Indeks miejsc: Szuachewi

Publikacje

Ruszamy w drogę do Szuachewi, gdzie mamy nadzieję odszukać człowieka, który według wspomnień Ani robi najlepsze chaczapuri adżarskie. Nie znamy jego imienia – mamy tylko jego zdjęcie i obrazki, które pamięta Ania. Chcemy namówić go, by pokazał nam jak robi się te smakowite, adżarskie łódki serowe...

Spotkanie z mistrzem adżarskiego chaczapuri w 2007 roku

Kulinarne

Wymyśliłam sobie, że chcę nauczyć się jak robić chaczapuri adżarskie u spotkanego podczas pierwszej wyprawy do Gruzji i odwiedzonego również rok później kucharza z Szuachewi. To pierwsze, jedzone w niewielkim miasteczku po wielogodzinnej wędrówce, wydawało mi się wręcz idealne. Czy naprawdę takie było? Nie wiem. Pewnie takich lub jeszcze lepszych można znaleźć wiele w całej Adżarii, ale to chaczapuri i ten kucharz stały się dla mnie swoistą legendą.

Chaczapuri adżarskie (ajaruli khachapuri) gotowe do jedzenia

Koniec jesieni i niedługo zacznie się zima. Dla mieszkańców górskich wiosek Adżarii oznacza to zasypane i nieprzejezdne drogi. W wioskach nie ma sklepów a w miasteczkach jest ich niewiele i słabo zaopatrzone.

Reportaż z Gruzji: Spiżarnia w górskiej wiosce Adżarii

Z wypraw

Spis A-Z

Wymyśliłam sobie, że chcę nauczyć się jak robić chaczapuri adżarskie u spotkanego podczas pierwszej wyprawy do Gruzji i odwiedzonego również rok później kucharza z Szuachewi. To pierwsze, jedzone w niewielkim miasteczku po wielogodzinnej wędrówce, wydawało mi się wręcz idealne. Czy naprawdę takie było? Nie wiem. Pewnie takich lub jeszcze lepszych można znaleźć wiele w całej Adżarii, ale to chaczapuri i ten kucharz stały się dla mnie swoistą legendą.

Chaczapuri adżarskie (ajaruli khachapuri) gotowe do jedzenia

Ruszamy w drogę do Szuachewi, gdzie mamy nadzieję odszukać człowieka, który według wspomnień Ani robi najlepsze chaczapuri adżarskie. Nie znamy jego imienia – mamy tylko jego zdjęcie i obrazki, które pamięta Ania. Chcemy namówić go, by pokazał nam jak robi się te smakowite, adżarskie łódki serowe...

Spotkanie z mistrzem adżarskiego chaczapuri w 2007 roku

Koniec jesieni i niedługo zacznie się zima. Dla mieszkańców górskich wiosek Adżarii oznacza to zasypane i nieprzejezdne drogi. W wioskach nie ma sklepów a w miasteczkach jest ich niewiele i słabo zaopatrzone.

Reportaż z Gruzji: Spiżarnia w górskiej wiosce Adżarii