Bakłażany zapiekane z jajkami i mądrala Hodża Nasreddin
W gruzińskiej kuchni są dziesiątki a może i setki potraw z bakłażanów. Z gotowanych, duszonych, pieczonych, grillowanych, łączonych z różnymi zestawami przypraw. Bakłażany z jajkami to taka jakby bakłażanowa jajecznica. Żeby bakłażanowe potrawy się nie znudziły to przytoczę pewną opowiastkę przypisywaną legendarnemu mędrcowi i filozofowi – Hodży Nasreddinowi, który jest znany w całej Turcji i na Kaukazie z mądrych i bardzo dowcipnych spostrzeżeń.
Hodża Nasreddin i bakłażany
Pewnego razu
Nasreddin był na obiedzie u króla Timura. Podano potrawkę z bakłażanów. Timur postanowił sprawdzić oddanie mułły i powiedział:
– Najbardziej ze wszystkich warzyw na świecie lubię bakłażany.
– I ja także, królu – odezwał się Nasreddin.Przy kolejnym wspólnym obiedzie Timur powiedział:
– Bakłażany wcale nie są takie smaczne. Jeśli nie będę ich jadł nawet przez kilka lat, to wcale za nimi nie zatęsknię.
– I ja także, królu – odezwał się Nasreddin.Kiedy po jakimś czasie ponownie spotkali się przy obiedzie Timur powiedział:
– Zawsze, jak tylko skuszę się na bakłażana, to zaczyna boleć mnie głowa i wali mi serce.
– Mnie też, królu – podchwycił Mułła Nasreddin.
– One są przeklęte, rzecz to pewna – kontynuował Timur. – Jak tylko zjem chociaż kawałek, to robi mi się ciemno w oczach i nic nie widzę.
– Mnie też, królu – przytaknął Mułła.Pod koniec obiadu Timur wezwał kucharza i powiedział do niego:
– Jeśli jeszcze raz podasz mi na stół bakłażany, to obedrę cię ze skóry tak jak bakłażana po upieczeniu. Wiedz raz na zawsze – ja ich nie znoszę!
Nasreddin w tym samym momencie odsunął z obrzydzeniem talerz z bakłażanem i powiedział:
– Ja także na nie patrzeć nie mogę.
– Oj, mułło – powiedział Timur – jaki z ciebie dziwny człowiek! Zgadzasz się ze wszystkim co bym nie powiedział o tych nieszczęsnych bakłażanach. Dlaczego?
– Sprawa jest prosta Panie! – odpowiedział Nasreddin – Tak to powinno być, bo przecież wynagrodzenie płacisz mi Ty i służę Tobie a nie bakłażanom.
Składniki potrawy:
- bakłażany – 2 sztuki,
- jajka – 2-3 sztuki,
- cebula,
- czosnek – 1-2 ząbki,
- oliwa do smażenia,
- ½ łyżeczki kolendry, szczypta bazylii, po kilka gałązek zieleniny (kolendra, koperek, natka pietruszki, mięta),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie potrawy:
- Bakłażany upiec w nagrzanym piekarniku, zdjąć skórkę i pokroić w sporą kostkę.
- Dodać pokrojoną drobno cebulę i roztarty z solą czosnek. Przyprawić pieprzem i kolendrą. Podsmażyć na oliwie.
- Jak bakłażany i cebula lekko się podrumienią zalać rozbełtanymi jajkami z dodatkiem zieleniny.
- Zapiekać do ścięcia jaj (można przełożyć na formę do zapiekania i zapiec w piekarniku).
Można dodatkowo:
- posypać po wierzchu startym serem,
- dodać ostrej papryczki lub podprażonych mielonych orzechów.
Publikowane w serwisie Oblicza Gruzji teksty, tłumaczenia, adaptacje, zdjęcia i grafiki mają swoich autorów. Jeśli chcesz je wykorzystać i/lub rozpowszechnić we fragmentach lub w całości, to zapoznaj się wcześniej z naszymi zasadami udostępniania treści.
Spodobało ci się? Podziel się z innymi...
