Bakłażany zapiekane z jajkami i mądrala Hodża Nasreddin

BakłażanW gruzińskiej kuchni są dziesiątki a może i setki potraw z bakłażanów. Z gotowanych, duszonych, pieczonych, grillowanych, łączonych z różnymi zestawami przypraw. Bakłażany z jajkami to taka jakby bakłażanowa jajecznica. Żeby bakłażanowe potrawy się nie znudziły to przytoczę pewną opowiastkę przypisywaną legendarnemu mędrcowi i filozofowi – Hodży Nasreddinowi, który jest znany w całej Turcji i na Kaukazie z mądrych i bardzo dowcipnych spostrzeżeń.

Hodża Nasreddin i bakłażany

Pewnego razu Hodża Nasreddin na osiołkuNasreddin był na obiedzie u króla Timura. Podano potrawkę z bakłażanów. Timur postanowił sprawdzić oddanie mułły i powiedział:
– Najbardziej ze wszystkich warzyw na świecie lubię bakłażany.
– I ja także, królu – odezwał się Nasreddin.

Przy kolejnym wspólnym obiedzie Timur powiedział:
– Bakłażany wcale nie są takie smaczne. Jeśli nie będę ich jadł nawet przez kilka lat, to wcale za nimi nie zatęsknię.
– I ja także, królu – odezwał się Nasreddin.

Kiedy po jakimś czasie ponownie spotkali się przy obiedzie Timur powiedział:
– Zawsze, jak tylko skuszę się na bakłażana, to zaczyna boleć mnie głowa i wali mi serce.
– Mnie też, królu – podchwycił Mułła Nasreddin.
– One są przeklęte, rzecz to pewna – kontynuował Timur. – Jak tylko zjem chociaż kawałek, to robi mi się ciemno w oczach i nic nie widzę.
– Mnie też, królu – przytaknął Mułła.

Pod koniec obiadu Timur wezwał kucharza i powiedział do niego:
– Jeśli jeszcze raz podasz mi na stół bakłażany, to obedrę cię ze skóry tak jak bakłażana po upieczeniu. Wiedz raz na zawsze – ja ich nie znoszę!
Nasreddin w tym samym momencie odsunął z obrzydzeniem talerz z bakłażanem i powiedział:
– Ja także na nie patrzeć nie mogę.
– Oj, mułło – powiedział Timur – jaki z ciebie dziwny człowiek! Zgadzasz się ze wszystkim co bym nie powiedział o tych nieszczęsnych bakłażanach. Dlaczego?
– Sprawa jest prosta Panie! – odpowiedział Nasreddin – Tak to powinno być, bo przecież wynagrodzenie płacisz mi Ty i służę Tobie a nie bakłażanom.

Składniki potrawy:
  • bakłażany – 2 sztuki,
  • jajka – 2-3 sztuki,
  • cebula,
  • czosnek – 1-2 ząbki,
  • oliwa do smażenia,
  • ½ łyżeczki kolendry, szczypta bazylii, po kilka gałązek zieleniny (kolendra, koperek, natka pietruszki, mięta),
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie potrawy:
  1. Bakłażany upiec w nagrzanym piekarniku, zdjąć skórkę i pokroić w sporą kostkę.
  2. Dodać pokrojoną drobno cebulę i roztarty z solą czosnek. Przyprawić pieprzem i kolendrą. Podsmażyć na oliwie.
  3. Jak bakłażany i cebula lekko się podrumienią zalać rozbełtanymi jajkami z dodatkiem zieleniny.
  4. Zapiekać do ścięcia jaj (można przełożyć na formę do zapiekania i zapiec w piekarniku).

Bakłażany zapiekane z jajkiem

Można dodatkowo:

  • posypać po wierzchu startym serem,
  • dodać ostrej papryczki lub podprażonych mielonych orzechów.