Bakłażany faszerowane ryżem z warzywami
Przyszłość była niewiadoma,
przeto można ją było faszerować
nadzieją... – Mariusz Urbanek
Cóż oznacza słowo faszerować? Znaczy: pakować, umieszczać, wkładać, ładować, napełniać, nadziewać, wlewać, wsypywać, wypełniać czymś... I właśnie to będziemy robić z bakłażanem. :-)
Sam bakłażan poprzez swoją formę idealnie nadaje się jako “pojemnik” do faszerowania i nadziewania. Krojąc wzdłuż można z niego zrobić łódeczki, a w poprzek całkiem foremne miseczki lub tuby do nadziewania. Zestawów farszów i nadzień również jest wiele a sposobów nadania indywidualności poprzez przyprawienie jeszcze więcej. Jest to kolejna gruzińsko-kaukaska potrawa idealna do ćwiczenia kreatywności. Nadziane lub faszerowane bakłażany można potem zapiec, grillować lub dusić w wywarze.
Składniki:
- bakłażany – 3 szt (najlepiej podłużne i średniej wielkości, żeby po przekrojeniu zmieściły się na wysokość w garnku lub rondlu),
- ryż (biały lub brązowy) – 200 g,
- cebula – 1 szt,
- czosnek – 2-3 ząbki,
pomidory – 2 szt,
- przecier pomidorowy (zmiksowane pomidory, przetarte przez sito) – 2 szklanki,
- papryka ostra – 1 strączek,
- fasolka szparagowa – 300 g,
- oliwa lub olej do smażenia,
- przyprawy: pieprz, sól, papryka, kolendra, szczypta szafranu imeretyńskiego,
- posiekana zielenina: natka pietruszki, kolendry, koperek.
Przygotowanie:
- Bakłażany przekroić na pół i wydrążyć miąższ ze środka (można użyć łyżeczki z ostrym rantem), zostawiając niezbyt grube ścianki 1-1,5 cm. Moczyć ok. 30 min. w osolonej wodzie w celu odgoryczenia. Następnie obgotować przez kilka minut we wrzącej wodzie, osączyć i ostudzić.
- Przygotowanie farszu: pokrojoną cebulę podsmażyć, dodać drobno pokrojoną paprykę, pomidory, fasolkę szparagową oraz ugotowany ryż. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną, kolendrą, kozieradką, cząbrem. Przyprawy najlepiej rozetrzeć razem z czosnkiem, można też dodać 2-3 łyżki mielonych orzechów.
- Wydrążone bakłażany napełnić farszem, ułożyć je ściśle w garnku lub rondlu, zalać wodą z przecierem pomidorowym. Dusić 10-15 minut.
![]()
- Można podawać ze wszystkim co wpadnie do głowy, dobre na ciepło i na zimno.
Publikowane w serwisie Oblicza Gruzji teksty, tłumaczenia, adaptacje, zdjęcia i grafiki mają swoich autorów. Jeśli chcesz je wykorzystać i/lub rozpowszechnić we fragmentach lub w całości, to zapoznaj się wcześniej z naszymi zasadami udostępniania treści.
Spodobało ci się? Podziel się z innymi...
