Bakłażany w pomidorach i pieczarkach

Ja mam apetyt, a ty chleb.
gruzińskie przysłowie

Jest apetyt, jest chleb a do tego przyda się jeszcze sałatka z bakłażana z dodatkiem orzechów, bo przecież mowa o kuchni gruzińskiej. Do tej sałatki potrzebny jest bakłażan i orzechy, patelnia z odrobiną oliwy, przegląd lodówki i trochę kreatywności w aranżacji reszty.

Kreatywność to wymyślanie,
eksperymentowanie, wzrastanie,
ryzykowanie, łamanie zasad,
popełnianie błędów i dobra zabawa.
Mary Lou Cook

Oprócz kreatywności warto pamiętać o pewnych zasadach, zwłaszcza tych dotyczących wyboru produktów. W tym przypadku głównego aktora, czyli bakłażana. Jak wybierać? Ma mieć błyszczącą i elastyczną skórkę. Lekko się uginać, lecz nie być zbyt miękkim. Bez uszkodzeń i podejrzanie zapadających się fragmentów bądź pomarszczonej i zwiotczałej skórki. Jędrność – to słowo najlepiej określa idealnego bakłażana. Jeśli zaś chodzi o stopień dojrzałości, to ma być dojrzały, lecz nie przejrzały. Przejrzały ma duże pestki w środku a to w przypadku bakłażana i ogórka jest niewskazane. :-) Jak we wszystkich dziedzinach życia doświadczenie przychodzi z czasem i po kilku próbach wiemy jaki bakłażan jest dla nas najlepszy.

Dojrzały bakłażan

Dwie wersje potrawy zrobione przez nas to pomidorowa i pieczarkowa. Opisujemy je razem, bo są wariacją na ten sam temat z podmianą jednego ze składników. Orzechy dodają potrawie głębi smaku i są takim kulinarnym akordem, który dopina całość. Cała potrawa byłaby bez nich smaczna, jednakże to ich dodatek czyni ją wyjątkową. :-)

Składniki:
  • bakłażany – 2 szt,
  • cebula – 1-2 szt,
  • orzechy – ok. ½ szklanki (mielone, blendowane, tłuczone),
  • oliwa do smażenia,
  • zielenina – natka pietruszki, kolendry, bazylia, koperek,
  • przyprawy – sól, pieprz, mielona kolendra i kozieradka,
  • czosnek – 3-4 ząbki,
  • opcjonalnie ostra papryczka,
  • do wyboru: pieczarki / grzyby leśne albo pomidory.
Przygotowanie:
  1. Bakłażana trzeba najpierw uzdatnić, czyli pozbawić goryczki (tak jak w innych bakłażanowych przepisach). Następnie pokroić w kawałki i obsmażyć na rozgrzanej uprzednio oliwie.
  2. Drobno pokrojoną cebulę poddusić, następnie dodać pomidorową pulpę lub pokrojone pieczarki i razem chwilę poddusić. Można też dodać strączek ostrej papryczki. Poddusić chwilę razem z obsmażonym bakłażanem.
  3. Roztarty czosnek z solą, przyprawami i orzechami dodać do potrawki i wymieszać. Posypać zieleniną.
  4. Można jeść na zimno i na ciepło.
    Bakłażany w pomidorach po gruzińskuBakłażany z pieczarkami po gruzińsku

Żonglując dwiema patelniami wygodnie od razu zrobić obie wersje dla urozmaicenia. Można także do bakłażanów dodać smażoną słodką paprykę, podduszoną pokrzywę, starty ser i inny zestaw przypraw. Polecam próbę z tymiankiem – po jego dodaniu potrawa nabiera specyficznego aromatu.