Kweri - wytrawne pierogi megrelskie
W zachodniej Gruzji, a zwłaszcza w Megrelii, jest popularne jedno danie przypominające wyglądem nasze swojskie pierogi. To kweri (gruz. კვერი – k'veri) – gruzińskie serowe pierogi, różniące się tym od polskich, że są lekko słonawe i bardziej wytrawne. Robi się je prawie identycznie – napełnia serem, formuje się je w prostokąt bądź półksiężyc, zalepia i gotuje.
Kształt pierogowego półksiężyca, niektórzy badacze historii wiążą z przeznaczeniem rytualnym żywności formowanej w ten sposób a obecnej w wielu najstarszych kultach lunarnych. Tym sposobem jedząc pierogi poniekąd dziękujemy księżycowej energii za łaskę przypływu i odpływu oraz za to, co rośnie i ubywa, za narodziny i śmierć. Energia księżyca w naszej kulturze powiązana jest z kobiecością a w Gruzji, od czasów kartwelskich plemion i ich wierzeń, z męskością. Stąd powiedzenie “kobieta zmienną jest jak księżyc” być może tam powinno odnosić się do mężczyzn? :-)
Produkty:
- mąka pszenna – ½ kg,
- jajka – 2 szt,
- ser biały (młody sulguni lub adygejski – w Polsce zastąpimy je dobrym twarogiem lub własną kompozycją mieszaną np. z bryndzą) – 300 g,
- masło – 2 łyżki.
Przygotowanie:
- Z mąki, wody, szczypty soli i jajek zagnieść elastyczne ciasto na pierogi.
Przygotować nadzienie serowe rozgniatając ser z masłem tak, aby łatwo było go formować w kuleczki.
- Ciasto rozwałkować, powycinać kółka lub prostokąty.
- Nakładać nadzienie serowe i zalepiać. Można też rant posmarować wodą, bo tak lepiej się zalepia.
- Wrzucać pierogi na wrzącą, osoloną wodę. Gotować na małym ogniu bez przykrycia. Jak wypłyną na wierzch jeszcze chwilę podgotować i wyjmować osaczając.
- Podawać z jogurtem (np. gruzińskim maconi), śmietaną lub masłem.
- Kweri można podać od razu lub obsmażyć.
Podczas robienia kweri miałam trochę przebojów. Uparcie próbowałam choć raz w życiu zrobić pierogi kwadratowe lub prostokątne jednak forma półksiężyca brała górę. Nawet jeśli były prostokątne, to i tak samoistnie zmieniały kształt na bardziej obły. :-) To zachęciło mnie do poszukania co mówią gruzińskie legendy o księżycu. Jedna z nich brzmi intrygująco...
Księżyc – legenda ze Swanetii
Jedna strona księżyca jest ciemna a druga błyszczy. Pierwszą stroną obraca się księżyc do nas w dzień, a drugą w nocy. Księżycowy obrót nikomu nie jest znany w pełni. Pierwszy księżyc widzi pstrąg, drugi – żaba a trzeci – człowiek. Słońce i księżyc niosą boskie błogosławieństwo.
Publikowane w serwisie Oblicza Gruzji teksty, tłumaczenia, adaptacje, zdjęcia i grafiki mają swoich autorów. Jeśli chcesz je wykorzystać i/lub rozpowszechnić we fragmentach lub w całości, to zapoznaj się wcześniej z naszymi zasadami udostępniania treści.
Spodobało ci się? Podziel się z innymi...
