Indeks kulinarny: jeżyny

Kulinarne

Zimą lub na przednówku, jak wszystkie zapasy suszonych liści, konfitur czy soków się skończą, można wykorzystać świeżo ścięte, gałązki do zrobienia doskonałej herbatki uzdrawiającej nie tylko z przeziębienia czy grypy, ale także z zimowej depresji.

Parzenie gałązek krzewów owocowych

Sekretem tego letniego sosu są kwaśnawe winogrona, których kiście najczęściej oplatają werandę i słodkie dojrzałe jeżyny, których krzaki pełnią rolę naturalnej osłony lub przegrody w polu. I jeszcze trochę przypraw dodających ostrości i wykwintności...

Składniki na gruziński sos jeżynowo-winogronowy

W postnej, czyli wegetariańskiej kuchni gruzińskiej, jest sporo potraw z grzybów – grzyby duszone z jajkami, ze śmietaną, z masłem, z orzechami, smażone, zapiekane w “kiecy”, podsmażane, opiekane nad rozżarzonymi węgielkami a nawet chinkali z grzybów – rarytas dla tych, którzy mięsa nie preferują.

Soko-suluguni - grzyby zapiekane z serem (gruzińska potrawa wegetariańska)

Kulinarne a-z

Sekretem tego letniego sosu są kwaśnawe winogrona, których kiście najczęściej oplatają werandę i słodkie dojrzałe jeżyny, których krzaki pełnią rolę naturalnej osłony lub przegrody w polu. I jeszcze trochę przypraw dodających ostrości i wykwintności...

Składniki na gruziński sos jeżynowo-winogronowy

W postnej, czyli wegetariańskiej kuchni gruzińskiej, jest sporo potraw z grzybów – grzyby duszone z jajkami, ze śmietaną, z masłem, z orzechami, smażone, zapiekane w “kiecy”, podsmażane, opiekane nad rozżarzonymi węgielkami a nawet chinkali z grzybów – rarytas dla tych, którzy mięsa nie preferują.

Soko-suluguni - grzyby zapiekane z serem (gruzińska potrawa wegetariańska)

Zimą lub na przednówku, jak wszystkie zapasy suszonych liści, konfitur czy soków się skończą, można wykorzystać świeżo ścięte, gałązki do zrobienia doskonałej herbatki uzdrawiającej nie tylko z przeziębienia czy grypy, ale także z zimowej depresji.

Parzenie gałązek krzewów owocowych