Bakłażany w pomidorach i pieczarkach
Ja mam apetyt, a ty chleb.
– gruzińskie przysłowie
Jest apetyt, jest chleb a do tego przyda się jeszcze sałatka z bakłażana z dodatkiem orzechów, bo przecież mowa o kuchni gruzińskiej. Do tej sałatki potrzebny jest bakłażan i orzechy, patelnia z odrobiną oliwy, przegląd lodówki i trochę kreatywności w aranżacji reszty.
Kreatywność to wymyślanie,
eksperymentowanie, wzrastanie,
ryzykowanie, łamanie zasad,
popełnianie błędów i dobra zabawa.
– Mary Lou Cook
Oprócz kreatywności warto pamiętać o pewnych zasadach, zwłaszcza tych dotyczących wyboru produktów. W tym przypadku głównego aktora, czyli bakłażana. Jak wybierać? Ma mieć błyszczącą i elastyczną skórkę. Lekko się uginać, lecz nie być zbyt miękkim. Bez uszkodzeń i podejrzanie zapadających się fragmentów bądź pomarszczonej i zwiotczałej skórki. Jędrność – to słowo najlepiej określa idealnego bakłażana. Jeśli zaś chodzi o stopień dojrzałości, to ma być dojrzały, lecz nie przejrzały. Przejrzały ma duże pestki w środku a to w przypadku bakłażana i ogórka jest niewskazane. :-) Jak we wszystkich dziedzinach życia doświadczenie przychodzi z czasem i po kilku próbach wiemy jaki bakłażan jest dla nas najlepszy.
Dwie wersje potrawy zrobione przez nas to pomidorowa i pieczarkowa. Opisujemy je razem, bo są wariacją na ten sam temat z podmianą jednego ze składników. Orzechy dodają potrawie głębi smaku i są takim kulinarnym akordem, który dopina całość. Cała potrawa byłaby bez nich smaczna, jednakże to ich dodatek czyni ją wyjątkową. :-)
Składniki:
- bakłażany – 2 szt,
- cebula – 1-2 szt,
- orzechy – ok. ½ szklanki (mielone, blendowane, tłuczone),
- oliwa do smażenia,
- zielenina – natka pietruszki, kolendry, bazylia, koperek,
- przyprawy – sól, pieprz, mielona kolendra i kozieradka,
- czosnek – 3-4 ząbki,
- opcjonalnie ostra papryczka,
- do wyboru: pieczarki / grzyby leśne albo pomidory.
Przygotowanie:
- Bakłażana trzeba najpierw uzdatnić, czyli pozbawić goryczki (tak jak w innych bakłażanowych przepisach). Następnie pokroić w kawałki i obsmażyć na rozgrzanej uprzednio oliwie.
- Drobno pokrojoną cebulę poddusić, następnie dodać pomidorową pulpę lub pokrojone pieczarki i razem chwilę poddusić. Można też dodać strączek ostrej papryczki. Poddusić chwilę razem z obsmażonym bakłażanem.
- Roztarty czosnek z solą, przyprawami i orzechami dodać do potrawki i wymieszać. Posypać zieleniną.
- Można jeść na zimno i na ciepło.
Żonglując dwiema patelniami wygodnie od razu zrobić obie wersje dla urozmaicenia. Można także do bakłażanów dodać smażoną słodką paprykę, podduszoną pokrzywę, starty ser i inny zestaw przypraw. Polecam próbę z tymiankiem – po jego dodaniu potrawa nabiera specyficznego aromatu.
Publikowane w serwisie Oblicza Gruzji teksty, tłumaczenia, adaptacje, zdjęcia i grafiki mają swoich autorów. Jeśli chcesz je wykorzystać i/lub rozpowszechnić we fragmentach lub w całości, to zapoznaj się wcześniej z naszymi zasadami udostępniania treści.
Spodobało ci się? Podziel się z innymi...
