Pierożki orzechowe z planety Kaukaz

Niektórzy sugerują, że tego typu ciasteczko-pierożki są zaczerpnięte z kuchni rosyjskiej. Gdyby nawet tak było, to mają w sobie spory dodatek gruzińskiej duszy przejawiającej się w dodawaniu orzechów tam, gdzie się tylko da.

Kaukaz (Fullarton, 1872)W gruzińskiej kuchni funkcję typowego europejskiego deseru przejmują owoce, zarówno świeże jak i suszone, orzechy oraz miód – ewentualnie słodkie kombinacje z tych naturalnych półproduktów. Ponieważ Gruzja usytuowana jest w środku “planety Kaukaz”, jak to pięknie określił w swojej książce Wojciech Górecki, to i inspiracje z różnych regionów przemieszczają się razem z ludźmi i ich upodobaniami. Tym sposobem przepis na słodkie, orzechowe pierożki trudno dokładnie umiejscowić – po prostu jest...

Produkty na ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna – 600 g,
  • śmietana – 2 łyżki,
  • jajka – 2,
  • drożdże – 20 g,
  • masło lub masło klarowane – 200 g (część zostawić do nadzienia).
Produkty na nadzienie:
  • cukier – 250 g (użyłam melasy trzcinowej),
  • orzechy mielone – 700 g,
  • masło – 3 łyżki rozpuszczonego,
  • kardamon – niepełna łyżeczka,
  • sól do smaku.
Przygotowanie pierożków orzechowych:

Ciasteczka drożdżowe z nadzieniem orzechowym

  1. Mąkę zmieszać ze śmietaną, jajkami, solą i rozpuszczonym masłem.
  2. Dodać rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże, zamieszać, wyrobić na masę.
  3. Odstawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.
  4. Ciasto rozdzielić na części, rozwałkować na placki i wykrawać krążki.
  5. Zmielone orzechy, zmieszane z cukrem i kardamonem, nałożyć na krążki ciasta.
  6. Uformować i pozlepiać jak pierogi.
  7. Piec ok. 25 minut w temperaturze ok. 200°C.

Cudowność domu polega nie na tym, że zapewnia schronienie, ogrzewa, czy daje poczucie własności, ale na tym, że powoli gromadzi w nas zasoby słodyczy.
Antoine de Saint-Exupéry

Formowanie orzechowych pierożków gruzińskichRobiliśmy te pierożki jeszcze w Polsce, będąc głową gdzieś w Gruzji. Bawiliśmy się ugniataniem ciasta, dobieraniem składników do nadzienia i oblizywaniem palców oraz pierwszymi próbami zlepiania pierożków – to akurat nie za bardzo nam wychodziło.

Wykazywaliśmy się kreatywnością, eksperymentując z wykorzystaniem silikonowych foremek do ciasteczek a na koniec zrobiliśmy choinkę migdałową z pozostałego ciasta. Najmniej w tym wszystkim chodziło o efekt końcowy – najważniejsze, że byliśmy razem nasiąknięci tą domową gruzińsko-polską tradycjosłodyczą.

Orzechowe ciasta - choinka, gwiazdki i bałwankiCiasteczka z orzechami w formach silikonowych

Ciasteczko-pierożki wyszły świetne a silikonowe foremki wyśmienicie się sprawdziły. Wystarczyło urywać z ciasta kawałek trochę większy niż orzech, palcami uformować w placuszek, nałożyć nadzienie, zalepić nie przejmując się kształtem i włożyć w silikonową formę, w której ciasto rosnąc dopasowywało się samo do kształtu gwiazdki, bałwanka czy serduszka. Patent powstał z powodu naszej niezdarności w zalepianiu, ale okazał się rewolucyjny. :-)