Lobiani na patelni u Mery

Przy robieniu lobio warto ugotować więcej fasoli, przyda się kolejnego dnia na lobiani, czyli niby chaczapuri z fasolową pastą. Piszę “niby” gdyż można spotkać pod nazwą lobiani bułeczki, placki i bagietki, które łączy jedno – owa fasolowa pasta.

U Mery1 proces jest zawsze łączony z wypiekaniem chleba. Z ciasta powstają pyszne bochny a część idzie na chaczapuri lub lobiani. Choć ciasto jest najprostsze z najprostszych, czyli chlebowe to nadzienie do lobiani jest znacznie bardziej wysublimowane. Nadzienie fasolowe i starty ser do lobiani MeryWyjątkowy smak zawdzięcza przyprawom, głównie swańskiej soli oraz dodatkowi zielonej lub czerwonej adżiki i śliwkowego sosu tkemali.

Te trzy składniki to, oprócz zieleniny i czosnku, podstawa specjałów Mery. Znajdują się obowiązkowo w barszczu, zupie fasolowej czy różnych potrawach warzywnych. Mieszanka górskich ziół z solą, ostra paprykowa pasta z zieleniną i kwaśno-słodki sos śliwkowy każdą potrawę czynią wykwintną i wyjątkową. Samo nadzienie do lobiani może również być świetną pastą do chleba, bądź nadzieniem do pierogów. To już kwestia pomysłowości.

Składniki lobiani Mery:

  • fasola – ½ kg;
  • cebula – 2 sztuki;
  • czosnek – 1-2 główki (dobrać indywidualnie, ja lubię mocno czosnkowe);
  • adżika (czerwona, zielona lub inna pasta paprykowa) – 1 łyżka;
  • sos tkemali – 2-3 łyżki;
  • sól swańska do smaku;
  • zielenina: kolendra, koperek, pietruszka;
  • ser imeretyński lub inny ser solankowy twardy (opcjonalnie);
  • oliwa lub olej do smażenia;
  • ciasto chlebowe jak w przepisie na chaczapuri.
Kulki nadzienia fasolowego do lobiani w rękach Mery
Lobiani smażone na patelni

Przygotowanie lobiani:

  1. Robimy ciasto chlebowe jak na chaczapuri.
  2. Gotujemy fasolę jak na lobio, przecieramy lub ugniatamy tłuczkiem.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, podsmażamy cebulę, dodajemy sól swańską, sos tkemali i adżikę oraz zieleninę roztartą z czosnkiem w proporcjach dobranych indywidualnie. Jeden lubi ostre, a drugi łagodne. W przypadku braku któregoś z dodatków pozostaje własna kreatywność w przyprawieniu.
  4. Podsmażoną cebulę z różnymi ingredientami mieszamy z masą fasolową. Mery jeszcze dodaje starty ser. Nadzienie ma być gęste i spoiste.
  5. Formujemy z ciasta okrągłe placki, na środku kładziemy nadzienie i zasklepiamy u góry tak, jak w chaczapuri.
  6. Placki kładziemy pojedynczo na rozgrzaną patelnię i smażymy. Po zarumienieniu się, przekręcamy i dosmażamy z drugiej strony.

Lobiani - nadziewane, fasolowe placki jak chaczapuri

Kapusta biała kiszona z burakami czerwonymiLobiani najlepiej smakuje na gorąco. Mery podaje zawsze z kiszonymi warzywami, a zwłaszcza kapustą kiszoną razem z burakami, od których przejmuje piękny, czerwony kolor. To tradycyjna kiszonka znana w całej Gruzji, choć podobno wywodząca się z Gurii i dlatego często nazywana kapustą kiszoną po guryjsku.

  • 1. Żużuna Mery Kwicjani - Swanka z Kodorskiego Wąwozu