- Aczma - adżarska lasagne
- Adżapsandali, czyli bakłażanowy misz-masz
- Bakłażanowe "języki teściowej" - samo słodkie czy samo gorzkie
- Bakłażanowe czółna faszerowane serem
- Bakłażanowe krążki z orzechową nutą
- Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku
- Bakłażanowy kawior, czyli pasty z pieczonych bakłażanów
- Bakłażany faszerowane ryżem z warzywami
- Bakłażany w pomidorach i pieczarkach
- Bakłażany zapiekane z jajkami i mądrala Hodża Nasreddin
- Banany zapiekane z migdałami
- Buraki faszerowane warzywami
- Chaczapuri adżarskie u Starszyny
- Chaczapuri na zielono
- Chaczapuri, czyli serowy chleb
- Ciasto herbaciane
- Cygara orzechowe, czyli ciasteczka z duchem wu-wei
- Czachochbili wegetariańskie, czyli "bażantówa z warzyw"
- Czadi imeretyńskie pieczone w keci na liściach
- Czerwona kapusta po gruzińsku - na szlakach starożytnych wędrówek
- Cziri z hurmy, czyli suszone girlandy
- Cziszdwari - mczadi serowe z Kodorskiego Wąwozu
- Cziszdwari Leli, czyli serowy kwiatek
- Cziżi-biżi - jajeczny miszmasz
- Domowe wędzenie serów w Gruzji
- Domowy ser gruziński na chaczapuri
- Doszorwa - zupa na maconi
- Dynia pieczona i gotowana - jesienno-zimowe przekąski
- Dyniowo-orzechowy smakołyk Arkadija
- Dżondżoli - kiszone kwiatostany kłokoczki
- Elardżi ziemniaczane po swańsku
- Fasola podsmażana, czyli smak prostoty
- Gomi - kaszka o smaku gruzińskiej tradycji
- Gozinaki - przysmak zaklinający szczęście
- Gruzińska sałatka warzywna
- Gruzińskiego wina smak
- Gupta z czerwonej fasoli
- Gwezeli - guryjskie pierożki z jajkiem i serem
- Imeretyński szafran, czyli przyprawowe kwiatki
- Jabłka pieczone na keci - zimowy deser
- Jajecznica z orzechami po gruzińsku
- Jajka faszerowane orzechami
- Kapusta kiszona na czerwono po gruzińsku
- Kaurma z ziemniaków
- Kawa po batumsku
- Kawa po królewsku z Achalciche
- Kikliko - kogucie grzanki-obsmażanki
- Kirkażi - sałatka z czerwonej fasoli
- Kiszmisziani - rodzynkowe ciasteczka
- Konfitura jarzębinowa Leli z Uszguli
- Konfitura z pigwy u Nazi w Muchati
- Kulki ziemniaczane z orzechami
- Kweri - wytrawne pierogi megrelskie
- Letni sos jeżynowo-winogronowy, czyli słodko-kwaśno-ostry smak Imeretii
- Lipowa herbatka u Leli
- Lobiani na patelni u Mery
- Lobio z czerwonej fasoli
- Malachto - fasola szparagowa w adżarskich klimatach
- Maliny z migdałami
- Marchewkowe łódeczki z orzechowym farszem
- Mczadersy - kukurydziane fusion inspiracje
- Mczadi adżarskie wypiekane na keci
- Mczadi kukurydziane - placuszki gruzińskie
- Mczadi kukurydziano-fasolowe
- Nazuki - chaszurski chlebek gościnności
- O piecach "tone" i wypiekaniu chleba w Gruzji
- Orzechowy przekładaniec a'la baklawa
- Pałeczki serowe po megrelsku
- Pchal-lobio z brukselką
- Pchali - warzywna kreatywność w orzechowym sosie
- Pieczarki duszone z orzechami
- Pierożki orzechowe z planety Kaukaz
- Podłużne lobiani, czyli fasolowa bagietka z Gori
- Postne kotlety fasolowe
- Pęczki z pora, czyli potrawa dla gadułów
- Ruski barszcz po gruzińsku, czyli zupa polityczna
- Sałatka buraczana Heleny Amiradżibi
- Sałatka ze smażonej papryki po meschetyjsku
- Ser domowy odciśnięty z przedłużoną trwałością
- Sinori u Taliko - adżarskie rulony naleśnikowe
- Soko-chinkali u Lii w Achalciche
- Soko-sulguni - grzyby zapiekane w "kiecy"
- Strączki fasoli z duszoną cebulą i jajkami
- Surówka z kiszonej kapusty z orzechami
- Swańska sałatka z buraka liściowego
- Swańska sól - legendarna mieszanka ziołowa z górskich łąk Swanetii
- Szakarlama z migdałem - ciasteczka pachnące starym Tbilisi
- Szeczamandi zielone, czyli pora na pora
- Słodka zielona papryka z gruzińskim sosem orzechowym
- Tkemali, ałycza i mirabelka - śliwkowi krewniacy w gruzińskim sosie
- Tolma wegetariańska, czyli liściaste zawijańce u Żużuny w Batumi
- Wariacje z zielonej fasolki po gruzińsku
- Zapiekaniec selerowo-ziemniaczany - inspiracja z motylami
- Ziemniaczany smak prostoty
- Zimowa herbatka z gałązek krzewów owocowych