Jajka faszerowane orzechami

Nawet tak prosta czynność jak gotowanie jajek wymaga skupienia i uświadomienia sobie roli, jaką w życiu odgrywa czynnik czasu. – Arthur Conan Doyle

Jajko – niby nic szczególnego a jednak! Te jajka zachwycą swoją prostotą leniuchów kulinarnych a swoim smakiem kulinarnych smakoszy. Jest to wspaniała, gruzińska przystawka lub śniadaniowy dodatek. Włoskie orzechy zmieszane z żółtkami i przyprawami tworzą bardzo smaczną mieszankę. A wszystko razem do zrobienia w kilka minut, nie licząc gotowania jajek.

Jajka faszerowane orzechami z papryką i pomidorami

Składniki:
  • jajka – 10 szt,
  • orzechy włoskie mielone – ¾ szklanki,
  • czosnek – 2-3 ząbki,
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka, kolendra mielona, szczypta szafranu,
  • łyżeczka octu jabłecznego,
  • posiekana zielenina: natka, koperek, kolendra.

Przygotowanie:
Jajka faszerowane orzechami z pestkami granata

  1. Jajka ugotować, ostudzić, obrać, przekroić wzdłuż na dwie połówki.
  2. Wydrążyć żółtka oddzielając je od białek.
  3. Żółtka rozetrzeć w miseczce razem z orzechami, przyprawami, octem i częścią posiekanej drobno zieleniny.
  4. Masą napełnić połówki jajek.
  5. Udekorować zieleniną lub według własnej inwencji (ja użyłam pestek granatu a innym razem smażonej papryki i pomidorów).