Bakłażanowe czółna faszerowane serem

Gdyby Bakłażanowa jaskółka [grafika Adam Bińkowski]bakłażan miał skrzydła, wydawałby się nam jaskółką. – przysłowie gruzińskie

Jeśli możemy sobie wyobrazić latającego jak jaskółka fioletowego bakłażana, to cóż nam szkodzi skłonić go do pływania?

W bakłażanowych czółnach najpierw bakłażan pływa w garnku, bo musi się trochę obgotować. Wcześniej wydrążamy czółno tak, aby było gotowe na przyjęcie wspaniałego serowego ładunku a potem już na szerokie wody... a raczej do piekarnika. :-)

Produkty:
  • bakłażany – 3 szt,
  • ser solankowy (bryndza, gruziński sulguni lub inny) – 150 g,
  • 2 jajka,
  • klarowane masło – 2 łyżki,
  • zielenina do posypania.
Przyrządzenie:
Bakłażanowe czółna pływające w garnku
Bakłażanowe czółna pływające do góry dnem
  1. Bakłażany przekroić wzdłuż na połowy, miąższ wydrążyć (łyżką lub nożem – mnie było wygodniej delikatnie nacinać wzdłuż nożem i rwać palcami).
  2. Czółna zanurzyć we wrzącej, posolonej wodzie i obgotować przez kilkanaście minut. Odcedzić, ostudzić, odcisnąć z wody, uważając by ich nie uszkodzić.
  3. Pozostały miąższ drobniutko pokroić i podsmażyć na maśle.
  4. Do sera wbić jajka, bakłażanowy miąższ i dobrze wymieszać.
  5. Masą napełnić bakłażanowe czółna, ułożyć je na blasze i zapiekać około 15 minut w temperaturze 200°C.
Warianty farszu:
  • drobno pokrojony ser zmieszać z posiekanymi na twardo 2 jajkami i 2 łyżkami masła;
  • do masy dodać czosnek;
  • do masy dodać drobno pokrojoną, ostrą lub słodką paprykę podsmażoną z cebulą;
  • dodać mielone orzechy;
  • masę serową połączyć z masą warzywną (kompozycja własna).

Bakłażanowe czółna z serem przed pieczeniem i po