Indeks kulinarny: winogrona

Kulinarne

Malachto – adżarska potrawa pełna zieloności, lekka i subtelna, ze szczyptą czerwonego, papryczkowego ognia.

Malachto (malakhto) - adżarska potrawa z zielonej fasolki

Sekretem tego letniego sosu są kwaśnawe winogrona, których kiście najczęściej oplatają werandę i słodkie dojrzałe jeżyny, których krzaki pełnią rolę naturalnej osłony lub przegrody w polu. I jeszcze trochę przypraw dodających ostrości i wykwintności...

Składniki na gruziński sos jeżynowo-winogronowy

Kulinarne a-z

Sekretem tego letniego sosu są kwaśnawe winogrona, których kiście najczęściej oplatają werandę i słodkie dojrzałe jeżyny, których krzaki pełnią rolę naturalnej osłony lub przegrody w polu. I jeszcze trochę przypraw dodających ostrości i wykwintności...

Składniki na gruziński sos jeżynowo-winogronowy

Malachto – adżarska potrawa pełna zieloności, lekka i subtelna, ze szczyptą czerwonego, papryczkowego ognia.

Malachto (malakhto) - adżarska potrawa z zielonej fasolki

Inne publikacje

O tym jak dyplomata łapał nam autostop, o skalnym mieście i słonecznej bogini. O Stalinie, Berii i przewodniku z pasją. O Leli, Lanie, Lice i Marice oraz człowieku, który miał widelec i nóż…

Reportaż z Gruzji: Dziewczyna z chlebem

Utwory i adaptacje

  • Dawniej wina nie znano. Rosły winne grona dzikiej winorośli w lesie i tylko je ptaki dziobały. Raz pewien biedak wykopał w lesie krzak winorośli, przyniósł go do domu i zasadził w pobliżu.

    Grafika do legendy gruzińskiej o wynalezieniu wina [Ewa Łazowska]

Terminy powiązane

Indeks kulinarny