Kikliko - kogucie grzanki-obsmażanki
Jak byłam dzieckiem na pytanie babci Zosi, co chcę zjeść, odpowiadałam niezmiennie – chlebek obsmażany w jajku. Wywoływało to gniew mojej mamy, która ripostowała – “zepsujesz sobie wątrobę”. Na etapie przedszkolnym nawet nie bardzo wiedziałam gdzie ta wątroba do zepsucia się znajduje. Po bardzo wielu latach wiem już gdzie mam wątrobę, ale nie dlatego, że mnie boli. Od lat dziecięcych asortyment ulubionych potraw znacznie poszerzyłam, ale nadal od czasu do czasu lubię zjeść obsmażany chlebek...
Kogut rzekł:
Zapieję, jeśli jednak dzień nie nastanie, cóż mogę zrobić
– przysłowie gruzińskie
Jak widać dzieci w wielu krajach go lubią choć nie wszędzie tak dźwięcznie się nazywa jak w Gruzji. Co znaczy “kikliko”? Znaczy to samo co “kukuryku”. Widocznie kogut woła do kury – znoś szybciej te jajka, bo potrzebne na śniadanie dla dzieci. :-)
Potrawa nazywa się tak, jak zawołanie koguta i niektórzy mówią, że inspirowana jest rymowaną bajeczką, którą wszystkie gruzińskie dzieci znają. Jak znajdę treść i przetłumaczę to umieszczę między bajkami.
Teraz zachęcam do zapoznania się z lingwistyczną kogutologią:
kukareku – kukurigu – po bułgarsku
kukuryku – po polsku
kukureku – po węgiersku
kukuriko – po grecku
ku-ku-lu-ku – po holendersku
kukuleegu – po estońsku
kukeliku – po szwedzku
kikiriki – po hiszpańsku i czesku
kikeriki – po niemiecku
kikkeriku – po włosku
kaka-rieku – po litewsku
kokoriko – po francusku
kokekokko – po japońsku
kok-e-dudle-du – po angielsku
Przepis na Kikliko – kogucie grzanki-obsmażanki po gruzińsku
Składniki:
- jajka – 2-4 (zależy od wielkości i strategii obtaczania, dobrze mieć rezerwę jajeczną pod ręką),
- chleb pszenny – 400 g (może być czerstwy),
- kolendra i natka pietruszki (po 2-3 gałązki),
- masło klarowane – 4 łyżki (ja czasem robię na oliwie, ale na maśle jest bardziej delikatny),
- sól do smaku.
Przyrządzenie:
- Wbić do miseczki jajka, dodać drobno posiekaną zieleninę, posolić i wymieszać.
- Patelnię rozgrzać, roztopić na niej masło.
- Pokrojone kromki chleba obtaczać z obu stron w jajecznej masie a następnie smażyć z obu stron do powstania złocistej skórki.
Od wersji babci Zosi kikliko różni się obfitym dodatkiem zieleniny i masłem klarowanym, które kiedyś w Polsce nie było popularne. Potrawę można zrobić dla dzieci i siebie na śniadanie a jako wartość dodaną potraktować jej walor edukacyjny. Oprócz kukurykologii można też przeczytać “Kogucik Złoty-Grzebyczek” w adaptacji Aleksego Tołstoja – bardzo pouczającą bajeczkę dla dzieci lubiących ryzyko. :-)
Publikowane w serwisie Oblicza Gruzji teksty, tłumaczenia, adaptacje, zdjęcia i grafiki mają swoich autorów. Jeśli chcesz je wykorzystać i/lub rozpowszechnić we fragmentach lub w całości, to zapoznaj się wcześniej z naszymi zasadami udostępniania treści.
Spodobało ci się? Podziel się z innymi...
