Kiszmisziani - rodzynkowe ciasteczka
Nazwa była na tyle intrygująca, że od razu chciałam wypróbować przepis. Kisz misz, kysz mysz, kipisz mysz, a kysz mysz – zabawa słowotwórcza wspaniała a słowo wręcz zachęcające do improwizacji. Miałam wręcz wrażenie, że samo słowo już jest smaczne.
Rodzynka – stroskane winogrono.
– Julian Tuwim
Dopiero po zrobieniu ciasteczek zaczęłam szukać co znaczy to dźwięczne słowo i od czego pochodzi. Odpowiedź okazała się ukryta w samej recepturze. Kiszmisz (kishmish) to odmiana drobnych, bezpestkowych winogron a także pochodzących od nich rodzynek.
Słowo pochodzi z języka turkmeńskiego i tadżyckiego. Sąsiedzi Gruzji od zachodu i południa ów kiszmisz mają w dużych ilościach i na wszystkich targowiskach w Gruzji jest go pod dostatkiem – zarówno ak-kishmishu z białych winogron, jak i kara-kishmishu z ciemnych. Jako że Gruzja jest na szlaku karawan, tak więc razem z innymi towarami zapewne przyszły kishmishiani – rodzynkowe ciasteczka pachnące goździkami i cynamonem.
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna – ok. 4 szklanek,
- śmietana – 1 szklanka,
- jogurt (maconi) – 1 szklanka,
- 2 jajka,
- ocet winny – ½ łyżeczki,
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- drobne rodzynki bezpestkowe – 1 szklanka,
- orzechy włoskie lub laskowe – 1 szklanka zmielonych,
- cukier – 1½ szklanki (cukru dałam mniej i trzcinowy),
- goździki – ½ łyżeczki zmielonych ,
- cynamon – 1 łyżeczka zmielonego,
- starta skórka z jednej cytryny.
Przygotowanie ciasteczek kiszmisziani:
- Śmietanę wymieszać z jogurtem, jajkami, sodą, solą oraz mąką a następnie wyrobić ciasto.
Przygotować nadzienie. Rodzynki wymieszać z orzechami, przyprawami, cukrem i startą skórką cytrynową. (Moja pierwsza partia była zbyt sucha do drugiej rozgrzałam cukier i dodałam dwie łyżki masła. Eksperymentowałam równie udanie z łyżką gorącej wody i soku jabłkowego.)
- Ciasto cienko rozwałkować nadając mu kształt prostokąta, wyłożyć na nie nadzienie i zwinąć w roladę.
Roladę pokroić na skos na 20-25 kawałków. Kroi się ciężko jeśli masa w środku jest zbyt sypka lub doda się zbyt duże rodzynki. Ważne żeby pamiętać, iż mają to być małe, bezpestkowe rodzynki.
- Ciastka ułożyć na posmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem blasze i piec w temperaturze 200°C przez 25-30 minut. Przy formach silikonowych nie ma potrzeby smarowania.
Publikowane w serwisie Oblicza Gruzji teksty, tłumaczenia, adaptacje, zdjęcia i grafiki mają swoich autorów. Jeśli chcesz je wykorzystać i/lub rozpowszechnić we fragmentach lub w całości, to zapoznaj się wcześniej z naszymi zasadami udostępniania treści.
Spodobało ci się? Podziel się z innymi...
