Indeks kulinarny: Pchali

Kulinarne

Kultowa gruzińska kapusta spotykana w każdym domu i na każdym bazarze. Jeden z powszechniejszych obiadowych dodatków, obowiązkowa na większych biesiadach, ale również dodawana do ciepłych śniadań czy kolacji. Kiszona w beczkach, słojach i… plastikowych wiadrach.

Kapusta po guryjsku kiszona w ćwiartkach z burakami

Bakłażan jest najważniejszy, potem pomidory, cebula i zielenina. Ziemniaki i papryka doproszone do towarzystwa. A potem cierpliwie i bez pośpiechu.

Ajapsandali - gruzińska potrawka warzywna

Mczadi to bardzo popularna potrawa w zachodniej Gruzji, która może być robiona na kilka sposobów. W Adżarii najczęściej jest wypiekane na żeliwnych keci różnych rozmiarów. W domach, w których gościliśmy mczadi zastępowało lub dopełniało chleb...

Gotowe mczadi na żeliwnym keci - potrawa kuchni gruzińskiej

Jest takie gruzińskie przysłowie ჯერ მწარე ჭამე, კვლავ ტკბილი თუ ეძებ გემოვნებასა, które dosłownie znaczy – w poszukiwaniu prawdziwego smaku zjedz najpierw gorzkie, a dopiero potem wróć do słodkości co oznacza, że trudne i będące wyzwaniem sytuacje pozwalają nam dojrzeć i dorosnąć.

W poszukiwaniu przepisów na wegetariańskie potrawy kuchni gruzińskiej

Sama nazwa tej potrawy nasuwa skojarzenia – to tak, jakby połączyć gruzińskie pchali i lobio. Typowo regionalna potrawa z rejonu małego miasteczka Keda w Adżarii, 42 km od Batumi.

Gruzińskie pkhal-lobio z brukselką (potrawa wegetariańska)

Pchali to sałatka tak internacjonalna jak i sama Gruzja. W Gruzji, na obszarze jednej piątej Polski, żyje kilkanaście grup narodowościowych a pkhali można zrobić z najprzeróżniejszych warzyw, których w Gruzji jest również dostatek.

Pchali (pxali, pkhali) szpinakowo-porowe - potrawa gruzińska

Kulinarne a-z

Bakłażan jest najważniejszy, potem pomidory, cebula i zielenina. Ziemniaki i papryka doproszone do towarzystwa. A potem cierpliwie i bez pośpiechu.

Ajapsandali - gruzińska potrawka warzywna

Kultowa gruzińska kapusta spotykana w każdym domu i na każdym bazarze. Jeden z powszechniejszych obiadowych dodatków, obowiązkowa na większych biesiadach, ale również dodawana do ciepłych śniadań czy kolacji. Kiszona w beczkach, słojach i… plastikowych wiadrach.

Kapusta po guryjsku kiszona w ćwiartkach z burakami

Mczadi to bardzo popularna potrawa w zachodniej Gruzji, która może być robiona na kilka sposobów. W Adżarii najczęściej jest wypiekane na żeliwnych keci różnych rozmiarów. W domach, w których gościliśmy mczadi zastępowało lub dopełniało chleb...

Gotowe mczadi na żeliwnym keci - potrawa kuchni gruzińskiej

Sama nazwa tej potrawy nasuwa skojarzenia – to tak, jakby połączyć gruzińskie pchali i lobio. Typowo regionalna potrawa z rejonu małego miasteczka Keda w Adżarii, 42 km od Batumi.

Gruzińskie pkhal-lobio z brukselką (potrawa wegetariańska)

Pchali to sałatka tak internacjonalna jak i sama Gruzja. W Gruzji, na obszarze jednej piątej Polski, żyje kilkanaście grup narodowościowych a pkhali można zrobić z najprzeróżniejszych warzyw, których w Gruzji jest również dostatek.

Pchali (pxali, pkhali) szpinakowo-porowe - potrawa gruzińska

Jest takie gruzińskie przysłowie ჯერ მწარე ჭამე, კვლავ ტკბილი თუ ეძებ გემოვნებასა, które dosłownie znaczy – w poszukiwaniu prawdziwego smaku zjedz najpierw gorzkie, a dopiero potem wróć do słodkości co oznacza, że trudne i będące wyzwaniem sytuacje pozwalają nam dojrzeć i dorosnąć.

W poszukiwaniu przepisów na wegetariańskie potrawy kuchni gruzińskiej

Inne publikacje

Nazi wraca z pracy przed południem i nie pozwala nam tego dnia wyruszyć w drogę. Robimy wielkie pranie w pralce, a ta przyjemność nieczęsto nam się trafia. Potem przystępujemy do nauki robienia kilku regionalnych smakołyków. Jest chaczapuri, lobio i owo pchali z ryżem. Są też kulinarne opowieści i pokazywanie starych, rodzinnych zdjęć.

Z Nazi i Nodarem Khalvashi przed ich domem w Gegelidzeebi

Terminy powiązane

Indeks kulinarny