Indeks kulinarny: papryka

Kulinarne

Powyżej 2 tysięcy metrów choć ciężko z owocami, to warzyw może być pod dostatkiem. Wystarczy wybrać takie odmiany, które chłodów i krótkiego okresu wegetacyjnego się nie boją. Do nich należą różne odmiany buraka liściowego.

Burak liściowy z Uszguli - składnik swańskiej sałatki Leli

Bakłażan jest najważniejszy, potem pomidory, cebula i zielenina. Ziemniaki i papryka doproszone do towarzystwa. A potem cierpliwie i bez pośpiechu.

Ajapsandali - gruzińska potrawka warzywna

Zimowe wieczory to dobry czas na gotowanie i rozmowy, więc rozmawiamy o przeszłości, o tradycjach, o różnicach w przepisach kucharskich. Czasami potrawę o tej samej nazwie robi się zupełnie inaczej w jednym regionie Gruzji, a inaczej w drugim. Tak właśnie jest z elardżi...

Elardżi ziemniaczane po swańsku - przepis kuchni gruzińskiej

Tolma to potrawa, której pochodzenie nie jest pewne. Najczęściej robiona jest z nadzieniem ryżowo-mięsnym, ale można też zrobić wersję wegetariańską. Taką zrobiła dla nas Żużuna dodając do ryżu dużo zieleniny. Robienie tolmy to prosta, choć żmudna praca...

Historie kulinarne: Tolma (sarma) wegetariańska z ryżem

Cóż oznacza słowo faszerować? Znaczy: pakować, umieszczać, wkładać, ładować, napełniać, nadziewać, wlewać, wsypywać, wypełniać czymś... I właśnie to będziemy robić z bakłażanem. :-)

Bakłażany faszerowane ryżem z warzywami - potrawa kaukaska

W tym przepisie zamiast papryki mogłoby się znaleźć mnóstwo innych warzyw a i papryka wcale nie musi być zielona. Gwoździem programu jest sos orzechowy, z którym te wszystkie warzywa nabierają duszy i wykwintnego smaku. Zaś w samej potrawie jest jedna ciekawostka...

Papryka gotowana po gruzińsku w sosie orzechowym

Seler – starożytne warzywo, które od kilku tysięcy lat jest wykorzystywane w celach leczniczych, dekoracyjnych i rytualnych. Można go gotować, smażyć, dusić, suszyć, solić, marynować i kisić. W tym przypisie wystąpi razem z ziemniakiem i to w roli obiektu fruwającego, czyli motyla.

Pasztet selerowy w kształcie motyli

Kotlety fasolowe (mogą być też z bobu, soczewicy lub warzyw) to danie dawniej ściśle związane z częstymi postami w kościele prawosławnym, gdy mięso trzeba było zastępować innymi produktami.

Kotlety fasolowe wegetariańskie po gruzińsku

Sekretem tego letniego sosu są kwaśnawe winogrona, których kiście najczęściej oplatają werandę i słodkie dojrzałe jeżyny, których krzaki pełnią rolę naturalnej osłony lub przegrody w polu. I jeszcze trochę przypraw dodających ostrości i wykwintności...

Składniki na gruziński sos jeżynowo-winogronowy

Czasami potrawa może być inspiracją do kulinarnego wścibiania nosa w historię cywilizacji. Tym razem zapraszamy do podglądania bobowatych i oczywiście do przyrządzenia gruzińskiej sałatki z czerwonej fasoli.

Kirkazhi - gruzińska sałatka fasolowa z sosem orzechowo-czosnkowym

Przepis na tradycyjne kukurydziane mczadi już był a teraz pora na jego odmianę, czyli mczadi fasolowe. Niepowtarzalny smak ma zapiekane w piecu, jednak w wersji "miejskiej" z patelni smakuje również dobrze.

Mczadi (mch'adi) kukurydziano-fasolowe placuszki gruzińskie

Zielona fasolka jest w Gruzji popularna i chętnie jedzona, choć w zupełnie innych zestawieniach niż w Polsce. Zamiast chrupiącej, tartej bułki zrumienionej na maśle jest cebula, pomidory, papryka a do tego świeża kolendra, bazylia, mięta oraz orzechy – powszechne dodatki w kuchni gruzińskiej.

