Pęczki z pora, czyli potrawa dla gadułów

Porowe pęczki z kokardkami w sosie orzechowym. Wyglądają pięknie – jako dekoracyjna przystawka godne polecenia. W przygotowaniu łatwe i … dobre dla gadułów.

Pory w zupie, sałatka z drobno krojonego lub dodatek do innych potraw jako składnik włoszczyzny to jedyne dotąd mi znane zastosowania tego warzywa. W przepisach gruzińskich potraw znalazłam porową wersję luksusową, w której por jest gwiazdą numer 1 i to do tego gwiazdą historyczną.

Pory

Pora znali już Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. W Rzymie, zanim stał się pospolitą włoszczyzną, był uważany za przysmak bogaczy. Najbardziej rozsmakowany pokłonnik porów – Neron – jadał je w ogromnej ilości wierząc, że pomagają w “chronieniu głosu” i dzięki nim wielogodzinne tyrady i perory nie odbiją się na stanie jego gardła.

Bez znajomości siły słów nie sposób poznać ludzi.
Konfucjusz

Przepis na porowe pęczki z kokardkami w sosie orzechowym

Produkty:
  • pory – 500 g,
  • orzechy włoskie – 1 szklanka zmielonych,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 50 g liści kolendry (lub pietruszka i koperek),
  • 1 ostra zielona lub czerwona papryka,
  • 4 łyżki soku z granatów (lub ocet winny),
  • sól do smaku,
  • pestki granatu do dekoracji (użyłam żurawiny – też smaczne i ładne).
Przygotowanie:
  1. Oczyszczony i wymyty por włożyć w całości do wrzącej wody i gotować około 30-40 minut.
  2. Odcedzić i delikatnie odcisnąć starając się nie pognieść liści. Podzielić na wiązki a każdą przewiązać jednym liściem tworząc pęczki z mini kokardkami.
  3. Przygotować sos. Zmielone orzechy rozetrzeć z czosnkiem, przyprawić, dodać pół szklanki gorącej wody (konsystencja śmietany), wlać sok z granatów lub ocet, dodać zieleninę i wymieszać. Dodać drobno pokrojoną papryczkę.
  4. Ułożyć pęczki porowe, polać sosem orzechowym, udekorować i odstawić na co najmniej godzinę.
  5. Podawać na zimno.

Pory w garnku gotowe do podgotowaniaPory przewiązane kokardkamiPęczki z pora w sosie orzechowym