Słodka zielona papryka z gruzińskim sosem orzechowym
Wszelkiej maści fachowcy i spece od wyżywienia bardzo często podkreślają, podpierając się uczonymi wywodami i wynikami badań, że w diecie wegetariańskiej powinno być dużo orzechów. Bez owych badań i obliczeń wiedzą to od starożytności Gruzini wsłuchujący się w naturę i obserwujący co wokół nich rośnie. W ich diecie i orzechów, i warzyw jest pod dostatkiem. A że potrafią obserwować i wyciągać prawidłowe wnioski mówi ta przypowieść Sulchana-Saby Orbelianiego – XVII-wiecznego gruzińskiego księcia, pisarza, edukatora, zbieracza baśni, legend i przypowieści.
Dziwny jest ten świat
Był sobie człowiek, który całe życie przeżył wysoko w górach i nigdy nie widział owocowego sadu. Pewnego razu jakoś to zszedł w doliny a zobaczywszy zielony zakątek i piękne, dające cień drzewa postanowił odpocząć. Usiadł pod drzewem orzecha włoskiego i rozmyślał spoglądając w górę:
– Dziwnie stworzony jest ten świat. Wziąć na przykład taki orzech – takie wielkie drzewo a rosną na nim takie maleńkie orzeszki. A taki arbuz? Ogromny owoc a rośnie na cieniutkiej szypułce...Gdy tak sobie rozmyślał zawiał nagle porywisty wiatr i strącił orzecha prosto w jego oko.
– Nie, jednak co by nie powiedzieć dobrze jest, że arbuzy nie rosną na gałęziach orzecha – mruknął do siebie rozcierając siniaka pod okiem.
W tym przepisie zamiast papryki mogłoby się znaleźć mnóstwo innych warzyw a i papryka wcale nie musi być zielona. Gwoździem programu jest sos orzechowy, z którym te wszystkie warzywa nabierają duszy i wykwintnego smaku. Zaś w samej potrawie jest jedna ciekawostka – u nas w Polsce nie słyszałam, żeby ktoś gotował paprykę. Duszona, pieczona, rzadziej smażona (np. w sałatce gruzińskiej po meschetyjsku), ale gotowana? Do tej potrawy paprykę gotuje się w niewielkiej ilości osolonej wody albo na parze – zyskuje delikatność i jest lżejsza dla tych o bardziej wrażliwych żołądkach.
Składniki:
- zielona, słodka papryka – ½ kg,
- czosnek – 2-3 ząbki,
- cebula – 1,
- orzechy włoskie – ¾ szklanki,
- przyprawy do smaku: sól morska, pieprz, kolendra,
- zielenina: natka kolendry, cząbru, bazylii, pietruszki i inne według uznania,
- ostra papryczka do sosu (opcjonalnie),
- ocet winny (sok z wyciśniętych winogron lub pestek granatu) – ⅓ szklanki.
Przygotowanie:
- Paprykę pokroić na 4 części, usunąć nasiona, umyć i wrzucić na osolony wrzątek (jeśli ktoś ma parowar może spróbować w nim). Gotować w niewielkiej ilości wody przez 15-20 min, odcedzić, ostudzić, lekko odcisnąć.
- Sos orzechowy: Orzechy utłuc i rozetrzeć z solą.
Dodać posiekaną zieleninę i przyprawy a na koniec ocet winny. Można w moździerzu lub blenderze (do blendera masa czasem jest zbyt gęsta więc dodaję trochę więcej soku lub przegotowanej wody a zieleninę uprzednio kroję w kawałki, aby się nie wkręcała).
- Wymieszać razem ugotowaną paprykę, drobno pokrojoną cebulę i sos orzechowy.
- Podawać na zimno po odstaniu co najmniej godzinę. Posypać zieleniną i udekorować według uznania.
- Smaczne jako chłodna przystawka do obiadu lub jako dodatek śniadaniowo-kolacyjny.
Publikowane w serwisie Oblicza Gruzji teksty, tłumaczenia, adaptacje, zdjęcia i grafiki mają swoich autorów. Jeśli chcesz je wykorzystać i/lub rozpowszechnić we fragmentach lub w całości, to zapoznaj się wcześniej z naszymi zasadami udostępniania treści.
Spodobało ci się? Podziel się z innymi...
