Gruzińska sałatka warzywna

Kto nie jadł sałatki warzywnej? Takiej jak u cioci na imieninach i na świątecznej kolacji? Warzywa, musztarda, majonez, kilka godzin “przegryzania” i gotowe.

Portret z warzyw [The Greengrocer - Giuseppe Arcimboldo]W każdym kraju mają swoje podejście do sałatki warzywnej, swój dobór produktów i filozofię mieszania.

Francuz powie, że kobieta zrobi z niczego kapelusz, sałatkę i scenę małżeńską.
Amerykański Żyd freudowsko zasmęci, mówiąc o swoim bohaterze powieści, że był sałatką sprzecznych emoc­ji.
A Gruzin?

A Gruzin filozoficznie powie, że jajko dziś lepsze jest od kury jutro widząc jak żona sieka jajka do sałatki razem z tym, co urosło w ogrodzie pod domem i na koniec polewa to wszechobecnym w gruzińskiej kuchni sosem orzechowym...

Składniki sałatki warzywnej:
  • warzywa: ziemniaki (3-4), marchew (2), buraki (2) – ilość zależy od wielkości,
  • jajka – 2-4,
  • sok z kapusty kiszonej – ½ szklanki,
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka, kolendra,
  • orzechy mielone – ½ szklanki,
  • posiekana zielenina – natka pietruszki, kolendry, koperek.
Przygotowanie sałatki:
  1. Warzywa i jajka ugotować, obrać i posiekać tak, jak na zwykłą, swojską sałatkę.
  2. Zrobić sos orzechowy – orzechy i przyprawy zmiksować lub utrzeć, dodać sok z kapusty.
  3. Warzywa wymieszać, zalać sosem, posypać zieleniną.
  4. Warzywa, jajka i zielenina na gruzińską sałatkę warzywnąGruzińska sałatka warzywna z sosem orzechowym

Przepis traktować jako wyjściowy i podatny na modyfikacje według własnego uznania. Sos może być także taki, jak w przepisie na bakłażanowe krążki z orzechową nutą.

Wykorzystane w tekście cytaty to:
  • przysłowie francuskie – kobieta zrobi z niczego kapelusz, sałatkę i scenę małżeńską;
  • słowa Jonathana Carrolla – był sałatką sprzecznych emoc­ji;
  • przysłowie gruzińskie – jajko dziś lepsze jest od kury jutro