Malachto - fasola szparagowa w adżarskich klimatach
Zamykam oczy i myślę – Adżaria. Pierwsze co pojawia się przed oczami to góry i morze. Ledwo pojawi się obraz zaczynam słyszeć i to nie tylko odgłos rytmicznej adżarskiej muzyki, ale głównie szum i łoskot wiatru. Tak – wielki, czasami przerażający wieczorny i nocny wiatr, który przetacza chmury między morzem a górami mieszając masy ciepłego i zimnego powietrza. Nie – jeszcze oczu nie otwieram. Teraz pojawia się smak – słodko-kwaśny, ostry, aromatyczny. Smak przyprawowych ziół, orzechów i lekko kwaśnej owocowej zaprawy.
To, co napisałam dotyczy głównie tego kawałka Adżarii, który sąsiaduje z Morzem Czarnym i jest jednym z najbujniejszych regionów Gruzji, pełnym podzwrotnikowej, roślinnej zieloności. Zieloności takiej jak szparagowa zielona fasola, jak kwaśne zielone winogrona, jak zielony liść kolendry, pietruszki, cząbru, mięty czy bazylii...
Zapraszam zatem do wypróbowania Malachto (gruz. მალახტო – malakht’o) – adżarskiej potrawy pełnej zieloności, lekkiej i subtelnej, ze szczyptą czerwonego, papryczkowego ognia.
Produkty:
- zielona fasola strączkowa – 1kg,
- orzechy włoskie – 100g,
- zielenina: natka pietruszki, bazylii, kolendry, koperek, cząber, mięta,
- czosnek – 3-4 ząbki,
- ostra papryczka – strączek,
- przyprawy: sól, pieprz, kolendra, kozieradka, szafran imeretyński
- sok z kiści kwaśnych winogron (kwaśnych śliwek, pestek granatu lub ocet winny) – ½ szklanki.
Przygotowanie:
Fasolę szparagową umyć, obciąć końcówki, pokroić w kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odstawić do ostudzenia.
- Orzechy, czosnek, zieleninę i przyprawy utrzeć w moździerzu, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub w blenderze. Jeśli pasta jest bardzo gęsta dodać trochę przegotowanej wody.
- Wymieszać orzechową masę z fasolą i zalać świeżo wyciśniętym sokiem z winogron.
- Zostawić na co najmniej pół godziny, żeby smaki dobrze się przeniknęły.
Publikowane w serwisie Oblicza Gruzji teksty, tłumaczenia, adaptacje, zdjęcia i grafiki mają swoich autorów. Jeśli chcesz je wykorzystać i/lub rozpowszechnić we fragmentach lub w całości, to zapoznaj się wcześniej z naszymi zasadami udostępniania treści.
Spodobało ci się? Podziel się z innymi...
- Aczma - adżarska lasagne
- Adżapsandali, czyli bakłażanowy misz-masz
- Bakłażanowe "języki teściowej" - samo słodkie czy samo gorzkie
- Bakłażanowe czółna faszerowane serem
- Bakłażanowe krążki z orzechową nutą
- Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku
- Bakłażanowy kawior, czyli pasty z pieczonych bakłażanów
- Bakłażany faszerowane ryżem z warzywami
- Bakłażany w pomidorach i pieczarkach
- Bakłażany zapiekane z jajkami i mądrala Hodża Nasreddin
- Banany zapiekane z migdałami
- Buraki faszerowane warzywami
- Chaczapuri adżarskie u Starszyny
- Chaczapuri na zielono
- Chaczapuri, czyli serowy chleb
- Ciasto herbaciane
- Cygara orzechowe, czyli ciasteczka z duchem wu-wei
- Czachochbili wegetariańskie, czyli "bażantówa z warzyw"
- Czadi imeretyńskie pieczone w keci na liściach
- Czerwona kapusta po gruzińsku - na szlakach starożytnych wędrówek
