Wariacje z zielonej fasolki po gruzińsku

Miałam sen... I to sen z głową gruzińskiego państwa w roli głównej. Myślę, że to wszystko przez pisanie przepisu na kukurydziane mczadi i wielogodzinne tropienie tematu żywności modyfikowanej i upraw GMO w Gruzji. Tak się w tę detektywistyczną pracę razem z Arturem zaangażowałam, że w nocy sen przyszedł szybko, bardzo kolorowy i nawet w temacie.

Nie bądź głupi, Bilbo, i nigdy nie śmiej się
ze smoka, póki jeszcze zipie.
John Ronald Reuel Tolkien, Hobbit

Śnił mi się prezydent Saakaszwili z maczetą w dłoni walczący z krwiożerczymi fasolkami GMO. Fasolki były zielono-fioletowe. Miały wiszące wszędzie zielone strączki i kwiatowe, fioletowe głowy. Spomiędzy płatków wysuwały się ziejące ogniem jęzory. Buchały na prezydenta ogniem z fasolowych otworów gębowych a on bez strachu ścinał im głowy maczetą.

Walczący ze smokiem [obraz Fridona Nizharadze]Była to istna walka Świętego Jerzego ze smokami fasolowymi. Co zrąbał jedną głowę, to kolejna wyrastała w jej miejsce. Trzeba przyznać, że musiał się w moim śnie solidnie namachać maczetą i nawet końca pojedynku z fasolą GMO nie doczekałam, bo Artur mnie niecnie w kulminacyjnym momencie obudził. :-)

Tak to podświadomość płata figle – zamiast modyfikowanej kukurydzy podrzucanej łaskawie przez Amerykanów były wojujące fasolki GMO i walka jak ze starych opowieści, w których smoki w końcu ktoś pokonać musi...

A zielona fasolka? Popularna i chętnie jedzona w Gruzji, choć w zupełnie innych zestawieniach niż w Polsce. Zamiast chrupiącej, tartej bułki zrumienionej na maśle jest cebula, pomidory, papryka a do tego świeża kolendra, bazylia, mięta oraz orzechy – powszechne dodatki w kuchni gruzińskiej.

Zielona fasolka szparagowa z pomidorami i orzechami

Składniki:
  • fasola szparagowa zielona – ½ kg,
  • pomidory – 3-4,
  • orzechy włoskie mielone – ½ szklanki,
  • cebula – 2,
  • czosnek – 1-2 ząbki,
  • czerwona ostra papryczka, pieprz i sól do smaku,
  • zielenina: natka kolendry, pietruszki, bazylii, koperek, cząber (dobór indywidualny),
  • olej lub oliwa.
Przygotowanie potrawy:
  1. Fasolę szparagową pokroić (lub połamać) w kawałki i ugotować. Odcedzić a wywar zlać do osobnego naczynia.
  2. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić.
  3. Na patelni przesmażyć pokrojoną cebulkę, dodać pomidory, fasolę, ¼ szklanki wywaru i dusić wszystko na małym ogniu.
    Fasolka szparagowa zielona, pomidory, orzechy i inne składniki potrawyFasolka szparagowa zielona z pomidorami
  4. Czosnek rozgnieść z solą i orzechami a następnie dodać do potrawy razem z posiekaną zieleniną i przyprawami.
  5. Dusić jeszcze około 10 minut i podawać.

Wariacja z zielonej fasolki szparagowej po gruzińskuMożna też podany przepis zmodyfikować i zrobić potrawę:

  • bez orzechów,
  • bez cebuli,
  • z papryką słodką,
  • ze startym serem posypanym po wierzchu.