Banany zapiekane z migdałami

BananowiecJak myślimy o bananie, to od razu na myśl przychodzi “bananowe drzewo”. Czy aby na pewno? Bananowiec dorasta do 15 metrów, ale jest... najprawdziwszą trawą! Największą trawą na świecie.

Rośnie głównie w klimacie gorącym i bardzo wilgotnym. Same banany też składają się w 80% z wody. Dzikie gatunki banana rosły na Półwyspie Malajskim a stamtąd przewędrowały przez ciepłe rejony Azji do Afryki i Ameryki. Banan, podobnie jak kapusta, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych świata.

Dlaczego zainteresowałam się bananami? Po pierwsze przez przepis z gruzińskiej kuchni na banany z migdałami a po drugie przez artykuł w wiadomościach gruzińskich, że w Kachetii, ojczyźnie winogron, zaczynają pojawiać się plantacje bananów. O bananowcach w Gruzji słyszałam wcześniej, jednakże były to głównie rośliny ozdobne lub pastewne, bo nie zdążały w pełni dojrzeć przed zimą. Jednakże w Kachetii klimat łagodny, więc jak mawia jeden z plantatorów Tornike Getriaszwili – będzie urodzaj...

Przepis na banany z migdałami:

Produkty:
  • 8 bananów,
  • 100 g cukru (dałam mniej i trzcinowy),
  • 4 łyżki migdałów w płatkach lub słupkach (dodałam jeszcze 4 łyżki migdałów mielonych),
  • 100 ml soku brzoskwiniowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:

Banany po gruzińsku z migdałami i sokiem brzoskwiniowym

  1. Sok z cytryny i brzoskwini zmieszać w misce, dodać kardamon i gałkę muszkatołową.
  2. Banany obrać, pokroić na połówki i wzdłuż, następnie ułożyć w formie do zapiekania.
  3. Polać sokiem z przyprawami, posypać wzdłuż cukrem i migdałami.
  4. Piec aż migdały staną się złocisto-brązowe.

Ważne! Warto pamiętać o soku brzoskwiniowym i cytrynowym. Raz zapomnieliśmy i nie było takie smaczne.

W ramach naszych eksperymentów zrobiliśmy kilka wariantów:

  • z rodzynkami i smażoną skórką pomarańczową,
  • z mielonymi orzechami podprażonymi na patelni,
  • wersję obiadową – banany zapieczone na ryżu,
  • wariant z bananami w plasterkach.

Banany zapiekane ze skórką pomarańczową i rodzynkamiBanany zapiekane z migdałami i żurawinąBanany zapiekane z migdałami po gruzińsku