Wariacje z zielonej fasolki po gruzińsku
Miałam sen... I to sen z głową gruzińskiego państwa w roli głównej. Myślę, że to wszystko przez pisanie przepisu na kukurydziane mczadi i wielogodzinne tropienie tematu żywności modyfikowanej i upraw GMO w Gruzji. Tak się w tę detektywistyczną pracę razem z Arturem zaangażowałam, że w nocy sen przyszedł szybko, bardzo kolorowy i nawet w temacie.
Nie bądź głupi, Bilbo, i nigdy nie śmiej się
ze smoka, póki jeszcze zipie.
– John Ronald Reuel Tolkien, Hobbit
Śnił mi się prezydent Saakaszwili z maczetą w dłoni walczący z krwiożerczymi fasolkami GMO. Fasolki były zielono-fioletowe. Miały wiszące wszędzie zielone strączki i kwiatowe, fioletowe głowy. Spomiędzy płatków wysuwały się ziejące ogniem jęzory. Buchały na prezydenta ogniem z fasolowych otworów gębowych a on bez strachu ścinał im głowy maczetą.
Była to istna walka Świętego Jerzego ze smokami fasolowymi. Co zrąbał jedną głowę, to kolejna wyrastała w jej miejsce. Trzeba przyznać, że musiał się w moim śnie solidnie namachać maczetą i nawet końca pojedynku z fasolą GMO nie doczekałam, bo Artur mnie niecnie w kulminacyjnym momencie obudził. :-)
Tak to podświadomość płata figle – zamiast modyfikowanej kukurydzy podrzucanej łaskawie przez Amerykanów były wojujące fasolki GMO i walka jak ze starych opowieści, w których smoki w końcu ktoś pokonać musi...
A zielona fasolka? Popularna i chętnie jedzona w Gruzji, choć w zupełnie innych zestawieniach niż w Polsce. Zamiast chrupiącej, tartej bułki zrumienionej na maśle jest cebula, pomidory, papryka a do tego świeża kolendra, bazylia, mięta oraz orzechy – powszechne dodatki w kuchni gruzińskiej.
Zielona fasolka szparagowa z pomidorami i orzechami
Składniki:
- fasola szparagowa zielona – ½ kg,
- pomidory – 3-4,
- orzechy włoskie mielone – ½ szklanki,
- cebula – 2,
- czosnek – 1-2 ząbki,
- czerwona ostra papryczka, pieprz i sól do smaku,
- zielenina: natka kolendry, pietruszki, bazylii, koperek, cząber (dobór indywidualny),
- olej lub oliwa.
Przygotowanie potrawy:
- Fasolę szparagową pokroić (lub połamać) w kawałki i ugotować. Odcedzić a wywar zlać do osobnego naczynia.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić.
- Na patelni przesmażyć pokrojoną cebulkę, dodać pomidory, fasolę, ¼ szklanki wywaru i dusić wszystko na małym ogniu.
![]()
- Czosnek rozgnieść z solą i orzechami a następnie dodać do potrawy razem z posiekaną zieleniną i przyprawami.
- Dusić jeszcze około 10 minut i podawać.
Można też podany przepis zmodyfikować i zrobić potrawę:
- bez orzechów,
- bez cebuli,
- z papryką słodką,
- ze startym serem posypanym po wierzchu.
Publikowane w serwisie Oblicza Gruzji teksty, tłumaczenia, adaptacje, zdjęcia i grafiki mają swoich autorów. Jeśli chcesz je wykorzystać i/lub rozpowszechnić we fragmentach lub w całości, to zapoznaj się wcześniej z naszymi zasadami udostępniania treści.
Spodobało ci się? Podziel się z innymi...
