Kiszmisziani - rodzynkowe ciasteczka

Gotowe ciasteczka kiszmisziani (kishmishiani)Nazwa była na tyle intrygująca, że od razu chciałam wypróbować przepis. Kisz misz, kysz mysz, kipisz mysz, a kysz mysz – zabawa słowotwórcza wspaniała a słowo wręcz zachęcające do improwizacji. Miałam wręcz wrażenie, że samo słowo już jest smaczne.

Rodzynka – stroskane winogrono.
Julian Tuwim

Dopiero po zrobieniu ciasteczek zaczęłam szukać co znaczy to dźwięczne słowo i od czego pochodzi. Odpowiedź okazała się ukryta w samej recepturze. Kiszmisz (kishmish) to odmiana drobnych, bezpestkowych winogron a także pochodzących od nich rodzynek.
Suszenie winogron na rodzynki
Słowo pochodzi z języka turkmeńskiego i tadżyckiego. Sąsiedzi Gruzji od zachodu i południa ów kiszmisz mają w dużych ilościach i na wszystkich targowiskach w Gruzji jest go pod dostatkiem – zarówno ak-kishmishu z białych winogron, jak i kara-kishmishu z ciemnych. Jako że Gruzja jest na szlaku karawan, tak więc razem z innymi towarami zapewne przyszły kishmishianirodzynkowe ciasteczka pachnące goździkami i cynamonem.

Składniki na ciasto:
  • mąka pszenna – ok. 4 szklanek,
  • śmietana – 1 szklanka,
  • jogurt (maconi) – 1 szklanka,
  • 2 jajka,
  • ocet winny – ½ łyżeczki,
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka,
  • szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
  • drobne rodzynki bezpestkowe – 1 szklanka,
  • orzechy włoskie lub laskowe – 1 szklanka zmielonych,
  • cukier – 1½ szklanki (cukru dałam mniej i trzcinowy),
  • goździki – ½ łyżeczki zmielonych ,
  • cynamon – 1 łyżeczka zmielonego,
  • starta skórka z jednej cytryny.
Przygotowanie ciasteczek kiszmisziani:
  1. Śmietanę wymieszać z jogurtem, jajkami, sodą, solą oraz mąką a następnie wyrobić ciasto.
  2. Wałkowanie ciasta na kiszmiszianiPrzygotować nadzienie. Rodzynki wymieszać z orzechami, przyprawami, cukrem i startą skórką cytrynową. (Moja pierwsza partia była zbyt sucha do drugiej rozgrzałam cukier i dodałam dwie łyżki masła. Eksperymentowałam równie udanie z łyżką gorącej wody i soku jabłkowego.)
  3. Ciasto cienko rozwałkować nadając mu kształt prostokąta, wyłożyć na nie nadzienie i zwinąć w roladę.
    Zawijanie rodzynkowego nadzienia w ciasto (kiszmisziani)
  4. Kiszmisziani (kishmishiani) przed pieczeniemRoladę pokroić na skos na 20-25 kawałków. Kroi się ciężko jeśli masa w środku jest zbyt sypka lub doda się zbyt duże rodzynki. Ważne żeby pamiętać, iż mają to być małe, bezpestkowe rodzynki.
  5. Ciastka ułożyć na posmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem blasze i piec w temperaturze 200°C przez 25-30 minut. Przy formach silikonowych nie ma potrzeby smarowania.