Wariacja z zielonej fasolki szparagowej po gruzińsku

Kto nie jadł sałatki warzywnej? Takiej jak u cioci na imieninach i na świątecznej kolacji? Otóż w każdym kraju mają swoje podejście do sałatki, swój dobór produktów i filozofię mieszania. W Gruzji też...

Gruzińska sałatka warzywna z sosem orzechowym

Z Chin i Indii przez Azję Mniejszą zrobił wycieczkę do Afryki, a następnie do Europy i Ameryki. Wielki, fioletowy podróżnik – bakłażan! Co prawda może mieć skórkę oprócz fioletowej także żółtą, zieloną, białą, pomarańczową, marmurkową, jednakże w środku jest zawsze biały.

Bakłażanowe krążki z sosem orzechowym i papryką - potrawa kuchni gruzińskiej

Podobno w Gruzji znanych jest ponad 300 potraw z bakłażana, co by znaczyło, że jest to jedno z popularniejszych warzyw w tym kraju. Przez swój neutralny smak bardzo dobrze łączy się z innymi warzywami i produktami co też wpływa na sporą ilość wariantów i modyfikacji.

Bakłażanowe rulony po gruzińsku z pastą orzechową

Podstawą jest upieczony w skórce bakłażan. Pozostałe składniki można modyfikować do woli za każdym razem delektując się nową odsłoną już znajomej potrawy.

Pasta bakłażanowa z serem i papryką (wegetariańska potrawa gruzińska)

Do tej potrawy potrzebna jest różnokolorowa papryka – zarówno słodka, jak i ostra – oraz, jak zwykle w gruzińskich przepisach, trochę cierpliwości.

Sałatka gruzińska ze smażonej papryki z orzechami po meschetyjsku

Porowe pęczki z kokardkami w sosie orzechowym. Wyglądają pięknie – jako dekoracyjna przystawka godne polecenia. W przygotowaniu łatwe i … dobre dla gadułów.

Pęczki z pora w sosie orzechowym (gruzińska potrawa wegetariańska)

Bardzo lubię buraki i szukam różnych sposobów ich wykorzystania nie tylko w barszczu, sałatce czy ćwikle. Gruziński przepis na buraczane miseczki okazał się prosty, smaczny i bardzo dekoracyjny.

Buraki faszerowane warzywami po gruzińsku (potrawa wegetariańska)

Sama nazwa tej potrawy nasuwa skojarzenia – to tak, jakby połączyć gruzińskie pchali i lobio. Typowo regionalna potrawa z rejonu małego miasteczka Keda w Adżarii, 42 km od Batumi.

Gruzińskie pkhal-lobio z brukselką (potrawa wegetariańska)

W Kachetii a także w rejonie Rustawi i Gori powstały duże plantacje pieczarek, więc pora na gruzińską potrawę z pieczarek. Jej “gruzińskość” przejawia się głównie w dodatku orzechów i octu winnego.

Pieczarki z orzechami po gruzińsku (przepis)

W Gruzji faszerowane warzywa są częstym widokiem przy biesiadnym stole a nadziewać można wszystko co może służyć za formę do nadziewania. Papryka, bakłażan, pomidor, kabaczek wydają się oczywiste – ale marchewka? Da się i marchewkę...

Marchewka faszerowana orzechami po gruzińsku (potrawa wegetariańska)

Czego z fasoli zrobić nie można? Są potrawy na ciepło i na zimno, zupy, zakąski i kotlety a nawet ciasto na słodko i to po gruzińsku. Jest też prosta i smaczna pasta fasolowa do zrobienia w 10 minut, jeśli ma się ugotowaną fasolę.

Gupta - pasta z czerwonej fasoli (gruzińska przystawka wegetariańska)

Jajko – niby nic szczególnego a jednak! Te jajka zachwycą swoją prostotą leniuchów kulinarnych a swoim smakiem kulinarnych smakoszy.

Jajka faszerowane orzechami (potrawa kuchni gruzińskiej)

Pchali to sałatka tak internacjonalna jak i sama Gruzja. W Gruzji, na obszarze jednej piątej Polski, żyje kilkanaście grup narodowościowych a pkhali można zrobić z najprzeróżniejszych warzyw, których w Gruzji jest również dostatek.

