Indeks kulinarny: szafran imeretyński

Kulinarne

Swańska sól zyskała popularność nie tylko w całej Gruzji, gdzie stanowi jedną z podstawowych przypraw, ale także za pośrednictwem turystów rozprzestrzenia się po całym świecie. Popularność tę zawdzięcza swoim niezaprzeczalnym walorom smakowym biorącym się z bogactwa soli mineralnych i olejków eterycznych zawartych w dodawanych ziołach i przyprawach. Jednak trzeba też zaznaczyć, że swańska sól ma... wiele smaków.

Składniki na swańską sól - przyprawę gruzińską

Używany jest w Gruzji do wielu potraw. W smaku jest ziołowy z lekko owocową nutą. Na Kaukazie stanowi zamiennik drogiego szafranu a powstaje z wysuszonych żółto-pomarańczowych kwiatków, popularnej również u nas, aksamitki.

Płatki aksamitki ususzone na szafran imeretyński, gruzińską przyprawę

Cóż oznacza słowo faszerować? Znaczy: pakować, umieszczać, wkładać, ładować, napełniać, nadziewać, wlewać, wsypywać, wypełniać czymś... I właśnie to będziemy robić z bakłażanem. :-)

Bakłażany faszerowane ryżem z warzywami - potrawa kaukaska

Malachto – adżarska potrawa pełna zieloności, lekka i subtelna, ze szczyptą czerwonego, papryczkowego ognia.

Malachto (malakhto) - adżarska potrawa z zielonej fasolki

Z Chin i Indii przez Azję Mniejszą zrobił wycieczkę do Afryki, a następnie do Europy i Ameryki. Wielki, fioletowy podróżnik – bakłażan! Co prawda może mieć skórkę oprócz fioletowej także żółtą, zieloną, białą, pomarańczową, marmurkową, jednakże w środku jest zawsze biały.

Bakłażanowe krążki z sosem orzechowym i papryką - potrawa kuchni gruzińskiej

Podobno w Gruzji znanych jest ponad 300 potraw z bakłażana, co by znaczyło, że jest to jedno z popularniejszych warzyw w tym kraju. Przez swój neutralny smak bardzo dobrze łączy się z innymi warzywami i produktami co też wpływa na sporą ilość wariantów i modyfikacji.

Bakłażanowe rulony po gruzińsku z pastą orzechową

Czego z fasoli zrobić nie można? Są potrawy na ciepło i na zimno, zupy, zakąski i kotlety a nawet ciasto na słodko i to po gruzińsku. Jest też prosta i smaczna pasta fasolowa do zrobienia w 10 minut, jeśli ma się ugotowaną fasolę.

Gupta - pasta z czerwonej fasoli (gruzińska przystawka wegetariańska)

Kulinarne a-z

Z Chin i Indii przez Azję Mniejszą zrobił wycieczkę do Afryki, a następnie do Europy i Ameryki. Wielki, fioletowy podróżnik – bakłażan! Co prawda może mieć skórkę oprócz fioletowej także żółtą, zieloną, białą, pomarańczową, marmurkową, jednakże w środku jest zawsze biały.

Bakłażanowe krążki z sosem orzechowym i papryką - potrawa kuchni gruzińskiej

Podobno w Gruzji znanych jest ponad 300 potraw z bakłażana, co by znaczyło, że jest to jedno z popularniejszych warzyw w tym kraju. Przez swój neutralny smak bardzo dobrze łączy się z innymi warzywami i produktami co też wpływa na sporą ilość wariantów i modyfikacji.

Bakłażanowe rulony po gruzińsku z pastą orzechową

Cóż oznacza słowo faszerować? Znaczy: pakować, umieszczać, wkładać, ładować, napełniać, nadziewać, wlewać, wsypywać, wypełniać czymś... I właśnie to będziemy robić z bakłażanem. :-)

Bakłażany faszerowane ryżem z warzywami - potrawa kaukaska

Czego z fasoli zrobić nie można? Są potrawy na ciepło i na zimno, zupy, zakąski i kotlety a nawet ciasto na słodko i to po gruzińsku. Jest też prosta i smaczna pasta fasolowa do zrobienia w 10 minut, jeśli ma się ugotowaną fasolę.

Gupta - pasta z czerwonej fasoli (gruzińska przystawka wegetariańska)

Używany jest w Gruzji do wielu potraw. W smaku jest ziołowy z lekko owocową nutą. Na Kaukazie stanowi zamiennik drogiego szafranu a powstaje z wysuszonych żółto-pomarańczowych kwiatków, popularnej również u nas, aksamitki.

Płatki aksamitki ususzone na szafran imeretyński, gruzińską przyprawę

Malachto – adżarska potrawa pełna zieloności, lekka i subtelna, ze szczyptą czerwonego, papryczkowego ognia.

Malachto (malakhto) - adżarska potrawa z zielonej fasolki

Swańska sól zyskała popularność nie tylko w całej Gruzji, gdzie stanowi jedną z podstawowych przypraw, ale także za pośrednictwem turystów rozprzestrzenia się po całym świecie. Popularność tę zawdzięcza swoim niezaprzeczalnym walorom smakowym biorącym się z bogactwa soli mineralnych i olejków eterycznych zawartych w dodawanych ziołach i przyprawach. Jednak trzeba też zaznaczyć, że swańska sól ma... wiele smaków.

Składniki na swańską sól - przyprawę gruzińską