Dynia pieczona i gotowana - jesienno-zimowe przekąski

Przez tropiki Dyniowa głowaprzez pustynie
toczył Gruzin wielką dynię
toczył toczył dynię w dół
pękła dynia mu na pół
pestki z niej się wysypały
więc je zbierał przez dzień cały: raz, dwa, trzy...
ile pestek zbierzesz ty?

wyliczanka dziecięca

W przydomowych ogrodach całej Gruzji można spotkać różnobarwne i różnej wielkości dynie. Jesienią leżą malowniczo na gankach lub przed domami a na zimę są chowane w suche i przewiewne miejsce. Służą jako pożywienie ludziom i zwierzętom.

Gruzińskie dynie jesienią, Zarzma

Babcia znad rzeki z przekrojoną dyniąCzasem są w wymyślnych potrawach łączone z suszonymi owocami, miodem, orzechami, serem lub twarogiem, ale znacznie częściej robi się z nich proste i łatwe do przygotowania potrawy dnia codziennego.

Do takich należy dynia pieczona lub dynia gotowana. Obie często goszczą jesienią i zimą na gruzińskich stołach jako przekąska lub dodatek do posiłku. Osobiście preferuję je na ciepło, ale wielu tutejszych mieszkańców jada je także na zimno.

Smak zależy od gatunku i stopnia dojrzałości dyni – czasem jest delikatny, słodkawy i wyborny a czasem wiórowaty i mdły.

Przepis na przekąski z dyni

Składniki:
  • dynia,
  • miód lub cukier do smaku,
  • orzechy zmielone do posypania (opcjonalnie).
Dynia pieczona
  1. Babcia znad rzeki wydrążająca dynięDynię umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestki, które można potem ususzyć.
  2. Pokroić w spore kawałki, ułożyć na keci lub blasze i wstawić do piekarnika.
  3. Zapiekać około pół godziny aż do miękkości – zależy to od pieca i stopnia nagrzania piekarnika.
  4. Miękką posypać trochę po wierzchu cukrem lub polać miodem i jeszcze przez chwilę zapiec.
  5. Podawać na gorąco, chociaż po ostudzeniu jest również smaczna.
  6. Dynia pieczona prosto z piecaDynia pieczona gotowa do jedzenia

Dynia gotowana
  1. Dynia pokrojona przed gotowaniemDynię umyć, wydrążyć, pokroić na kawałki i włożyć do garnka z gorącą, lekko osoloną wodą.
  2. Gotować do miękkości.
  3. Podawać podobnie jak pieczoną.

Świetnie smakuje z maconi lub herbatą z lipy.