- Aczma - adżarska lasagne
- Adżapsandali, czyli bakłażanowy misz-masz
- Bakłażanowe "języki teściowej" - samo słodkie czy samo gorzkie
- Bakłażanowe czółna faszerowane serem
- Bakłażanowe krążki z orzechową nutą
- Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku
- Bakłażanowy kawior, czyli pasty z pieczonych bakłażanów
- Bakłażany faszerowane ryżem z warzywami
- Bakłażany w pomidorach i pieczarkach
- Bakłażany zapiekane z jajkami i mądrala Hodża Nasreddin
- Banany zapiekane z migdałami
- Buraki faszerowane warzywami
- Chaczapuri adżarskie u Starszyny
- Chaczapuri na zielono
- Chaczapuri, czyli serowy chleb
- Ciasto herbaciane
- Cygara orzechowe, czyli ciasteczka z duchem wu-wei
- Czachochbili wegetariańskie, czyli "bażantówa z warzyw"
- Czadi imeretyńskie pieczone w keci na liściach
- Czerwona kapusta po gruzińsku - na szlakach starożytnych wędrówek
- Cziri z hurmy, czyli suszone girlandy
- Cziszdwari - mczadi serowe z Kodorskiego Wąwozu
- Cziszdwari Leli, czyli serowy kwiatek
- Cziżi-biżi - jajeczny miszmasz
- Domowe wędzenie serów w Gruzji
- Domowy ser gruziński na chaczapuri
- Doszorwa - zupa na maconi
- Dynia pieczona i gotowana - jesienno-zimowe przekąski
- Dyniowo-orzechowy smakołyk Arkadija
- Dżondżoli - kiszone kwiatostany kłokoczki
- Elardżi ziemniaczane po swańsku
- Fasola podsmażana, czyli smak prostoty
- Gomi - kaszka o smaku gruzińskiej tradycji
- Gozinaki - przysmak zaklinający szczęście
- Gruzińska sałatka warzywna
- Gruzińskiego wina smak
- Gupta z czerwonej fasoli
- Gwezeli - guryjskie pierożki z jajkiem i serem
- Imeretyński szafran, czyli przyprawowe kwiatki
- Jabłka pieczone na keci - zimowy deser
- Jajecznica z orzechami po gruzińsku
- Jajka faszerowane orzechami
- Kapusta kiszona na czerwono po gruzińsku
- Kaurma z ziemniaków
- Kawa po batumsku
- Kawa po królewsku z Achalciche
- Kikliko - kogucie grzanki-obsmażanki
- Kirkażi - sałatka z czerwonej fasoli
- Kiszmisziani - rodzynkowe ciasteczka
- Konfitura jarzębinowa Leli z Uszguli
- Konfitura z pigwy u Nazi w Muchati
- Kulki ziemniaczane z orzechami
- Kweri - wytrawne pierogi megrelskie
- Letni sos jeżynowo-winogronowy, czyli słodko-kwaśno-ostry smak Imeretii
- Lipowa herbatka u Leli
- Lobiani na patelni u Mery
- Lobio z czerwonej fasoli
- Malachto - fasola szparagowa w adżarskich klimatach
- Maliny z migdałami
- Marchewkowe łódeczki z orzechowym farszem
- Mczadersy - kukurydziane fusion inspiracje
- Mczadi adżarskie wypiekane na keci
- Mczadi kukurydziane - placuszki gruzińskie
- Mczadi kukurydziano-fasolowe
- Nazuki - chaszurski chlebek gościnności
- O piecach "tone" i wypiekaniu chleba w Gruzji
- Orzechowy przekładaniec a'la baklawa
- Pałeczki serowe po megrelsku
- Pchal-lobio z brukselką
- Pchali - warzywna kreatywność w orzechowym sosie
- Pieczarki duszone z orzechami
- Pierożki orzechowe z planety Kaukaz
- Podłużne lobiani, czyli fasolowa bagietka z Gori
- Postne kotlety fasolowe
- Pęczki z pora, czyli potrawa dla gadułów
- Ruski barszcz po gruzińsku, czyli zupa polityczna
- Sałatka buraczana Heleny Amiradżibi
- Sałatka ze smażonej papryki po meschetyjsku
- Ser domowy odciśnięty z przedłużoną trwałością
- Sinori u Taliko - adżarskie rulony naleśnikowe
- Soko-chinkali u Lii w Achalciche
- Soko-sulguni - grzyby zapiekane w "kiecy"
- Strączki fasoli z duszoną cebulą i jajkami
- Surówka z kiszonej kapusty z orzechami
- Swańska sałatka z buraka liściowego
- Swańska sól - legendarna mieszanka ziołowa z górskich łąk Swanetii
- Szakarlama z migdałem - ciasteczka pachnące starym Tbilisi
- Szeczamandi zielone, czyli pora na pora
- Słodka zielona papryka z gruzińskim sosem orzechowym
- Tkemali, ałycza i mirabelka - śliwkowi krewniacy w gruzińskim sosie
- Tolma wegetariańska, czyli liściaste zawijańce u Żużuny w Batumi
- Wariacje z zielonej fasolki po gruzińsku
- Zapiekaniec selerowo-ziemniaczany - inspiracja z motylami
- Ziemniaczany smak prostoty
- Zimowa herbatka z gałązek krzewów owocowych