Adżapsandali, czyli bakłażanowy misz-masz

Kto wie, że bakłażany można suszyć tak jak nasze wigilijne grzyby? Na blasze, w suszarce do grzybów lub wprost nawleczone na nitkę plastry... I to, że wcale nie są warzywem, lecz owocem a do tego jagodą?

Bakłażan

Bakłażany są wszechobecne nie tylko w gruzińskiej, ale i w całej kaukaskiej kuchni. Przyrządzane na różne sposoby, z dodatkiem rozmaitych warzyw i przypraw. W formie sałatki, zupy, pasty czy ruletów – zawsze smakowite.

Tym razem potrawa, w której wszystko zależy od grubości garnka, kolejności dodawania składników i czasu. Garnek, sagan czy inne naczynie do gotowania ma mieć jak najgrubsze dno by potrawa duszono-smażona na małej ilości oliwy się nie przypalała a “dojrzewała” na małym ogniu – i to jest główny sekret.

Drugim jest procedura, czyli stopniowe dodawanie i podsmażanie kolejnych warzyw aż do uzyskania odpowiedniego aromatu, miękkości i konsystencji. Niektórzy jeszcze twierdzą, że istotna jest wielkość krojonych kawałków i obowiązkowa świeżość ziół przyprawowych. Purystów kulinarnych odsyłam do własnych poszukiwań. Sama zadowoliłam się wariantem będącym kompromisem w dziedzinie składników i czasu przyrządzania. Potrawa okazała się smaczna, aromatyczna i na stałe zagościła w naszym domowym repertuarze.

Co innego cebula. Ona nie ma wnętrzności. Jest sobą na wskroś cebulą do stopnia cebuliczności. – Wisława Szymborska

Przepis na adżapsandali (ajapsandali)

Składniki:
  • bakłażany – 3-4 (około 600 g),
  • ziemniaki (~3) lub słodka papryka (~3) – zależnie od wariantu,
  • pomidory – 2-3,
  • cebula – 2,
  • czosnek – 2-3 ząbki,
  • olej – 4 łyżki,
  • zielenina: po 2-3 gałązki natki pietruszki, kopru, kolendry i bazylii,
  • czerwona zmielona papryka, czarny zmielony pieprz, sól do smaku.
Przyrządzenie ajapsandali:
Podstawowe składniki Adżapsandali

Ajapsandali - gruzińska potrawka warzywna

  1. Bakłażany pokroić w półkrążki grubości ok. 0,5 cm, posypać solą, odstawić na pół godziny a potem odcisnąć z nadmiaru soku.
  2. Ziemniaki pokroić w półplasterki, cebulę w krążki lub grubą kostkę a czosnek w kostkę lub słupki (u nas dodałam czosnek liofilizowany firmy Elena). Obrane ze skórki pomidory pokroić w ćwiartki lub drobniej (ja użyłam pomidorów z puszki – najlepsze rozwiązanie zimą, gdy sklepowe pomidory nie mają smaku).
  3. Do garnka z grubym dnem (patelni, woka lub rondla) wlać olej, dodać cebulę, zeszklić na słabym ogniu. Następnie dodać ziemniaki i podsmażyć je na półmiękko.
  4. Dodać bakłażany i poddusić całość co jakiś czas mieszając.
  5. Na koniec dodać pomidory, zmniejszyć ogień do bardzo słabego i poddusić jeszcze przez 15 minut.
  6. Gdy warzywa będą miękkie, dodać drobno posiekaną zieleninę, czosnek, pieprz, paprykę i sól.
  7. Składniki potrawy dobrze wymieszać. Gotowe adżapsandali odstawić pod przykryciem na godzinę.

Uwaga: Można podsmażyć każdy produkt oddzielnie i dopiero potem połączyć lub, jak w podanym przepisie, dodawać składniki po kolei.

Adżapsandali (gruz. აჯაფსანდალი - ajapsandali) ma niezliczoną ilość wariantów (np. bez ziemniaków, ze słodką papryką czy z dodatkiem startej marchewki) i jest potrawą wspierającą kreatywność podobnie jak pchali. Nic, tylko próbować i testować w realiach polskich z dodatkiem naszych popularnych warzyw. Można go zrobić większą ilość i trzymać kilka dni w chłodnym miejscu sukcesywnie podjadając.