- Aczma - adżarska lasagne
- Adżapsandali, czyli bakłażanowy misz-masz
- Bakłażanowe "języki teściowej" - samo słodkie czy samo gorzkie
- Bakłażanowe czółna faszerowane serem
- Bakłażanowe krążki z orzechową nutą
- Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku
- Bakłażanowy kawior, czyli pasty z pieczonych bakłażanów
- Bakłażany faszerowane ryżem z warzywami
- Bakłażany w pomidorach i pieczarkach
- Bakłażany zapiekane z jajkami i mądrala Hodża Nasreddin
- Banany zapiekane z migdałami
- Buraki faszerowane warzywami
- Chaczapuri adżarskie u Starszyny
- Chaczapuri na zielono
- Chaczapuri, czyli serowy chleb
- Ciasto herbaciane
- Cygara orzechowe, czyli ciasteczka z duchem wu-wei
- Czachochbili wegetariańskie, czyli "bażantówa z warzyw"
- Czadi imeretyńskie pieczone w keci na liściach
- Czerwona kapusta po gruzińsku - na szlakach starożytnych wędrówek
- Cziri z hurmy, czyli suszone girlandy
- Cziszdwari - mczadi serowe z Kodorskiego Wąwozu
- Cziszdwari Leli, czyli serowy kwiatek
- Cziżi-biżi - jajeczny miszmasz
- Domowe wędzenie serów w Gruzji
- Domowy ser gruziński na chaczapuri
- Doszorwa - zupa na maconi
- Dynia pieczona i gotowana - jesienno-zimowe przekąski
- Dyniowo-orzechowy smakołyk Arkadija
- Dżondżoli - kiszone kwiatostany kłokoczki
- Elardżi ziemniaczane po swańsku
- Fasola podsmażana, czyli smak prostoty
- Gomi - kaszka o smaku gruzińskiej tradycji
- Gozinaki - przysmak zaklinający szczęście
- Gruzińska sałatka warzywna
- Gruzińskiego wina smak
- Gupta z czerwonej fasoli
- Gwezeli - guryjskie pierożki z jajkiem i serem
- Imeretyński szafran, czyli przyprawowe kwiatki
- Jabłka pieczone na keci - zimowy deser
- Jajecznica z orzechami po gruzińsku
- Jajka faszerowane orzechami
- Kapusta kiszona na czerwono po gruzińsku
- Kaurma z ziemniaków
- Kawa po batumsku
- Kawa po królewsku z Achalciche
- Kikliko - kogucie grzanki-obsmażanki
- Kirkażi - sałatka z czerwonej fasoli
- Kiszmisziani - rodzynkowe ciasteczka
- Konfitura jarzębinowa Leli z Uszguli
- Konfitura z pigwy u Nazi w Muchati
- Kulki ziemniaczane z orzechami
- Kweri - wytrawne pierogi megrelskie
- Letni sos jeżynowo-winogronowy, czyli słodko-kwaśno-ostry smak Imeretii
- Lipowa herbatka u Leli
- Lobiani na patelni u Mery
- Lobio z czerwonej fasoli
- Malachto - fasola szparagowa w adżarskich klimatach
- Maliny z migdałami
- Marchewkowe łódeczki z orzechowym farszem
- Mczadersy - kukurydziane fusion inspiracje
- Mczadi adżarskie wypiekane na keci
- Mczadi kukurydziane - placuszki gruzińskie
- Mczadi kukurydziano-fasolowe
- Nazuki - chaszurski chlebek gościnności
- O piecach "tone" i wypiekaniu chleba w Gruzji
- Orzechowy przekładaniec a'la baklawa
- Pałeczki serowe po megrelsku
- Pchal-lobio z brukselką
- Pchali - warzywna kreatywność w orzechowym sosie
- Pieczarki duszone z orzechami
- Pierożki orzechowe z planety Kaukaz
- Podłużne lobiani, czyli fasolowa bagietka z Gori
- Postne kotlety fasolowe
- Pęczki z pora, czyli potrawa dla gadułów
- Ruski barszcz po gruzińsku, czyli zupa polityczna
- Sałatka buraczana Heleny Amiradżibi
- Sałatka ze smażonej papryki po meschetyjsku
- Ser domowy odciśnięty z przedłużoną trwałością
- Sinori u Taliko - adżarskie rulony naleśnikowe
- Soko-chinkali u Lii w Achalciche
- Soko-sulguni - grzyby zapiekane w "kiecy"
- Strączki fasoli z duszoną cebulą i jajkami
- Surówka z kiszonej kapusty z orzechami
- Swańska sałatka z buraka liściowego
- Swańska sól - legendarna mieszanka ziołowa z górskich łąk Swanetii
- Szakarlama z migdałem - ciasteczka pachnące starym Tbilisi
- Szeczamandi zielone, czyli pora na pora
- Słodka zielona papryka z gruzińskim sosem orzechowym
- Tkemali, ałycza i mirabelka - śliwkowi krewniacy w gruzińskim sosie
- Tolma wegetariańska, czyli liściaste zawijańce u Żużuny w Batumi
- Wariacje z zielonej fasolki po gruzińsku
- Zapiekaniec selerowo-ziemniaczany - inspiracja z motylami
- Ziemniaczany smak prostoty
- Zimowa herbatka z gałązek krzewów owocowych