Pchali (pxali, pkhali) szpinakowo-porowe - potrawa gruzińska

Kulinarne a-z

Bakłażan jest najważniejszy, potem pomidory, cebula i zielenina. Ziemniaki i papryka doproszone do towarzystwa. A potem cierpliwie i bez pośpiechu.

Ajapsandali - gruzińska potrawka warzywna

Z Chin i Indii przez Azję Mniejszą zrobił wycieczkę do Afryki, a następnie do Europy i Ameryki. Wielki, fioletowy podróżnik – bakłażan! Co prawda może mieć skórkę oprócz fioletowej także żółtą, zieloną, białą, pomarańczową, marmurkową, jednakże w środku jest zawsze biały.

Bakłażanowe krążki z sosem orzechowym i papryką - potrawa kuchni gruzińskiej

Podobno w Gruzji znanych jest ponad 300 potraw z bakłażana, co by znaczyło, że jest to jedno z popularniejszych warzyw w tym kraju. Przez swój neutralny smak bardzo dobrze łączy się z innymi warzywami i produktami co też wpływa na sporą ilość wariantów i modyfikacji.

Bakłażanowe rulony po gruzińsku z pastą orzechową

Podstawą jest upieczony w skórce bakłażan. Pozostałe składniki można modyfikować do woli za każdym razem delektując się nową odsłoną już znajomej potrawy.

Pasta bakłażanowa z serem i papryką (wegetariańska potrawa gruzińska)

Cóż oznacza słowo faszerować? Znaczy: pakować, umieszczać, wkładać, ładować, napełniać, nadziewać, wlewać, wsypywać, wypełniać czymś... I właśnie to będziemy robić z bakłażanem. :-)

Bakłażany faszerowane ryżem z warzywami - potrawa kaukaska

Bardzo lubię buraki i szukam różnych sposobów ich wykorzystania nie tylko w barszczu, sałatce czy ćwikle. Gruziński przepis na buraczane miseczki okazał się prosty, smaczny i bardzo dekoracyjny.

Buraki faszerowane warzywami po gruzińsku (potrawa wegetariańska)

Zimowe wieczory to dobry czas na gotowanie i rozmowy, więc rozmawiamy o przeszłości, o tradycjach, o różnicach w przepisach kucharskich. Czasami potrawę o tej samej nazwie robi się zupełnie inaczej w jednym regionie Gruzji, a inaczej w drugim. Tak właśnie jest z elardżi...

Elardżi ziemniaczane po swańsku - przepis kuchni gruzińskiej

Kto nie jadł sałatki warzywnej? Takiej jak u cioci na imieninach i na świątecznej kolacji? Otóż w każdym kraju mają swoje podejście do sałatki, swój dobór produktów i filozofię mieszania. W Gruzji też...

Gruzińska sałatka warzywna z sosem orzechowym

Czego z fasoli zrobić nie można? Są potrawy na ciepło i na zimno, zupy, zakąski i kotlety a nawet ciasto na słodko i to po gruzińsku. Jest też prosta i smaczna pasta fasolowa do zrobienia w 10 minut, jeśli ma się ugotowaną fasolę.

Gupta - pasta z czerwonej fasoli (gruzińska przystawka wegetariańska)

Jajko – niby nic szczególnego a jednak! Te jajka zachwycą swoją prostotą leniuchów kulinarnych a swoim smakiem kulinarnych smakoszy.

Jajka faszerowane orzechami (potrawa kuchni gruzińskiej)

Czasami potrawa może być inspiracją do kulinarnego wścibiania nosa w historię cywilizacji. Tym razem zapraszamy do podglądania bobowatych i oczywiście do przyrządzenia gruzińskiej sałatki z czerwonej fasoli.

Kirkazhi - gruzińska sałatka fasolowa z sosem orzechowo-czosnkowym

Sekretem tego letniego sosu są kwaśnawe winogrona, których kiście najczęściej oplatają werandę i słodkie dojrzałe jeżyny, których krzaki pełnią rolę naturalnej osłony lub przegrody w polu. I jeszcze trochę przypraw dodających ostrości i wykwintności...

Składniki na gruziński sos jeżynowo-winogronowy

W Gruzji faszerowane warzywa są częstym widokiem przy biesiadnym stole a nadziewać można wszystko co może służyć za formę do nadziewania. Papryka, bakłażan, pomidor, kabaczek wydają się oczywiste – ale marchewka? Da się i marchewkę...

