Bakłażany faszerowane ryżem z warzywami

Przyszłość była niewiadoma,
przeto można ją było faszerować
nadzieją... – Mariusz Urbanek

Cóż oznacza słowo faszerować? Znaczy: pakować, umieszczać, wkładać, ładować, napełniać, nadziewać, wlewać, wsypywać, wypełniać czymś... I właśnie to będziemy robić z bakłażanem. :-)

Sam bakłażan poprzez swoją formę idealnie nadaje się jako “pojemnik” Bakłażany wydrążonedo faszerowania i nadziewania. Krojąc wzdłuż można z niego zrobić łódeczki, a w poprzek całkiem foremne miseczki lub tuby do nadziewania. Zestawów farszów i nadzień również jest wiele a sposobów nadania indywidualności poprzez przyprawienie jeszcze więcej. Jest to kolejna gruzińsko-kaukaska potrawa idealna do ćwiczenia kreatywności. Nadziane lub faszerowane bakłażany można potem zapiec, grillować lub dusić w wywarze.

Składniki:
  • bakłażany – 3 szt (najlepiej podłużne i średniej wielkości, żeby po przekrojeniu zmieściły się na wysokość w garnku lub rondlu),
  • ryż (biały lub brązowy) – 200 g,
  • cebula – 1 szt,
  • czosnek – 2-3 ząbki,
  • Warzywa na farsz do bakłażanówpomidory – 2 szt,
  • przecier pomidorowy (zmiksowane pomidory, przetarte przez sito) – 2 szklanki,
  • papryka ostra – 1 strączek,
  • fasolka szparagowa – 300 g,
  • oliwa lub olej do smażenia,
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka, kolendra, szczypta szafranu imeretyńskiego,
  • posiekana zielenina: natka pietruszki, kolendry, koperek.
Przygotowanie:
  1. Bakłażany przekroić na pół i wydrążyć miąższ ze środka (można użyć łyżeczki z ostrym rantem), zostawiając niezbyt grube ścianki 1-1,5 cm. Moczyć ok. 30 min. w osolonej wodzie w celu odgoryczenia. Następnie obgotować przez kilka minut we wrzącej wodzie, osączyć i ostudzić.
  2. Przygotowanie farszu: pokrojoną cebulę podsmażyć, dodać drobno pokrojoną paprykę, pomidory, fasolkę szparagową oraz ugotowany ryż. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną, kolendrą, kozieradką, cząbrem. Przyprawy najlepiej rozetrzeć razem z czosnkiem, można też dodać 2-3 łyżki mielonych orzechów.
  3. Wydrążone bakłażany napełnić farszem, ułożyć je ściśle w garnku lub rondlu, zalać wodą z przecierem pomidorowym. Dusić 10-15 minut.
    Bakłażany faszerowane ryżem z warzywami przed gotowaniemBakłażany faszerowane ryżem z warzywami
  4. Można podawać ze wszystkim co wpadnie do głowy, dobre na ciepło i na zimno.