- Aczma - adżarska lasagne
- Adżapsandali, czyli bakłażanowy misz-masz
- Bakłażanowe "języki teściowej" - samo słodkie czy samo gorzkie
- Bakłażanowe czółna faszerowane serem
- Bakłażanowe krążki z orzechową nutą
- Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku
- Bakłażanowy kawior, czyli pasty z pieczonych bakłażanów
- Bakłażany faszerowane ryżem z warzywami
- Bakłażany w pomidorach i pieczarkach
- Bakłażany zapiekane z jajkami i mądrala Hodża Nasreddin
- Banany zapiekane z migdałami
- Buraki faszerowane warzywami
- Chaczapuri adżarskie u Starszyny
- Chaczapuri na zielono
- Chaczapuri, czyli serowy chleb
- Ciasto herbaciane
- Cygara orzechowe, czyli ciasteczka z duchem wu-wei
- Czachochbili wegetariańskie, czyli "bażantówa z warzyw"
- Czadi imeretyńskie pieczone w keci na liściach
- Czerwona kapusta po gruzińsku - na szlakach starożytnych wędrówek
- Cziri z hurmy, czyli suszone girlandy
- Cziszdwari - mczadi serowe z Kodorskiego Wąwozu
- Cziszdwari Leli, czyli serowy kwiatek
- Cziżi-biżi - jajeczny miszmasz
- Domowe wędzenie serów w Gruzji
- Domowy ser gruziński na chaczapuri
- Doszorwa - zupa na maconi
- Dynia pieczona i gotowana - jesienno-zimowe przekąski
- Dyniowo-orzechowy smakołyk Arkadija
- Dżondżoli - kiszone kwiatostany kłokoczki
- Elardżi ziemniaczane po swańsku
- Fasola podsmażana, czyli smak prostoty
- Gomi - kaszka o smaku gruzińskiej tradycji
- Gozinaki - przysmak zaklinający szczęście
- Gruzińska sałatka warzywna
- Gruzińskiego wina smak
- Gupta z czerwonej fasoli
- Gwezeli - guryjskie pierożki z jajkiem i serem
- Imeretyński szafran, czyli przyprawowe kwiatki
- Jabłka pieczone na keci - zimowy deser
- Jajecznica z orzechami po gruzińsku
- Jajka faszerowane orzechami
- Kapusta kiszona na czerwono po gruzińsku
- Kaurma z ziemniaków
- Kawa po batumsku
- Kawa po królewsku z Achalciche
- Kikliko - kogucie grzanki-obsmażanki
- Kirkażi - sałatka z czerwonej fasoli
- Kiszmisziani - rodzynkowe ciasteczka
- Konfitura jarzębinowa Leli z Uszguli
- Konfitura z pigwy u Nazi w Muchati
- Kulki ziemniaczane z orzechami
- Kweri - wytrawne pierogi megrelskie
- Letni sos jeżynowo-winogronowy, czyli słodko-kwaśno-ostry smak Imeretii
- Lipowa herbatka u Leli
- Lobiani na patelni u Mery
- Lobio z czerwonej fasoli
- Malachto - fasola szparagowa w adżarskich klimatach
- Maliny z migdałami
- Marchewkowe łódeczki z orzechowym farszem
- Mczadersy - kukurydziane fusion inspiracje
- Mczadi adżarskie wypiekane na keci
- Mczadi kukurydziane - placuszki gruzińskie
- Mczadi kukurydziano-fasolowe
- Nazuki - chaszurski chlebek gościnności
- O piecach "tone" i wypiekaniu chleba w Gruzji
- Orzechowy przekładaniec a'la baklawa
- Pałeczki serowe po megrelsku
- Pchal-lobio z brukselką
- Pchali - warzywna kreatywność w orzechowym sosie
- Pieczarki duszone z orzechami
- Pierożki orzechowe z planety Kaukaz
- Podłużne lobiani, czyli fasolowa bagietka z Gori
- Postne kotlety fasolowe
- Pęczki z pora, czyli potrawa dla gadułów
- Ruski barszcz po gruzińsku, czyli zupa polityczna
- Sałatka buraczana Heleny Amiradżibi
- Sałatka ze smażonej papryki po meschetyjsku
- Ser domowy odciśnięty z przedłużoną trwałością
- Sinori u Taliko - adżarskie rulony naleśnikowe
- Soko-chinkali u Lii w Achalciche
- Soko-sulguni - grzyby zapiekane w "kiecy"
- Strączki fasoli z duszoną cebulą i jajkami
- Surówka z kiszonej kapusty z orzechami
- Swańska sałatka z buraka liściowego
- Swańska sól - legendarna mieszanka ziołowa z górskich łąk Swanetii
- Szakarlama z migdałem - ciasteczka pachnące starym Tbilisi
- Szeczamandi zielone, czyli pora na pora
- Słodka zielona papryka z gruzińskim sosem orzechowym
- Tkemali, ałycza i mirabelka - śliwkowi krewniacy w gruzińskim sosie
- Tolma wegetariańska, czyli liściaste zawijańce u Żużuny w Batumi
- Wariacje z zielonej fasolki po gruzińsku
- Zapiekaniec selerowo-ziemniaczany - inspiracja z motylami
- Ziemniaczany smak prostoty
- Zimowa herbatka z gałązek krzewów owocowych