- Aczma - adżarska lasagne
- Adżapsandali, czyli bakłażanowy misz-masz
- Bakłażanowe "języki teściowej" - samo słodkie czy samo gorzkie
- Bakłażanowe czółna faszerowane serem
- Bakłażanowe krążki z orzechową nutą
- Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku
- Bakłażanowy kawior, czyli pasty z pieczonych bakłażanów
- Bakłażany faszerowane ryżem z warzywami
- Bakłażany w pomidorach i pieczarkach
- Bakłażany zapiekane z jajkami i mądrala Hodża Nasreddin
- Banany zapiekane z migdałami
- Buraki faszerowane warzywami
- Chaczapuri adżarskie u Starszyny
- Chaczapuri na zielono
- Chaczapuri, czyli serowy chleb
- Ciasto herbaciane
- Cygara orzechowe, czyli ciasteczka z duchem wu-wei
- Czachochbili wegetariańskie, czyli "bażantówa z warzyw"
- Czadi imeretyńskie pieczone w keci na liściach
- Czerwona kapusta po gruzińsku - na szlakach starożytnych wędrówek
- Cziri z hurmy, czyli suszone girlandy
- Cziszdwari - mczadi serowe z Kodorskiego Wąwozu
- Cziszdwari Leli, czyli serowy kwiatek
- Cziżi-biżi - jajeczny miszmasz
- Domowe wędzenie serów w Gruzji
- Domowy ser gruziński na chaczapuri
- Doszorwa - zupa na maconi
- Dynia pieczona i gotowana - jesienno-zimowe przekąski
- Dyniowo-orzechowy smakołyk Arkadija
- Dżondżoli - kiszone kwiatostany kłokoczki
- Elardżi ziemniaczane po swańsku
- Fasola podsmażana, czyli smak prostoty
- Gomi - kaszka o smaku gruzińskiej tradycji
- Gozinaki - przysmak zaklinający szczęście
- Gruzińska sałatka warzywna
- Gruzińskiego wina smak
- Gupta z czerwonej fasoli
- Gwezeli - guryjskie pierożki z jajkiem i serem
- Imeretyński szafran, czyli przyprawowe kwiatki
- Jabłka pieczone na keci - zimowy deser
- Jajecznica z orzechami po gruzińsku
- Jajka faszerowane orzechami
- Kapusta kiszona na czerwono po gruzińsku
- Kaurma z ziemniaków
- Kawa po batumsku
- Kawa po królewsku z Achalciche
- Kikliko - kogucie grzanki-obsmażanki
- Kirkażi - sałatka z czerwonej fasoli
- Kiszmisziani - rodzynkowe ciasteczka
- Konfitura jarzębinowa Leli z Uszguli
- Konfitura z pigwy u Nazi w Muchati
- Kulki ziemniaczane z orzechami
- Kweri - wytrawne pierogi megrelskie
- Letni sos jeżynowo-winogronowy, czyli słodko-kwaśno-ostry smak Imeretii
- Lipowa herbatka u Leli
- Lobiani na patelni u Mery
- Lobio z czerwonej fasoli
- Malachto - fasola szparagowa w adżarskich klimatach
- Maliny z migdałami
- Marchewkowe łódeczki z orzechowym farszem
- Mczadersy - kukurydziane fusion inspiracje
- Mczadi adżarskie wypiekane na keci
- Mczadi kukurydziane - placuszki gruzińskie
- Mczadi kukurydziano-fasolowe
- Nazuki - chaszurski chlebek gościnności
- O piecach "tone" i wypiekaniu chleba w Gruzji
- Orzechowy przekładaniec a'la baklawa
- Pałeczki serowe po megrelsku
- Pchal-lobio z brukselką
- Pchali - warzywna kreatywność w orzechowym sosie
- Pieczarki duszone z orzechami
- Pierożki orzechowe z planety Kaukaz
- Podłużne lobiani, czyli fasolowa bagietka z Gori
- Postne kotlety fasolowe
- Pęczki z pora, czyli potrawa dla gadułów
- Ruski barszcz po gruzińsku, czyli zupa polityczna
- Sałatka buraczana Heleny Amiradżibi
- Sałatka ze smażonej papryki po meschetyjsku
- Ser domowy odciśnięty z przedłużoną trwałością
- Sinori u Taliko - adżarskie rulony naleśnikowe
- Soko-chinkali u Lii w Achalciche
- Soko-sulguni - grzyby zapiekane w "kiecy"
- Strączki fasoli z duszoną cebulą i jajkami
- Surówka z kiszonej kapusty z orzechami
- Swańska sałatka z buraka liściowego
- Swańska sól - legendarna mieszanka ziołowa z górskich łąk Swanetii
- Szakarlama z migdałem - ciasteczka pachnące starym Tbilisi
- Szeczamandi zielone, czyli pora na pora
- Słodka zielona papryka z gruzińskim sosem orzechowym
- Tkemali, ałycza i mirabelka - śliwkowi krewniacy w gruzińskim sosie
- Tolma wegetariańska, czyli liściaste zawijańce u Żużuny w Batumi
- Wariacje z zielonej fasolki po gruzińsku
- Zapiekaniec selerowo-ziemniaczany - inspiracja z motylami
- Ziemniaczany smak prostoty
- Zimowa herbatka z gałązek krzewów owocowych