Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku

Granicą jedzenia winna być
sytość. – przysłowie gruzińskie

Podobno w Gruzji znanych jest ponad 300 potraw z bakłażana, co by znaczyło, że jest to jedno z popularniejszych warzyw w tym kraju. Przez swój neutralny smak bardzo dobrze łączy się z innymi warzywami i produktami co też wpływa na sporą ilość wariantów i modyfikacji.

Zawijanie plastrów bakłażana z pastą orzechowąTym razem rulety, rulony lub jak ja nazwałam – zawijasy bakłażanowe. Jak zwał, tak zwał – najważniejsze w tym przepisie jest rolowanie. Jako była harcerka mam trochę wprawy w rolowaniu. W latach 80 tych rolowałam koc, żeby przytroczyć go do plecaka, potem śpiwór a teraz gdy śpiwór jest wpychany i kompresowany paskami a nie rolowany, do zwijania została tylko karimata i namiot. Rolowałam także własne dzieci w koc lub kołdrę i uwielbiały tak się bawić robiąc przy tym mnóstwo pisku – zobaczymy jak pójdzie z bakłażanem...

Najpierw trzeba bakłażana “odgoryczyć”, czyli jak w prawie każdym bakłażanowym przepisie (nie dotyczy pieczonego w całości) posolić, pozostawić na 15-30 minut, opłukać wodą, lekko odcisnąć lub osuszyć papierowym ręczniczkiem. Solenie nie tylko pozbawia goryczki, ale także zmniejsza właściwości chłonne smażonego bakłażana, który inaczej by wciągał oliwę jak gąbka.

Składniki:
  • bakłażany – 2 szt,
  • oliwa lub olej do smażenia.
Składniki na pastę orzechową:
  • orzechy włoskie – ½ szklanki zmielonych,
  • Pasta orzechowa po gruzińskuczosnek – 3-4 ząbki,
  • ostra, czerwona papryka – 1 strączek,
  • przyprawy: mielona kolendra (1 łyżeczka), szafran (szczypta) – w Gruzji szafran imeretyński, czyli płatki kwiatów aksamitki, sól do smaku,
  • ocet winny (może być też sok z granatu) – 2-3 łyżki,
  • garść posiekanej zieleniny – natka pietruszki, kolendry, koperek.

Trochę pasty orzechowej można zostawić do dekoracji. W Gruzji do dekoracji powszechnie używane są pestki granatu.

Przygotowanie potrawy:
  1. W celu przygotowania pasty orzechowej rozetrzeć czosnek z solą, kolendrą, szafranem, orzechami. Dodać ocet oraz posiekaną papryczkę i zieleninę. Dobrze utrzeć i wymieszać dodając trochę gorącej wody, żeby masa się połączyła. Można ją ucierać tradycyjnie w moździerzu lub makutrze, można też w blenderze, choć niektórzy uznają ten ostatni sposób za barbarzyński. :-)
  2. Plastry bakłażana smażone na patelniBakłażany pokroić wzdłuż na półcentymetrowe plastry i “odgoryczyć”.
  3. Przygotowane plastry bakłażana smażyć po obu stronach na rozgrzanej oliwie do bardzo lekkiego przyrumienienia. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wszystko robić delikatnie, bo plastry łatwo można rozerwać.
  4. Plastry bakłażana rozłożyć na desce, posmarować pastą orzechową i zrolować.
  5. Można udekorować resztką pasty orzechowej, ziarnami granatu lub według własnego pomysłu.
    Nakładanie pasty orzechowej na plastry bakłażanaBakłażanowe rulony po gruzińsku z pastą orzechową
  6. Odstawić na godzinę. Podawać i rozkoszować się smakiem.

Do posmarowania bakłażana można przygotować też pastę serowo-czosnkową.