Buraki faszerowane warzywami
Burak
to kartofel w ataku apopleksji.
– Julian Tuwim
Historia buraka prowadzi nas w rejony Gruzji. Wszystkie dzisiaj znane odmiany buraka są potomkami buraka dzikiego, który rozpowszechniony był w starożytności nad Morzem Czarnym, Kaspijskim i Śródziemnym a także w Indiach.
Pierwsze wzmianki o buraku pochodzą z Babilonu i to z czasu, zanim się ludziom języki poplątały. :-) Buraki, jako leczniczy specyfik, zalecali też swoim klientom Paracelsus, Awicenna, Hipokrates, Pedanios Dioskurydes i inne tuzy starożytnej medycyny.
Bardzo lubię buraki i szukam różnych sposobów ich wykorzystania nie tylko w barszczu, sałatce czy ćwikle. Gruziński przepis na buraczane miseczki okazał się prosty, smaczny i bardzo dekoracyjny.
Składniki:
- buraki – 1 kg (ok. 4 dorodne sztuki),
- 2 słodkie papryki,
- 3-4 pomidory,
- 2 cebule,
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego,
- 2-4 ząbki czosnku,
- zielenina: gałązki kolendry i nać pietruszki, koperek itd.,
- czerwona zmielona papryka, zmielone nasiona kolendry, sól do smaku.
Przyrządzenie:
- Buraki ugotować (na pół twardo, bo będą dochodzić w piekarniku), ochłodzić, obrać.
- Wydrążyć w środku tworząc jakby miseczki na nadzienie. Górę ściętego buraka można zużyć do farszu lub zostawić jako “czapeczkę” do miseczki.
- Pomidory bez skórki (sparzone wodą, bo skórka wtedy łatwiej odchodzi) i paprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
- Cebulę drobno posiekać i usmażyć na rumiano na oleju.
- Dodać do cebuli pomidory i paprykę, drobno posiekaną zieleninę, czosnek oraz przetarty (zblendowany) miąższ z buraków.
- Masę doprawić do smaku.
- Buraczane miseczki napełnić masą warzywną, włożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200-220°C.
Różne modyfikacje przepisu:
- Buraki dobrze smakują z dodatkiem śmietany lub jogurtu.
- Można je zrobić z innym nadzieniem, np. zamiast pomidorów i papryki drobno pokrojona marchew przesmażona z cebulą.
- Jest też wersja bez zapiekania w piekarniku. Buraki do niej muszą być w pełni ugotowane. Napełniamy je masą warzywna, do której dodajemy łyżeczkę octu winnego. Serwujemy posypane zieleniną i np. na liściach sałaty.
- Można też spróbować wersji bardziej rodzimej i napełnić buraczane miseczki sałatką śledziową – jeszcze nie próbowałam.
Publikowane w serwisie Oblicza Gruzji teksty, tłumaczenia, adaptacje, zdjęcia i grafiki mają swoich autorów. Jeśli chcesz je wykorzystać i/lub rozpowszechnić we fragmentach lub w całości, to zapoznaj się wcześniej z naszymi zasadami udostępniania treści.
Spodobało ci się? Podziel się z innymi...
