Strączki fasoli z duszoną cebulą i jajkami

Byliśmy zmęczeni, głodni i tak naprawdę niewiele nam się chciało robić, Zrobiłam przegląd lodówki. Jest z czego wybierać – ale to będzie TRWAŁO!!! A ja zdecydowanie nie mam ochoty na długie przygotowania.

Wzrok pada na fasolkę szparagową – tak, zielony to dobry kolor. A może zrobić coś z repertuaru gruzińskiej kuchni? Od razu humor się poprawi.

Okładka książki Грузинские блюда - Тамара СулаквелидзеSprawdzam w książkach kucharskich – u Jeleny Kiładze, u Tamary Sułakwelidze (autorki jednej z moich ulubionych, ponad pięćdziesięcioletniej książki z potrawami gruzińskimi). Oczywiście jest kilka przepisów. Na zimno i na ciepło, z jajkami, pomidorami, orzechami, sosem tkemali i jeszcze kilka innych propozycji. Wybieram coś w rodzaju jajecznicy z fasolką – szybko, sprawnie i z przyjemnością.

Zwykła fasolka szparagowa może stać się kołem ratunkowym w momencie zwątpienia i przygnębienia. Właśnie takie na pozór mało ważne sprawy. Rzecz w tym tylko, żeby mieć jeszcze siłę na wykreowanie ich do rzędu rzeczy ważnych. Źle jest, gdy się już nie chce tego trudu podjąć.
Zofia Kucówna, Zdarzenia potoczne

Składniki na dwie porcje:
  • fasola szparagowa – 500 g,
  • masło klarowane – 100 g,
  • 2-3 cebule,
  • 3 jajka,
  • po 2-3 gałązki natki pietruszki, kopru, mięty i bazylii,
  • 3-4 gałązki estragonu,
  • ¼ łyżeczki suszonego zmielonego cząbru,
  • czarny świeżo zmielony pieprz oraz sól do smaku.
Przyrządzenie:

Fasolka szparagowa i jajka na patelni

  1. Fasolkę szparagową pokroić na kawałki o długości 2-3 cm, zalać zimną wodą i ugotować.
  2. Na głębokiej patelni roztopić masło, podsmażyć pokrojoną drobno cebulę na złoty kolor (można użyć oliwy lub dobrego oleju roślinnego choć na maśle jest bardziej aromatyczne).
  3. Do cebuli dodać ugotowaną fasolkę i chwilę dusić bez przykrycia.
  4. Dodać posiekaną zieleninę i przyprawy.
  5. Wlać jajka i nie mieszać. Masę nakłuć w kilku miejscach, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić na 1-2 minuty na bardzo małym ogniu (oprócz tej zrobiłam też wersję mieszaną jak jajecznica i obie były dobre).
  6. Fasolkę podawać na gorąco, posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Fasolka szparagowa z jajkami