Bakłażanowe krążki z orzechową nutą

Z Chin i Indii przez Azję Mniejszą zrobił wycieczkę do Afryki, a następnie do Europy i Ameryki. Wielki, fioletowy podróżnik – bakłażan! Co prawda może mieć skórkę oprócz fioletowej także żółtą, zieloną, białą, pomarańczową, marmurkową, jednakże w środku jest zawsze biały.

Do Gruzji trafił podobno dzięki żołnierzom Aleksandra Macedońskiego, którzy tamtędy wracali z podboju Indii. Na prawdziwa karierę musiał jednak poczekać do czasu, gdy rozsmakowali się w nim Arabowie a potem już poszło z górki. Od XVII wieku bakłażan stał się królem kaukaskich stołów i bohaterem tylu potraw, ile jest dni w roku – a może i jeszcze więcej?

Bakłażany u Mery Kwicjani (Edikilisa, Gruzja)W Gruzji najczęściej występuje bakłażan fioletowy i liliowy w różnych rozmiarach – od bardzo malutkich po całkiem duże. Rośnie jednakże w cieplejszych rejonach, czyli głównie w gruzińskich dolinach. Tam gdzie jest najcieplej lub pod folią niektóre odmiany dojrzewają nawet w grudniu. Najwyższe miejsce, w którym go spotkałam to Edikilisa – wioska położona na wysokości 1600 metrów n.p.m. niedaleko jeziora Parawani. Była to odmiana o drobnych owocach a gospodyni najczęściej używała go do marynowania i kwaszenia, czyli do robienia przetworów.

Do zimy daleko i sezon bakłażanowy w pełni, więc polecam smażone bakłażanowe krążki z orzechową nutą.

Składniki:
  • bakłażany – 2 szt,
  • papryka – 1-2 szt,
  • cebula – 1 szt,
  • oliwa lub olej do smażenia.
Składniki na sos orzechowy:
  • orzechy włoskie – ½ szklanki zmielonych,
  • czosnek – 3-4 ząbki,
  • ostra, czerwona papryka – 1 strączek,
  • przyprawy: mielona kolendra (1 łyżeczka), szafran (szczypta) – w Gruzji szafran imeretyński, czyli płatki kwiatów aksamitki, sól do smaku,
  • ocet winny (może być też sok z granatu) – 2-3 łyżki,
  • garść posiekanej zieleniny – natka pietruszki, kolendry, koperek.
Przygotowanie:
  1. W celu przygotowania sosu orzechowego rozetrzeć czosnek z solą, kolendrą, szafranem, orzechami. Dodać ocet oraz posiekaną papryczkę i zieleninę. Dobrze wymieszać dodając trochę przegotowanej wody, żeby masa się dobrze połączyła. Można ją ucierać tradycyjnie w moździerzu lub makutrze, można też w blenderze (opcja nie dla purystów kulinarnych).
  2. Bakłażanowe krążki po uzdatnieniuBakłażany pokroić w grubsze, 1-2 cm krążki i uzdatnić pozbywając się goryczki i nadmiernej chłonności tłuszczu – posolić z obu stron i odstawić na 15-30 minut, obmyć z soli w chłodnej wodzie, delikatnie odcisnąć i osuszyć (można papierowym ręcznikiem).
  3. Tak przygotowane bakłażany smażyć po obu stronach na rozgrzanej oliwie do lekkiego przyrumienienia (jak będą złociste). Następnie odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  4. Tak samo usmażyć pokrojoną w krążki paprykę i cebulę.
  5. Układać warstwami, polać sosem orzechowym.
  6. Ja dodatkowo posypałam po wierzchu startymi orzechami i dałam dużo koperku, bo miałam go akurat pod ręką. :-)
  7. Schłodzić i podawać do stołu. Kolejnego dnia jest równie dobre.

Bakłażanowe krążki z sosem orzechowym i papryką - potrawa kuchni gruzińskiej

Jak zwykle możne przygotować różne warianty potrawy:

  • bez cebuli,
  • z sosem czosnkowo-jogurtowym,
  • ze smażonymi plastrami pomidorów zamiast papryki lub jako dodatkowy składnik,
  • z sosem ze zmielonych orzechów laskowych zamiast włoskich (jest łagodniejszy, ale równie smaczny).