Indeks tematyczny: keci

Kulinarne

Jedliśmy mczadi po adżarsku i po meschetyjsku, smażone i pieczone, w formie dużych placków i małych kotlecików, na patelni i w dużych żeliwnych keci w piekarniku. W wioskach Imeretii czekała na nas większa niespodzianka – czadi pieczone w kominku...

Placki kukurydziane czadi upieczone na keci i liściach - przepis kulinarny

Pierwszy raz robiliśmy cziszdwari u Mery, ale tak naprawdę zakochaliśmy się w tych serowych placuszkach u Leli w Uszguli. Czy to kwestia wspaniałego mleka od krów pasących się na wysokogórskich łąkach powyżej 2200 metrów i przez to równie wspaniałego sera? Czy może kwestia daru Leli do robienia owych przysmaków? Choć jedliśmy w wielu swańskich domach cziszdwari to bezwzględnie dla nas ich królową została Lela.

Cziszdwari Leli - serowy kwiatek - przepis kulinarny

Chaczapuri to jedna z najwspanialszych potraw, równie ważna dla gruzińskiej kuchni jak pizza dla włoskiej, knedle dla czeskiej czy tortilla dla hiszpańskiej. Jak każdą tradycyjną potrawę warto przygotowywać ją z dodatkiem filozoficznej zadumy nad historią człowieczeństwa i ogromem miłości do różnorodności smaków, zapachów i kolorów w potrawach całego świata.

Chaczapuri, czyli serowy chleb - tradycyjna portawa kuchni gruzińskiej

Mery woli swoje jabłka z ogrodu, o których wie, że wyrosły może nie takie wielkie i piękne, ale za to bez chemii. Jesienią są najsmaczniejsze na świeżo, ale zimą próbujemy ich na ciepło, upieczonych w postawionym na piecu dużym, żeliwnym keci.

Jabłka pieczone na keci

Mczadi to bardzo popularna potrawa w zachodniej Gruzji, która może być robiona na kilka sposobów. W Adżarii najczęściej jest wypiekane na żeliwnych keci różnych rozmiarów. W domach, w których gościliśmy mczadi zastępowało lub dopełniało chleb...

Gotowe mczadi na żeliwnym keci - potrawa kuchni gruzińskiej

W przydomowych ogrodach całej Gruzji można spotkać różnobarwne i różnej wielkości dynie. Często robi się z nich proste i łatwe do przygotowania potrawy dnia codziennego lub przekąski...

Dynia pieczona - przekąska gruzińska

Lobio – to jedna z najbardziej znanych i popularnych gruzińskich potraw. Każdy, kto był w Gruzji, na pewno jadł lobio. A jak się zbierze kilku, którzy byli i jedli, to rozpocznie się dyskusja jak je robić i jaki jest jego prawdziwy smak.

Lobio z czerwonej fasoli - tradycyjna potrawa gruzińska

Przepis na tradycyjne kukurydziane mczadi już był a teraz pora na jego odmianę, czyli mczadi fasolowe. Niepowtarzalny smak ma zapiekane w piecu, jednak w wersji "miejskiej" z patelni smakuje również dobrze.

Mczadi (mch'adi) kukurydziano-fasolowe placuszki gruzińskie

W postnej, czyli wegetariańskiej kuchni gruzińskiej, jest sporo potraw z grzybów – grzyby duszone z jajkami, ze śmietaną, z masłem, z orzechami, smażone, zapiekane w “kiecy”, podsmażane, opiekane nad rozżarzonymi węgielkami a nawet chinkali z grzybów – rarytas dla tych, którzy mięsa nie preferują.

Soko-suluguni - grzyby zapiekane z serem (gruzińska potrawa wegetariańska)

Spis A-Z

Chaczapuri to jedna z najwspanialszych potraw, równie ważna dla gruzińskiej kuchni jak pizza dla włoskiej, knedle dla czeskiej czy tortilla dla hiszpańskiej. Jak każdą tradycyjną potrawę warto przygotowywać ją z dodatkiem filozoficznej zadumy nad historią człowieczeństwa i ogromem miłości do różnorodności smaków, zapachów i kolorów w potrawach całego świata.

Chaczapuri, czyli serowy chleb - tradycyjna portawa kuchni gruzińskiej

Jedliśmy mczadi po adżarsku i po meschetyjsku, smażone i pieczone, w formie dużych placków i małych kotlecików, na patelni i w dużych żeliwnych keci w piekarniku. W wioskach Imeretii czekała na nas większa niespodzianka – czadi pieczone w kominku...

Placki kukurydziane czadi upieczone na keci i liściach - przepis kulinarny

Pierwszy raz robiliśmy cziszdwari u Mery, ale tak naprawdę zakochaliśmy się w tych serowych placuszkach u Leli w Uszguli. Czy to kwestia wspaniałego mleka od krów pasących się na wysokogórskich łąkach powyżej 2200 metrów i przez to równie wspaniałego sera? Czy może kwestia daru Leli do robienia owych przysmaków? Choć jedliśmy w wielu swańskich domach cziszdwari to bezwzględnie dla nas ich królową została Lela.

Cziszdwari Leli - serowy kwiatek - przepis kulinarny

W przydomowych ogrodach całej Gruzji można spotkać różnobarwne i różnej wielkości dynie. Często robi się z nich proste i łatwe do przygotowania potrawy dnia codziennego lub przekąski...

Dynia pieczona - przekąska gruzińska

Mery woli swoje jabłka z ogrodu, o których wie, że wyrosły może nie takie wielkie i piękne, ale za to bez chemii. Jesienią są najsmaczniejsze na świeżo, ale zimą próbujemy ich na ciepło, upieczonych w postawionym na piecu dużym, żeliwnym keci.

Jabłka pieczone na keci

Lobio – to jedna z najbardziej znanych i popularnych gruzińskich potraw. Każdy, kto był w Gruzji, na pewno jadł lobio. A jak się zbierze kilku, którzy byli i jedli, to rozpocznie się dyskusja jak je robić i jaki jest jego prawdziwy smak.

Lobio z czerwonej fasoli - tradycyjna potrawa gruzińska

Mczadi to bardzo popularna potrawa w zachodniej Gruzji, która może być robiona na kilka sposobów. W Adżarii najczęściej jest wypiekane na żeliwnych keci różnych rozmiarów. W domach, w których gościliśmy mczadi zastępowało lub dopełniało chleb...

Gotowe mczadi na żeliwnym keci - potrawa kuchni gruzińskiej

Przepis na tradycyjne kukurydziane mczadi już był a teraz pora na jego odmianę, czyli mczadi fasolowe. Niepowtarzalny smak ma zapiekane w piecu, jednak w wersji "miejskiej" z patelni smakuje również dobrze.

Mczadi (mch'adi) kukurydziano-fasolowe placuszki gruzińskie

W postnej, czyli wegetariańskiej kuchni gruzińskiej, jest sporo potraw z grzybów – grzyby duszone z jajkami, ze śmietaną, z masłem, z orzechami, smażone, zapiekane w “kiecy”, podsmażane, opiekane nad rozżarzonymi węgielkami a nawet chinkali z grzybów – rarytas dla tych, którzy mięsa nie preferują.

Soko-suluguni - grzyby zapiekane z serem (gruzińska potrawa wegetariańska)

Indeks tematyczny