukurydziane mczadi już był a teraz pora na jego odmianę, czyli mczadi fasolowe.

Mczadi (mch'adi) kukurydziano-fasolowe placuszki gruzińskieNasze mczadi (gruz. მჭადი – mch'adi) zrobiliśmy na patelni, smażąc je w rozgrzanym tłuszczu – jest to wersja zdecydowanie "miejska", gdy mamy tylko dostęp do kuchenki elektrycznej lub gazowej. Jeśli ktoś ma tradycyjny piec chlebowy może pokusić się o zrobienie mczadi tak, jak robiono je przed laty a nadal robi się w wioskach wielu regionów Gruzji.

Potrzebne jest do tego gliniane lub kamienne naczynie, forma lub patelka. W Gruzji jest ono bardzo popularne i nazywane ketsi (gruz. კეცი), jednak także w Polsce można podobne na każdym jarmarku wiejskim lub w internecie dostać. Zamiast robić placuszki i smażyć na oleju bierzemy glinianą formę i wylepiamy ją ciastem kukurydzianym. Przykrywamy drugim ketsi lub arkuszem blachy, na wierzch sypiemy węgielki i otaczamy gorącym żarem oraz zapiekamy w piecu. Proces trwa około godziny a smak jest niepowtarzalny.

W sprawach zasad bądź niczym skała,
w sprawach smaku płyń z prądem.
Thomas Jefferson

Wersja miejska nie pachnie dymem i inaczej smakuje, ale także jest warta polecenia. Zamiast smażyć placuszki można je wypiekać w piekarniku w różnych formach – od glinianych po silikonowe. Warto wtedy przykryć formę folią aluminiową inaczej zbyt mocno się wysuszą i będą pancerne. :-)

Składniki:
  • mąka kukurydziana – 300 g,
  • fasola – 100 g,
  • woda – 150 ml,
  • posiekana zielenina – natka pietruszki, szczypiorek, cebulka, koperek,
  • oliwa lub olej do smażenia,
  • dodatki własne: czosnek, papryka w płatkach.
Przygotowanie:
  1. Ciasto na gruzińskie mczadi kukurydziano-fasoloweZ mąki kukurydzianej i gorącej wody zagnieść ciasto.
  2. Fasolę rozetrzeć (zblendować) z zieleniną i przyprawami na jednorodną masę.
  3. Połączyć masę z ciastem kukurydzianym.
  4. Formować placuszki (mokrymi rękami bo inaczej się lepią) i smażyć z obu stron do złotego koloru.
    Fasola czerwona i dodatki liofilizowane - składniki na gruzińskie mczadiSmażenie kukurydziano-fasolowych placuszków mczadi