Kulki ziemniaczane z orzechami

Ziemniaki dotarły do Gruzji w XIX wieku razem z niemieckimi kolonistami zaproszonymi przez cara Aleksandra I do osiedlania się na Kaukazie (m.in. w Katerinenfeld). Na początku były towarem luksusowym dostępnym dla nielicznych, jednak z biegiem czasu stały się na tyle powszechne, że mogły gościć w każdym domu. Obecnie występują na terenie całej Gruzji, nawet na wysokości 2200 metrów w Uszguli w Górnej Swanetii.

Wykopki ziemniaków (przełęcz Goderdzi, Adżaria)Adżarka podczas wykopków ziemniaków (przełęcz Goderdzi)Spóldzielnia rolnicza Pięć Gwiazd (okolice Okami)

W południowej i centralnej Gruzji warunki dla ziemniaków są tak dogodne, że można je zbierać nawet trzy razy do roku. Nie wszystkich cieszy taka popularność ziemniaka. Niektórzy narzekają, że wyparły one z kulinarnego repertuaru gruzińskiej kuchni inne, bardziej rodzime warzywa.

Przepis na kulki ziemniaczane z orzechami

Produkty:
  • ziemniaki – ½ kg,
  • orzechy – ½ szklanki zmielonych,
  • 1-2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • duża garść posiekanej zieleniny (nać kolendry, pietruszki, koperek),
  • sól do smaku,
  • pestki granatu do uwypuklenia smaku i dekoracji.
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki ugotować i utłuc na gładką masę (można przepuścić przez praskę).
  2. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić lub surową przepuścić razem z częścią pestek granatu przez maszynkę do mielenia (do wyboru).
  3. Do ziemniaczanej masy dodać cebulę, mielone orzechy, tarty czosnek, część zieleniny, miąższ z pestek granatu i przyprawy.
  4. Wymieszać, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Obtoczyć kulki w reszcie posiekanej zieleninie, udekorować pestkami granatu.

Kulki ziemniaczane po gruzińsku - z orzechami i granatem

Uwaga: Zamiast pestek granatu można dodać łyżkę octu winnego, ale zdecydowanie smaczniejsze jest z granatem. Można też dodać do masy drobno posiekany strączek ostrej papryki.

Frykadelki ziemniaczane z orzechami.

To bardzo podobna potrawa z ziemniaków, ale podawana na ciepło. Przygotowuje się ją prawie tak samo – bez pestek granatu, ale za to z surowym jajkiem dodanym do ziemniaczano-orzechowo-cebulowej masy. Uformowane kulki panieruje się w bułce tartej i obsmaża na oliwie a na koniec obsypuje zieleniną i polewa roztopionym masłem.