Marchewkowe łódeczki z orzechowym farszem

W Gruzji faszerowane warzywa są częstym widokiem przy biesiadnym stole a nadziewać można wszystko co może służyć za formę do nadziewania. Papryka, bakłażan, pomidor, kabaczek wydają się oczywiste – ale marchewka? Da się i marchewkę...

Jaka marchew, taka nać – taka córka jaka mać. Jakie drzewo, taki klin – jaki ojciec, taki syn. – przysłowie polskie

Produkty:
  • marchew – ½ kg,
  • oliwa lub olej roślinny – 2 łyżki,
  • mielone orzechy – 100 g,
  • 2 nieduże cebulki,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka octu winnego,
  • pieprz, sól, zielenina (natka pietruszki, koperek, gałązka kolendry),
  • szczypta mielonego cynamonu.
Przygotowanie “kadłubów” marchewkowych łódeczek:

Marchewkowe łódeczki

  1. Wybrać równe, trochę grubsze marchewki i je obrać.
  2. W środku wyciąć ostrożnie długi otwór na farsz.
  3. Marchew ugotować w lekko osolonej wodzie, uważając by się nie rozpadła i nie straciła formy.
  4. Odcedzić i ostudzić.
Farsz do wypełnienia:

Farsz marchewkowy i orzechy

  1. Drobno pokrojoną cebulkę podsmażyć do miękkości.
  2. Dodać zblendowane lub pokrojone środki marchewek.
  3. Poddusić razem i ostudzić.
  4. Pokrojoną zieleninę, przyprawy, orzechy, czosnek dobrze utrzeć dodając resztę składników i łącząc z podduszoną masą.

Na koniec napełnić marchewkowe łódeczki masą orzechową, udekorować i z radością zjeść.
Marchewka faszerowana z orzechami po gruzińsku (potrawa wegetariańska)