- Aczma - adżarska lasagne
- Adżapsandali, czyli bakłażanowy misz-masz
- Bakłażanowe "języki teściowej" - samo słodkie czy samo gorzkie
- Bakłażanowe czółna faszerowane serem
- Bakłażanowe krążki z orzechową nutą
- Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku
- Bakłażanowy kawior, czyli pasty z pieczonych bakłażanów
- Bakłażany faszerowane ryżem z warzywami
- Bakłażany w pomidorach i pieczarkach
- Bakłażany zapiekane z jajkami i mądrala Hodża Nasreddin
- Banany zapiekane z migdałami
- Buraki faszerowane warzywami
- Chaczapuri adżarskie u Starszyny
- Chaczapuri na zielono
- Chaczapuri, czyli serowy chleb
- Ciasto herbaciane
- Cygara orzechowe, czyli ciasteczka z duchem wu-wei
- Czachochbili wegetariańskie, czyli "bażantówa z warzyw"
- Czadi imeretyńskie pieczone w keci na liściach
- Czerwona kapusta po gruzińsku - na szlakach starożytnych wędrówek
- Cziri z hurmy, czyli suszone girlandy
- Cziszdwari - mczadi serowe z Kodorskiego Wąwozu
- Cziszdwari Leli, czyli serowy kwiatek
- Cziżi-biżi - jajeczny miszmasz
- Domowe wędzenie serów w Gruzji
- Domowy ser gruziński na chaczapuri
- Doszorwa - zupa na maconi
- Dynia pieczona i gotowana - jesienno-zimowe przekąski
- Dyniowo-orzechowy smakołyk Arkadija
- Dżondżoli - kiszone kwiatostany kłokoczki
- Elardżi ziemniaczane po swańsku
- Fasola podsmażana, czyli smak prostoty
- Gomi - kaszka o smaku gruzińskiej tradycji
- Gozinaki - przysmak zaklinający szczęście
- Gruzińska sałatka warzywna
- Gruzińskiego wina smak
- Gupta z czerwonej fasoli
- Gwezeli - guryjskie pierożki z jajkiem i serem
- Imeretyński szafran, czyli przyprawowe kwiatki
- Jabłka pieczone na keci - zimowy deser
- Jajecznica z orzechami po gruzińsku
- Jajka faszerowane orzechami
- Kapusta kiszona na czerwono po gruzińsku
- Kaurma z ziemniaków
- Kawa po batumsku
- Kawa po królewsku z Achalciche
- Kikliko - kogucie grzanki-obsmażanki
- Kirkażi - sałatka z czerwonej fasoli
- Kiszmisziani - rodzynkowe ciasteczka
- Konfitura jarzębinowa Leli z Uszguli
- Konfitura z pigwy u Nazi w Muchati
- Kulki ziemniaczane z orzechami
- Kweri - wytrawne pierogi megrelskie
- Letni sos jeżynowo-winogronowy, czyli słodko-kwaśno-ostry smak Imeretii
- Lipowa herbatka u Leli
- Lobiani na patelni u Mery
- Lobio z czerwonej fasoli
- Malachto - fasola szparagowa w adżarskich klimatach
- Maliny z migdałami
- Marchewkowe łódeczki z orzechowym farszem
- Mczadersy - kukurydziane fusion inspiracje
- Mczadi adżarskie wypiekane na keci
- Mczadi kukurydziane - placuszki gruzińskie
- Mczadi kukurydziano-fasolowe
- Nazuki - chaszurski chlebek gościnności
- O piecach "tone" i wypiekaniu chleba w Gruzji
- Orzechowy przekładaniec a'la baklawa
- Pałeczki serowe po megrelsku
- Pchal-lobio z brukselką
- Pchali - warzywna kreatywność w orzechowym sosie
- Pieczarki duszone z orzechami
- Pierożki orzechowe z planety Kaukaz
- Podłużne lobiani, czyli fasolowa bagietka z Gori
- Postne kotlety fasolowe
- Pęczki z pora, czyli potrawa dla gadułów
- Ruski barszcz po gruzińsku, czyli zupa polityczna
- Sałatka buraczana Heleny Amiradżibi
- Sałatka ze smażonej papryki po meschetyjsku
- Ser domowy odciśnięty z przedłużoną trwałością
- Sinori u Taliko - adżarskie rulony naleśnikowe
- Soko-chinkali u Lii w Achalciche
- Soko-sulguni - grzyby zapiekane w "kiecy"
- Strączki fasoli z duszoną cebulą i jajkami
- Surówka z kiszonej kapusty z orzechami
- Swańska sałatka z buraka liściowego
- Swańska sól - legendarna mieszanka ziołowa z górskich łąk Swanetii
- Szakarlama z migdałem - ciasteczka pachnące starym Tbilisi
- Szeczamandi zielone, czyli pora na pora
- Słodka zielona papryka z gruzińskim sosem orzechowym
- Tkemali, ałycza i mirabelka - śliwkowi krewniacy w gruzińskim sosie
- Tolma wegetariańska, czyli liściaste zawijańce u Żużuny w Batumi
- Wariacje z zielonej fasolki po gruzińsku
- Zapiekaniec selerowo-ziemniaczany - inspiracja z motylami
- Ziemniaczany smak prostoty
- Zimowa herbatka z gałązek krzewów owocowych