Buraki faszerowane warzywami

Burak Buraki czerwoneto kartofel w ataku apopleksji.
Julian Tuwim

Historia buraka prowadzi nas w rejony Gruzji. Wszystkie dzisiaj znane odmiany buraka są potomkami buraka dzikiego, który rozpowszechniony był w starożytności nad Morzem Czarnym, Kaspijskim i Śródziemnym a także w Indiach.

Pierwsze wzmianki o buraku pochodzą z Babilonu i to z czasu, zanim się ludziom języki poplątały. :-) Buraki, jako leczniczy specyfik, zalecali też swoim klientom Paracelsus, Awicenna, Hipokrates, Pedanios Dioskurydes i inne tuzy starożytnej medycyny.

Bardzo lubię buraki i szukam różnych sposobów ich wykorzystania nie tylko w barszczu, sałatce czy ćwikle. Gruziński przepis na buraczane miseczki okazał się prosty, smaczny i bardzo dekoracyjny.

Składniki:
  • buraki – 1 kg (ok. 4 dorodne sztuki),
  • 2 słodkie papryki,
  • 3-4 pomidory,
  • 2 cebule,
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego,
  • 2-4 ząbki czosnku,
  • zielenina: gałązki kolendry i nać pietruszki, koperek itd.,
  • czerwona zmielona papryka, zmielone nasiona kolendry, sól do smaku.
Przyrządzenie:
  1. Buraki ugotować (na pół twardo, bo będą dochodzić w piekarniku), ochłodzić, obrać.
  2. Wydrążyć w środku tworząc jakby miseczki na nadzienie. Górę ściętego buraka można zużyć do farszu lub zostawić jako “czapeczkę” do miseczki.
  3. Pomidory bez skórki (sparzone wodą, bo skórka wtedy łatwiej odchodzi) i paprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
  4. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na rumiano na oleju.
  5. Dodać do cebuli pomidory i paprykę, drobno posiekaną zieleninę, czosnek oraz przetarty (zblendowany) miąższ z buraków.
  6. Masę doprawić do smaku.
  7. Buraczane miseczki napełnić masą warzywną, włożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200-220°C.

Wydrążone buraki gotowe do faszerowaniaFarsz - buraki, papryka, pomidoryBuraki faszerowane warzywami po gruzińsku

Różne modyfikacje przepisu:

Farsz - buraki, marchew, cebula

  • Buraki dobrze smakują z dodatkiem śmietany lub jogurtu.
  • Można je zrobić z innym nadzieniem, np. zamiast pomidorów i papryki drobno pokrojona marchew przesmażona z cebulą.
  • Jest też wersja bez zapiekania w piekarniku. Buraki do niej muszą być w pełni ugotowane. Napełniamy je masą warzywna, do której dodajemy łyżeczkę octu winnego. Serwujemy posypane zieleniną i np. na liściach sałaty.
  • Można też spróbować wersji bardziej rodzimej i napełnić buraczane miseczki sałatką śledziową – jeszcze nie próbowałam.