Kaurma z ziemniaków

Ziemniaki nie są tradycyjnym warzywem gruzińskim, jednakże i tam, od momentu przywiezienia z Ameryki, podbijały tradycyjną kuchnię stając się elementem składowym wielu potraw.

Jest w Gruzji region nazywany zagłębiem ziemniaczanym – to rejon Calki – rozległe, pagórkowato-górzyste tereny, poprzecinane równinnymi połaciami o ostrym klimacie na styku Dolnej Kartlii i Samcche-Dżwachetii. Tutaj spotkałam się z gruzińskim cudem ekonomicznym – jak to jest, że z bardzo małych pieniędzy wystarcza jeszcze na przyjęcie gości i uraczenie ich prostymi lecz smakowitymi potrawami. Jedna z poznanych nauczycielek z Edikilisi żartobliwie wyjaśniła: “kartoszka żariena, kartoszka wariena i chaczapuri toże z kartoszkoj...

Okolice Calki, Dolna Kartlia, Gruzja

Dopiero później dowiedziałam się, że tak wielka ilość potraw z ziemniaków jest charakterystyczna głównie dla tego rejonu Gruzji i poniekąd jest spadkiem po komunizmie, czyli ogromnych kołchozach preferujących monokultury i wydajność kosztem środowiska.

Kaurma to jedna z prostszych potraw i nie wymagających specjalnych umiejętności kulinarnych. Dobra z wszelkimi surówkami, sałatkami, kefirem czy gruzińskim jogurtem maconi.

Produkty:
  • ziemniaki – ½ kg,
  • cebula – 4 główki,
  • zielenina – 2-3 gałązki kolendry, pietruszki, koperku,
  • jajka – 2,
  • masło klarowane – 2 łyżki,
  • sól do smaku.
Przygotowanie:

Kaurma z ziemniaków - gruzińska potrawa wegetariańska

  1. Oczyszczoną i pokrojoną w kostkę cebulę poddusić na patelni lub w garnku z grubym dnem.
  2. Dodać pokrojone w kostkę lub półplastry ziemniaki.
  3. Zalać wodą tak, aby przykryła ziemniaki i dusić.
  4. W czasie duszenia dodać sól i drobno pokrojoną zieleninę.
  5. Pod koniec (gdy ziemniaki będą miękkie) zalać rozbełtanymi jajkami i chwilę potrzymać na ogniu aż do lekkiego ścięcia się masy.
  6. Kaurmę podawać na gorąco.