- Aczma - adżarska lasagne
- Adżapsandali, czyli bakłażanowy misz-masz
- Bakłażanowe "języki teściowej" - samo słodkie czy samo gorzkie
- Bakłażanowe czółna faszerowane serem
- Bakłażanowe krążki z orzechową nutą
- Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku
- Bakłażanowy kawior, czyli pasty z pieczonych bakłażanów
- Bakłażany faszerowane ryżem z warzywami
- Bakłażany w pomidorach i pieczarkach
- Bakłażany zapiekane z jajkami i mądrala Hodża Nasreddin
- Banany zapiekane z migdałami
- Buraki faszerowane warzywami
- Chaczapuri adżarskie u Starszyny
- Chaczapuri na zielono
- Chaczapuri, czyli serowy chleb
- Ciasto herbaciane
- Cygara orzechowe, czyli ciasteczka z duchem wu-wei
- Czachochbili wegetariańskie, czyli "bażantówa z warzyw"
- Czadi imeretyńskie pieczone w keci na liściach
- Czerwona kapusta po gruzińsku - na szlakach starożytnych wędrówek
- Cziri z hurmy, czyli suszone girlandy
- Cziszdwari - mczadi serowe z Kodorskiego Wąwozu
- Cziszdwari Leli, czyli serowy kwiatek
- Cziżi-biżi - jajeczny miszmasz
- Domowe wędzenie serów w Gruzji
- Domowy ser gruziński na chaczapuri
- Doszorwa - zupa na maconi
- Dynia pieczona i gotowana - jesienno-zimowe przekąski
- Dyniowo-orzechowy smakołyk Arkadija
- Dżondżoli - kiszone kwiatostany kłokoczki
- Elardżi ziemniaczane po swańsku
- Fasola podsmażana, czyli smak prostoty
- Gomi - kaszka o smaku gruzińskiej tradycji
- Gozinaki - przysmak zaklinający szczęście
- Gruzińska sałatka warzywna
- Gruzińskiego wina smak
- Gupta z czerwonej fasoli
- Gwezeli - guryjskie pierożki z jajkiem i serem
- Imeretyński szafran, czyli przyprawowe kwiatki
- Jabłka pieczone na keci - zimowy deser
- Jajecznica z orzechami po gruzińsku
- Jajka faszerowane orzechami
- Kapusta kiszona na czerwono po gruzińsku
- Kaurma z ziemniaków
- Kawa po batumsku
- Kawa po królewsku z Achalciche
- Kikliko - kogucie grzanki-obsmażanki
- Kirkażi - sałatka z czerwonej fasoli
- Kiszmisziani - rodzynkowe ciasteczka
- Konfitura jarzębinowa Leli z Uszguli
- Konfitura z pigwy u Nazi w Muchati
- Kulki ziemniaczane z orzechami
- Kweri - wytrawne pierogi megrelskie
- Letni sos jeżynowo-winogronowy, czyli słodko-kwaśno-ostry smak Imeretii
- Lipowa herbatka u Leli
- Lobiani na patelni u Mery
- Lobio z czerwonej fasoli
- Malachto - fasola szparagowa w adżarskich klimatach
- Maliny z migdałami
- Marchewkowe łódeczki z orzechowym farszem
- Mczadersy - kukurydziane fusion inspiracje
- Mczadi adżarskie wypiekane na keci
- Mczadi kukurydziane - placuszki gruzińskie
- Mczadi kukurydziano-fasolowe
- Nazuki - chaszurski chlebek gościnności
- O piecach "tone" i wypiekaniu chleba w Gruzji
- Orzechowy przekładaniec a'la baklawa
- Pałeczki serowe po megrelsku
- Pchal-lobio z brukselką
- Pchali - warzywna kreatywność w orzechowym sosie
- Pieczarki duszone z orzechami
- Pierożki orzechowe z planety Kaukaz
- Podłużne lobiani, czyli fasolowa bagietka z Gori
- Postne kotlety fasolowe
- Pęczki z pora, czyli potrawa dla gadułów
- Ruski barszcz po gruzińsku, czyli zupa polityczna
- Sałatka buraczana Heleny Amiradżibi
- Sałatka ze smażonej papryki po meschetyjsku
- Ser domowy odciśnięty z przedłużoną trwałością
- Sinori u Taliko - adżarskie rulony naleśnikowe
- Soko-chinkali u Lii w Achalciche
- Soko-sulguni - grzyby zapiekane w "kiecy"
- Strączki fasoli z duszoną cebulą i jajkami
- Surówka z kiszonej kapusty z orzechami
- Swańska sałatka z buraka liściowego
- Swańska sól - legendarna mieszanka ziołowa z górskich łąk Swanetii
- Szakarlama z migdałem - ciasteczka pachnące starym Tbilisi
- Szeczamandi zielone, czyli pora na pora
- Słodka zielona papryka z gruzińskim sosem orzechowym
- Tkemali, ałycza i mirabelka - śliwkowi krewniacy w gruzińskim sosie
- Tolma wegetariańska, czyli liściaste zawijańce u Żużuny w Batumi
- Wariacje z zielonej fasolki po gruzińsku
- Zapiekaniec selerowo-ziemniaczany - inspiracja z motylami
- Ziemniaczany smak prostoty
- Zimowa herbatka z gałązek krzewów owocowych