Indeks kulinarny: kiszonki

Kulinarne

Kłokoczka kolchidzka, czyli gruzińskie dżondżoli to przysmak, który jest obowiązkowy na ważnych suprach, podczas świąt i oczywiście dla uraczenia mile widzianych gości. :-)

Dżondżoli, kiszone kwiatostany kłokoczki

Przy robieniu lobio warto ugotować więcej fasoli, przyda się kolejnego dnia na lobiani, czyli niby chaczapuri z fasolową pastą. Piszę “niby” gdyż można spotkać pod nazwą lobiani bułeczki, placki i bagietki, które łączy jedno – owa fasolowa pasta.

Lobiani - nadziewane, fasolowe placki jak chaczapuri

Kultowa gruzińska kapusta spotykana w każdym domu i na każdym bazarze. Jeden z powszechniejszych obiadowych dodatków, obowiązkowa na większych biesiadach, ale również dodawana do ciepłych śniadań czy kolacji. Kiszona w beczkach, słojach i… plastikowych wiadrach.

Kapusta po guryjsku kiszona w ćwiartkach z burakami

Lobio – to jedna z najbardziej znanych i popularnych gruzińskich potraw. Każdy, kto był w Gruzji, na pewno jadł lobio. A jak się zbierze kilku, którzy byli i jedli, to rozpocznie się dyskusja jak je robić i jaki jest jego prawdziwy smak.

Lobio z czerwonej fasoli - tradycyjna potrawa gruzińska

Kulinarne a-z

Kłokoczka kolchidzka, czyli gruzińskie dżondżoli to przysmak, który jest obowiązkowy na ważnych suprach, podczas świąt i oczywiście dla uraczenia mile widzianych gości. :-)

Dżondżoli, kiszone kwiatostany kłokoczki

Kultowa gruzińska kapusta spotykana w każdym domu i na każdym bazarze. Jeden z powszechniejszych obiadowych dodatków, obowiązkowa na większych biesiadach, ale również dodawana do ciepłych śniadań czy kolacji. Kiszona w beczkach, słojach i… plastikowych wiadrach.

Kapusta po guryjsku kiszona w ćwiartkach z burakami

Przy robieniu lobio warto ugotować więcej fasoli, przyda się kolejnego dnia na lobiani, czyli niby chaczapuri z fasolową pastą. Piszę “niby” gdyż można spotkać pod nazwą lobiani bułeczki, placki i bagietki, które łączy jedno – owa fasolowa pasta.

Lobiani - nadziewane, fasolowe placki jak chaczapuri

Lobio – to jedna z najbardziej znanych i popularnych gruzińskich potraw. Każdy, kto był w Gruzji, na pewno jadł lobio. A jak się zbierze kilku, którzy byli i jedli, to rozpocznie się dyskusja jak je robić i jaki jest jego prawdziwy smak.

Lobio z czerwonej fasoli - tradycyjna potrawa gruzińska

Indeks kulinarny