Gwezeli - guryjskie pierożki z jajkiem i serem

Pewnie wszystkie regiony Gruzji mają swój wariant chaczapuri – jest adżarskie z jajkiem, swańskie z mięsem (kubdari), raczyńskie lobiani z fasolą, są robione z ciasta drożdżowego i takiego na sodzie, pieczone w piekarniku i na patelni... W Gurii takim charakterystycznym odpowiednikiem chaczapuri są gwezeli1 – serowo-jajeczne pierożki.

Gwezeli (ghvezeli) - guryjskie pierożki z jajkiem i seremCo ciekawsze gwezeli mają także swój wariant świąteczny, gdzie do jednego z pierożków dodaje się fasolę lub monetę a szczęśliwiec, któremu trafi się taki pierożek, ma zapewniony dostatek i powodzenie przez cały kolejny rok. Niektórzy robią także świąteczny, wielki pieróg dla całej rodziny do podziału, żeby umiała dbać o wszystkich oraz dzieliła się dobrem i szczęściem tak, jak tym pierogiem. Ja tak jeszcze myślę, że w tych księżycowego kształtu pierożkach jest też głębsze przesłanie – w życiu nam także czasem przybywa a czasem ubywa tak jak i księżycowi – warto o tym pamiętać zajadając się gwezeli. :-)

Produkty na ciasto drożdżowe:
  • jogurt (np. maconi) – 500 g,
  • mąka pszenna – ok. 1 kg,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 100 g masła,
  • 150 ml oliwy lub oleju roślinnego,
  • 1 łyżka drożdży,
  • szczypta cukru i soli,
  • 1 żółtko i 2 łyżki śmietany do smarowania pierożków.
Nadzienie:
  • ser podpuszczkowy młody lub dojrzały odciśnięty (np. gruziński ser na chaczapuri, koryciński swojski, góralski bundz), ser imeretyński, sulguni lub podobny ser solankowy, mozarella wymieszana z bryndzą lub fetą – zależy to od indywidualnych preferencji oraz dostępności serów (można eksperymentować, ja zmieszałam capri z mozzarellą i dobrym żółtym) – ½ kg,
  • 10 jaj.

Są to ilości jak dla dużej, gruzińskiej rodziny. Można zmniejszyć ilość produktów w zależności od potrzeb.

Przygotowanie:
  1. Nadziewanie pierożków serem i jajkamiZagnieść ciasto drożdżowe i podzielić na niewielkie porcje.
  2. Zetrzeć ser. Ugotować jajka na twardo, obrać i ostudzić. Przekroić część na połówki a część w plastry.
  3. Rozwałkować porcję ciasta w cienki placek, na środku położyć porcję sera i kawałki jajek, uformować pierożek. Ja robiłam to zaciskarką do dużych pierogów, ale przy robieniu jeszcze większych można uformować ręcznie w kształt księżyca lub podkowy.
  4. Ułożyć pierożki na blachy lub formy do pieczenia, posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Włożyć do nagrzanego piekarnika (około 180 °С) i piec do uzyskania rumianej skórki (30-40 min).
  5. Pierożki przed pieczeniemGwezeli (ghvezeli) - guryjskie pierożki z jajkiem i serem (kuchnia gruzińska)

Większe pierogi i sposób ich formowania są pokazane na zdjęciach na blogu Рецепты в саквояже.

Jest też wariant z ciastem o konsystencji naszego ciasta pierogowego robionym z mąki, jajka, soli, wody i szczypty sody zagaszonej octem winnym. Postępuje się z nim tak samo jak w powyższym przepisie a różnica jest tylko w przygotowaniu ciasta.

  • 1. gruz. ღვეზელი – ghvezeli