Marchewka faszerowana orzechami po gruzińsku (potrawa wegetariańska)

Przepis na tradycyjne kukurydziane mczadi już był a teraz pora na jego odmianę, czyli mczadi fasolowe. Niepowtarzalny smak ma zapiekane w piecu, jednak w wersji "miejskiej" z patelni smakuje również dobrze.

Mczadi (mch'adi) kukurydziano-fasolowe placuszki gruzińskie

Sama nazwa tej potrawy nasuwa skojarzenia – to tak, jakby połączyć gruzińskie pchali i lobio. Typowo regionalna potrawa z rejonu małego miasteczka Keda w Adżarii, 42 km od Batumi.

Gruzińskie pkhal-lobio z brukselką (potrawa wegetariańska)

Pchali to sałatka tak internacjonalna jak i sama Gruzja. W Gruzji, na obszarze jednej piątej Polski, żyje kilkanaście grup narodowościowych a pkhali można zrobić z najprzeróżniejszych warzyw, których w Gruzji jest również dostatek.

Pchali (pxali, pkhali) szpinakowo-porowe - potrawa gruzińska

Porowe pęczki z kokardkami w sosie orzechowym. Wyglądają pięknie – jako dekoracyjna przystawka godne polecenia. W przygotowaniu łatwe i … dobre dla gadułów.

Pęczki z pora w sosie orzechowym (gruzińska potrawa wegetariańska)

W Kachetii a także w rejonie Rustawi i Gori powstały duże plantacje pieczarek, więc pora na gruzińską potrawę z pieczarek. Jej “gruzińskość” przejawia się głównie w dodatku orzechów i octu winnego.

Pieczarki z orzechami po gruzińsku (przepis)

Kotlety fasolowe (mogą być też z bobu, soczewicy lub warzyw) to danie dawniej ściśle związane z częstymi postami w kościele prawosławnym, gdy mięso trzeba było zastępować innymi produktami.

Kotlety fasolowe wegetariańskie po gruzińsku

Do tej potrawy potrzebna jest różnokolorowa papryka – zarówno słodka, jak i ostra – oraz, jak zwykle w gruzińskich przepisach, trochę cierpliwości.

Sałatka gruzińska ze smażonej papryki z orzechami po meschetyjsku

Powyżej 2 tysięcy metrów choć ciężko z owocami, to warzyw może być pod dostatkiem. Wystarczy wybrać takie odmiany, które chłodów i krótkiego okresu wegetacyjnego się nie boją. Do nich należą różne odmiany buraka liściowego.

Burak liściowy z Uszguli - składnik swańskiej sałatki Leli

W tym przepisie zamiast papryki mogłoby się znaleźć mnóstwo innych warzyw a i papryka wcale nie musi być zielona. Gwoździem programu jest sos orzechowy, z którym te wszystkie warzywa nabierają duszy i wykwintnego smaku. Zaś w samej potrawie jest jedna ciekawostka...

Papryka gotowana po gruzińsku w sosie orzechowym

Tolma to potrawa, której pochodzenie nie jest pewne. Najczęściej robiona jest z nadzieniem ryżowo-mięsnym, ale można też zrobić wersję wegetariańską. Taką zrobiła dla nas Żużuna dodając do ryżu dużo zieleniny. Robienie tolmy to prosta, choć żmudna praca...

Historie kulinarne: Tolma (sarma) wegetariańska z ryżem

Zielona fasolka jest w Gruzji popularna i chętnie jedzona, choć w zupełnie innych zestawieniach niż w Polsce. Zamiast chrupiącej, tartej bułki zrumienionej na maśle jest cebula, pomidory, papryka a do tego świeża kolendra, bazylia, mięta oraz orzechy – powszechne dodatki w kuchni gruzińskiej.

Wariacja z zielonej fasolki szparagowej po gruzińsku

Seler – starożytne warzywo, które od kilku tysięcy lat jest wykorzystywane w celach leczniczych, dekoracyjnych i rytualnych. Można go gotować, smażyć, dusić, suszyć, solić, marynować i kisić. W tym przypisie wystąpi razem z ziemniakiem i to w roli obiektu fruwającego, czyli motyla.

Pasztet selerowy w kształcie motyli