- Cziri z hurmy, czyli suszone girlandy
- Cziszdwari - mczadi serowe z Kodorskiego Wąwozu
- Cziszdwari Leli, czyli serowy kwiatek
- Cziżi-biżi - jajeczny miszmasz
- Domowe wędzenie serów w Gruzji
- Domowy ser gruziński na chaczapuri
- Doszorwa - zupa na maconi
- Dynia pieczona i gotowana - jesienno-zimowe przekąski
- Dyniowo-orzechowy smakołyk Arkadija
- Dżondżoli - kiszone kwiatostany kłokoczki
- Elardżi ziemniaczane po swańsku
- Fasola podsmażana, czyli smak prostoty
- Gomi - kaszka o smaku gruzińskiej tradycji
- Gozinaki - przysmak zaklinający szczęście
- Gruzińska sałatka warzywna
- Gruzińskiego wina smak
- Gupta z czerwonej fasoli
- Gwezeli - guryjskie pierożki z jajkiem i serem
- Imeretyński szafran, czyli przyprawowe kwiatki
- Jabłka pieczone na keci - zimowy deser
- Jajecznica z orzechami po gruzińsku
- Jajka faszerowane orzechami
- Kapusta kiszona na czerwono po gruzińsku
- Kaurma z ziemniaków
- Kawa po batumsku
- Kawa po królewsku z Achalciche
- Kikliko - kogucie grzanki-obsmażanki
- Kirkażi - sałatka z czerwonej fasoli
- Kiszmisziani - rodzynkowe ciasteczka
- Konfitura jarzębinowa Leli z Uszguli
- Konfitura z pigwy u Nazi w Muchati
- Kulki ziemniaczane z orzechami
- Kweri - wytrawne pierogi megrelskie
- Letni sos jeżynowo-winogronowy, czyli słodko-kwaśno-ostry smak Imeretii
- Lipowa herbatka u Leli
- Lobiani na patelni u Mery
- Lobio z czerwonej fasoli
- Malachto - fasola szparagowa w adżarskich klimatach
- Maliny z migdałami
- Marchewkowe łódeczki z orzechowym farszem
- Mczadersy - kukurydziane fusion inspiracje
- Mczadi adżarskie wypiekane na keci
- Mczadi kukurydziane - placuszki gruzińskie
- Mczadi kukurydziano-fasolowe
- Nazuki - chaszurski chlebek gościnności
- O piecach "tone" i wypiekaniu chleba w Gruzji
- Orzechowy przekładaniec a'la baklawa
- Pałeczki serowe po megrelsku
- Pchal-lobio z brukselką
- Pchali - warzywna kreatywność w orzechowym sosie
- Pieczarki duszone z orzechami
- Pierożki orzechowe z planety Kaukaz
- Podłużne lobiani, czyli fasolowa bagietka z Gori
- Postne kotlety fasolowe
- Pęczki z pora, czyli potrawa dla gadułów
- Ruski barszcz po gruzińsku, czyli zupa polityczna
- Sałatka buraczana Heleny Amiradżibi
- Sałatka ze smażonej papryki po meschetyjsku
- Ser domowy odciśnięty z przedłużoną trwałością
- Sinori u Taliko - adżarskie rulony naleśnikowe
- Soko-chinkali u Lii w Achalciche
- Soko-sulguni - grzyby zapiekane w "kiecy"
- Strączki fasoli z duszoną cebulą i jajkami
- Surówka z kiszonej kapusty z orzechami
- Swańska sałatka z buraka liściowego
- Swańska sól - legendarna mieszanka ziołowa z górskich łąk Swanetii
- Szakarlama z migdałem - ciasteczka pachnące starym Tbilisi
- Szeczamandi zielone, czyli pora na pora
- Słodka zielona papryka z gruzińskim sosem orzechowym
- Tkemali, ałycza i mirabelka - śliwkowi krewniacy w gruzińskim sosie
- Tolma wegetariańska, czyli liściaste zawijańce u Żużuny w Batumi
- Wariacje z zielonej fasolki po gruzińsku
- Zapiekaniec selerowo-ziemniaczany - inspiracja z motylami
- Ziemniaczany smak prostoty
- Zimowa herbatka z gałązek krzewów owocowych