Swańska sałatka z buraka liściowego

Panorama Uszguli na przełomie lata i jesieni, Swanetia, Gruzja
Powyżej 2 tysięcy metrów choć ciężko z owocami, to warzyw może być pod dostatkiem. Wystarczy wybrać takie odmiany, które chłodów i krótkiego okresu wegetacyjnego się nie boją. Burak liściowy z UszguliDo nich należą różne odmiany buraka liściowego, który w Swaneti rośnie powszechnie i przez letnie miesiące wzbogaca dość ubogą w witaminy i czasem monotonną dietę.

Z liści owego buraka Lela1 robi nadzienie do chaczapuri oraz wyśmienitą sałatkę. Do sałatki trzeba wybrać dorodne liście, dobrze je umyć, bo często bywają mocno zapiaszczone, następnie z grubsza pokroić, włożyć do garnka i ugotować. Gotują się długo, czasami powyżej godziny.

Odcedzone liście dobrze odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. W ten sposób przygotowane służą do różnych sałatek i farszy.

Składniki na sałatkę Leli:

  • burak liściowy (inaczej boćwina, mangold, można użyć też botwiny);
  • cebula;
  • papryka słodka;
  • papryka ostra;
  • zielenina: natka pietruszki, koperek, natka selera, natka kolendry itp.;
  • sól swańska;
  • czosnek (opcjonalnie).
  1. Liście buraka przebrać, umyć, posiekać w grubsze kawałki, ugotować, odcedzić z nadmiaru wody i dobrze odcisnąć. Następnie dokładnie i drobno posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, drobno pokrojone papryczki, dodać posiekane buraczane liście i dobrze zasmażyć.
  3. Przyprawić do smaku solą swańską, dodać zieleninę.

Burak liściowy po ugotowaniuSałatka z buraka liściowego - Lela, Dom gościnny Gamarjoba, Uszguli

Można podawać na ciepło lub na zimno. Podając na zimno można dodać majonez i/lub jajka ugotowane na twardo, które są wspaniałym dodatkiem.

W Uszguli jajka to produkt deficytowy, gdyż trudno trzymać kury w niewoli przez wiele miesięcy ostrej i śnieżnej zimy zatem tam, gdzie to możliwe jajka zastępowane są serem.

Burak liściowy po ugotowaniu

  • 1. gruz. ლელა ჩართოლანი – Lela Chartolani – współprowadzi z mężem dom gościnny "Gamarjoba" w Uszguli