Pieczarki duszone z orzechami

Sprawa jest prosta – Rysunek pieczarki łąkowej (polnej)świat się dzieli na mikrofilów i mikrofobów, czyli inaczej mówiąc grzybofilów i grzybofobów. Pierwsi prezentują ludy zbierające i jedzące grzyby, drudzy – ludy obawiające się grzybów i podchodzące do nich z wielką nieufnością. – Sieczkowski Grzegorz

Gruzja stara się zostać liczącym w świecie producentem pieczarek. Na razie zrezygnowała z importu i zaspokaja w pełni zapotrzebowanie własnego rynku. W Kachetii a także w rejonie Rustawi i Gori powstały duże plantacje pieczarek, więc pora na gruzińską potrawę z pieczarek. Jej “gruzińskość” przejawia się głównie w dodatku orzechów i octu winnego. Można także zrobić wersję jeszcze bardziej “gruzińską” – z pestkami i sokiem z granatu.

Produkty:
  • pieczarki – ½ kg,
  • oliwa – 2 łyżki,
  • zmielone orzechy – ½ szklanki,
  • czosnek – 2-3 ząbki,
  • cebula – 1 sztuka,
  • zielenina (drobno krojona),
  • sól, przyprawy do smaku (pieprz, papryka, kozieradka, kolendra mielona),
  • ocet winny – łyżeczka.

Pieczarki z orzechami po gruzińsku

Przygotowanie pieczarek z orzechami:
  1. Pokroić w kostkę lub półplasterki cebulę i zeszklić.
  2. Dodać pokrojone drobno grzyby, posolić i dobrze poddusić.
  3. Rozetrzeć orzechy z czosnkiem, solą, częścią zieleniny i dodać ocet winny.
  4. Połączyć z masą cebulowo-grzybową i jeszcze 5 minut dusić razem.
  5. Przed podaniem posypać obficie zieleniną.

I jeszcze na koniec humorystyczna scenka z filmu Самые быстрые в мире (Najszybsi na świecie) Georgija Mataradze, pokazująca Gruzinów sprawdzających czy grzyby są jadalne.