Czachochbili wegetariańskie, czyli "bażantówa z warzyw"

Para bażantów w zaroślach [obraz Archibalda Thorburna]Czachochbili (chakhokhbili) dawno temu było kojarzone z potrawą z bażanta w pomidorach i od niego pochodzi nazwa. Teraz bażanta najczęściej zastępuje kurczak, ale spotyka się też wersje z rybą lub wegetariańskie z samych warzyw, gdzie funkcję ptaka przejmują ziemniaki. Jest to w miarę prosta potrawa przypominająca zupę warzywną, lecz znacznie od niej gęściejsza.

Dla Gruzina “bażantówa wegetariańska” brzmi pewnie równie komicznie jak “golonka z kurczaka” lub “polędwica sojowa” spotykana w naszych sklepach. Dla nas czachochbili brzmiało egzotycznie (Przemek pytał – “kogo w czachę bili”) a smakowało bardzo dobrze.

Produkty:
  • ziemniaki – 500-700 g
  • pomidory – 3-4 sztuki
  • cebule – 3 sztuki
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 nieduży strączek czerwonej lub zielonej ostrej papryczki (można użyć też suszonej w płatkach)
  • kilka gałązek natki pietruszki i koperku
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
Przyrządzenie:
  1. Obrane ziemniaki i pomidory pokroić w drobną kostkę. Zieleninę posiekać.
  2. Do rondla z grubym dnem lub na głęboką patelnię wlać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją na słabym ogniu.
  3. Dodać ziemniaki i pół szklanki wody. Dusić bez przykrycia kilkanaście minut.
  4. Dodać pomidory i na małym ogniu pod przykrywką dusić wszystkie składniki aż do miękkości przez kolejne kilkanaście minut.
  5. Odstawić z ognia, dodać przyprawy, drobno pokrojoną ostrą papryczkę i zieleninę. Podawać gorące.

Produkty na Czakhokhbili wegetariańskieCzachochbili wegetariańskie - potrawa kuchni gruzińskiej

Można wypróbować inne warianty:
  • z kalafiorem zamiast ziemniaków,
  • z papryką słodką dodaną do przepisu głównego.