Indeks miejsc: Imeretia

Publikacje

Droga była. Kiedyś... to znaczy do rozpadu Związku Radzieckiego. Tak w Gruzji może się zaczynać większość opowieści o tym co było, a co się przez ostatnie 22 lata rozpadło. Było sanatorium, fabryka, punkt skupu owoców, wioskowy klub – było i się rozpadło. Podobnie z drogą z przełęczy Zekari do Imeretii...

Trekking z plecakami na koniu - zdjęcia z Gruzji

Kulinarne

Używany jest w Gruzji do wielu potraw. W smaku jest ziołowy z lekko owocową nutą. Na Kaukazie stanowi zamiennik drogiego szafranu a powstaje z wysuszonych żółto-pomarańczowych kwiatków, popularnej również u nas, aksamitki.

Płatki aksamitki ususzone na szafran imeretyński, gruzińską przyprawę

Sekretem tego letniego sosu są kwaśnawe winogrona, których kiście najczęściej oplatają werandę i słodkie dojrzałe jeżyny, których krzaki pełnią rolę naturalnej osłony lub przegrody w polu. I jeszcze trochę przypraw dodających ostrości i wykwintności...

Składniki na gruziński sos jeżynowo-winogronowy

Z wypraw

Spis A-Z

Używany jest w Gruzji do wielu potraw. W smaku jest ziołowy z lekko owocową nutą. Na Kaukazie stanowi zamiennik drogiego szafranu a powstaje z wysuszonych żółto-pomarańczowych kwiatków, popularnej również u nas, aksamitki.

Płatki aksamitki ususzone na szafran imeretyński, gruzińską przyprawę

Droga była. Kiedyś... to znaczy do rozpadu Związku Radzieckiego. Tak w Gruzji może się zaczynać większość opowieści o tym co było, a co się przez ostatnie 22 lata rozpadło. Było sanatorium, fabryka, punkt skupu owoców, wioskowy klub – było i się rozpadło. Podobnie z drogą z przełęczy Zekari do Imeretii...

Trekking z plecakami na koniu - zdjęcia z Gruzji

Sekretem tego letniego sosu są kwaśnawe winogrona, których kiście najczęściej oplatają werandę i słodkie dojrzałe jeżyny, których krzaki pełnią rolę naturalnej osłony lub przegrody w polu. I jeszcze trochę przypraw dodających ostrości i wykwintności...

Składniki na gruziński sos jeżynowo-winogronowy