- Aczma - adżarska lasagne
- Adżapsandali, czyli bakłażanowy misz-masz
- Bakłażanowe "języki teściowej" - samo słodkie czy samo gorzkie
- Bakłażanowe czółna faszerowane serem
- Bakłażanowe krążki z orzechową nutą
- Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku
- Bakłażanowy kawior, czyli pasty z pieczonych bakłażanów
- Bakłażany faszerowane ryżem z warzywami
- Bakłażany w pomidorach i pieczarkach
- Bakłażany zapiekane z jajkami i mądrala Hodża Nasreddin
- Banany zapiekane z migdałami
- Buraki faszerowane warzywami
- Chaczapuri adżarskie u Starszyny
- Chaczapuri na zielono
- Chaczapuri, czyli serowy chleb
- Ciasto herbaciane
- Cygara orzechowe, czyli ciasteczka z duchem wu-wei
- Czachochbili wegetariańskie, czyli "bażantówa z warzyw"
- Czadi imeretyńskie pieczone w keci na liściach
- Czerwona kapusta po gruzińsku - na szlakach starożytnych wędrówek
- Cziri z hurmy, czyli suszone girlandy
- Cziszdwari - mczadi serowe z Kodorskiego Wąwozu
- Cziszdwari Leli, czyli serowy kwiatek
- Cziżi-biżi - jajeczny miszmasz
- Domowe wędzenie serów w Gruzji
- Domowy ser gruziński na chaczapuri
- Doszorwa - zupa na maconi
- Dynia pieczona i gotowana - jesienno-zimowe przekąski
- Dyniowo-orzechowy smakołyk Arkadija
- Dżondżoli - kiszone kwiatostany kłokoczki
- Elardżi ziemniaczane po swańsku
- Fasola podsmażana, czyli smak prostoty
- Gomi - kaszka o smaku gruzińskiej tradycji
- Gozinaki - przysmak zaklinający szczęście
- Gruzińska sałatka warzywna
- Gruzińskiego wina smak
- Gupta z czerwonej fasoli
- Gwezeli - guryjskie pierożki z jajkiem i serem
- Imeretyński szafran, czyli przyprawowe kwiatki
- Jabłka pieczone na keci - zimowy deser
- Jajecznica z orzechami po gruzińsku
- Jajka faszerowane orzechami
- Kapusta kiszona na czerwono po gruzińsku
- Kaurma z ziemniaków
- Kawa po batumsku
- Kawa po królewsku z Achalciche
- Kikliko - kogucie grzanki-obsmażanki
- Kirkażi - sałatka z czerwonej fasoli
- Kiszmisziani - rodzynkowe ciasteczka
- Konfitura jarzębinowa Leli z Uszguli
- Konfitura z pigwy u Nazi w Muchati
- Kulki ziemniaczane z orzechami
- Kweri - wytrawne pierogi megrelskie
- Letni sos jeżynowo-winogronowy, czyli słodko-kwaśno-ostry smak Imeretii
- Lipowa herbatka u Leli
- Lobiani na patelni u Mery
- Lobio z czerwonej fasoli
- Malachto - fasola szparagowa w adżarskich klimatach
- Maliny z migdałami
- Marchewkowe łódeczki z orzechowym farszem
- Mczadersy - kukurydziane fusion inspiracje
- Mczadi adżarskie wypiekane na keci
- Mczadi kukurydziane - placuszki gruzińskie
- Mczadi kukurydziano-fasolowe
- Nazuki - chaszurski chlebek gościnności
- O piecach "tone" i wypiekaniu chleba w Gruzji
- Orzechowy przekładaniec a'la baklawa
- Pałeczki serowe po megrelsku
- Pchal-lobio z brukselką
- Pchali - warzywna kreatywność w orzechowym sosie
- Pieczarki duszone z orzechami
- Pierożki orzechowe z planety Kaukaz
- Podłużne lobiani, czyli fasolowa bagietka z Gori
- Postne kotlety fasolowe
- Pęczki z pora, czyli potrawa dla gadułów
- Ruski barszcz po gruzińsku, czyli zupa polityczna
- Sałatka buraczana Heleny Amiradżibi
- Sałatka ze smażonej papryki po meschetyjsku
- Ser domowy odciśnięty z przedłużoną trwałością
- Sinori u Taliko - adżarskie rulony naleśnikowe
- Soko-chinkali u Lii w Achalciche
- Soko-sulguni - grzyby zapiekane w "kiecy"
- Strączki fasoli z duszoną cebulą i jajkami
- Surówka z kiszonej kapusty z orzechami
- Swańska sałatka z buraka liściowego
- Swańska sól - legendarna mieszanka ziołowa z górskich łąk Swanetii
- Szakarlama z migdałem - ciasteczka pachnące starym Tbilisi
- Szeczamandi zielone, czyli pora na pora
- Słodka zielona papryka z gruzińskim sosem orzechowym
- Tkemali, ałycza i mirabelka - śliwkowi krewniacy w gruzińskim sosie
- Tolma wegetariańska, czyli liściaste zawijańce u Żużuny w Batumi
- Wariacje z zielonej fasolki po gruzińsku
- Zapiekaniec selerowo-ziemniaczany - inspiracja z motylami
- Ziemniaczany smak prostoty
- Zimowa herbatka z gałązek krzewów owocowych