- Aczma - adżarska lasagne
- Adżapsandali, czyli bakłażanowy misz-masz
- Bakłażanowe "języki teściowej" - samo słodkie czy samo gorzkie
- Bakłażanowe czółna faszerowane serem
- Bakłażanowe krążki z orzechową nutą
- Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku
- Bakłażanowy kawior, czyli pasty z pieczonych bakłażanów
- Bakłażany faszerowane ryżem z warzywami
- Bakłażany w pomidorach i pieczarkach
- Bakłażany zapiekane z jajkami i mądrala Hodża Nasreddin
- Banany zapiekane z migdałami
- Buraki faszerowane warzywami
- Chaczapuri adżarskie u Starszyny
- Chaczapuri na zielono
- Chaczapuri, czyli serowy chleb
- Ciasto herbaciane
- Cygara orzechowe, czyli ciasteczka z duchem wu-wei
- Czachochbili wegetariańskie, czyli "bażantówa z warzyw"
- Czadi imeretyńskie pieczone w keci na liściach
- Czerwona kapusta po gruzińsku - na szlakach starożytnych wędrówek
- Cziri z hurmy, czyli suszone girlandy
- Cziszdwari - mczadi serowe z Kodorskiego Wąwozu
- Cziszdwari Leli, czyli serowy kwiatek
- Cziżi-biżi - jajeczny miszmasz
- Domowe wędzenie serów w Gruzji
- Domowy ser gruziński na chaczapuri
- Doszorwa - zupa na maconi
- Dynia pieczona i gotowana - jesienno-zimowe przekąski
- Dyniowo-orzechowy smakołyk Arkadija
- Dżondżoli - kiszone kwiatostany kłokoczki
- Elardżi ziemniaczane po swańsku
- Fasola podsmażana, czyli smak prostoty
- Gomi - kaszka o smaku gruzińskiej tradycji
- Gozinaki - przysmak zaklinający szczęście
- Gruzińska sałatka warzywna
- Gruzińskiego wina smak
- Gupta z czerwonej fasoli
- Gwezeli - guryjskie pierożki z jajkiem i serem
- Imeretyński szafran, czyli przyprawowe kwiatki
- Jabłka pieczone na keci - zimowy deser
- Jajecznica z orzechami po gruzińsku
- Jajka faszerowane orzechami
- Kapusta kiszona na czerwono po gruzińsku
- Kaurma z ziemniaków
- Kawa po batumsku
- Kawa po królewsku z Achalciche
- Kikliko - kogucie grzanki-obsmażanki
- Kirkażi - sałatka z czerwonej fasoli
- Kiszmisziani - rodzynkowe ciasteczka
- Konfitura jarzębinowa Leli z Uszguli
- Konfitura z pigwy u Nazi w Muchati
- Kulki ziemniaczane z orzechami
- Kweri - wytrawne pierogi megrelskie
- Letni sos jeżynowo-winogronowy, czyli słodko-kwaśno-ostry smak Imeretii
- Lipowa herbatka u Leli
- Lobiani na patelni u Mery
- Lobio z czerwonej fasoli
- Malachto - fasola szparagowa w adżarskich klimatach
- Maliny z migdałami
- Marchewkowe łódeczki z orzechowym farszem
- Mczadersy - kukurydziane fusion inspiracje
- Mczadi adżarskie wypiekane na keci
- Mczadi kukurydziane - placuszki gruzińskie
- Mczadi kukurydziano-fasolowe
- Nazuki - chaszurski chlebek gościnności
- O piecach "tone" i wypiekaniu chleba w Gruzji
- Orzechowy przekładaniec a'la baklawa
- Pałeczki serowe po megrelsku
- Pchal-lobio z brukselką
- Pchali - warzywna kreatywność w orzechowym sosie
- Pieczarki duszone z orzechami
- Pierożki orzechowe z planety Kaukaz
- Podłużne lobiani, czyli fasolowa bagietka z Gori
- Postne kotlety fasolowe
- Pęczki z pora, czyli potrawa dla gadułów
- Ruski barszcz po gruzińsku, czyli zupa polityczna
- Sałatka buraczana Heleny Amiradżibi
- Sałatka ze smażonej papryki po meschetyjsku
- Ser domowy odciśnięty z przedłużoną trwałością
- Sinori u Taliko - adżarskie rulony naleśnikowe
- Soko-chinkali u Lii w Achalciche
- Soko-sulguni - grzyby zapiekane w "kiecy"
- Strączki fasoli z duszoną cebulą i jajkami
- Surówka z kiszonej kapusty z orzechami
- Swańska sałatka z buraka liściowego
- Swańska sól - legendarna mieszanka ziołowa z górskich łąk Swanetii
- Szakarlama z migdałem - ciasteczka pachnące starym Tbilisi
- Szeczamandi zielone, czyli pora na pora
- Słodka zielona papryka z gruzińskim sosem orzechowym
- Tkemali, ałycza i mirabelka - śliwkowi krewniacy w gruzińskim sosie
- Tolma wegetariańska, czyli liściaste zawijańce u Żużuny w Batumi
- Wariacje z zielonej fasolki po gruzińsku
- Zapiekaniec selerowo-ziemniaczany - inspiracja z motylami
- Ziemniaczany smak prostoty
- Zimowa herbatka z gałązek krzewów owocowych