Surówka z kiszonej kapusty z orzechami

Nadszedł już czas – Kapustapowiedział Mors –
Pogrążyć się w rozmowie
O tym, czym but jest, łódź i lak,
Kapusta i Królowie,
I czemu w morzu woda wrze,
A wieprz ma skrzydła sowie.
Lewis Carroll, O tym, co Alicja odkryła po drugiej stronie lustra

Po drugiej stronie lustra można dużo odkryć a historię dość często trzeba rewidować i pisać od nowa. I nie tylko tę wielką historię dziejową, ale także historię warzyw. Całe lata utwierdzano nas w przekonaniu, że ojczyzną kapusty są rejony Morza Śródziemnego. Jednakże teraz może się okazać, ze zarówno złote runo, jak i kapusta pochodzą ze starożytnej Kolchidy. Gruziński uczony G. Dżaparidze przez wiele lat tropił kapuściane szlaki i do powyższego wniosku doszedł. Są tacy, którzy się z nim zgadzają, są i oponenci.

Kapusta w Gruzji jest bardzo popularna i ma zastosowanie w wielu potrawach. Surowa, gotowana, duszona a także kiszona. Widziałam kiszoną z burakami – o pięknej, czerwonej barwie – a także podobnie kiszoną jak u nas w Polsce, choć grubiej szatkowaną.

Ta kapuściana surówka jest bardzo smaczna, szybka do zrobienia i warta spróbowania przez tych, którzy lubią przecierać nowe szlaki i próbować nowe smaki. :-)

Składniki na surówkę:
  • kiszona kapusta – ½ kg,
  • mielone orzechy włoskie – ¼ szklanki,
  • czosnek – 2-3 ząbki,
  • zmielona kolendra – łyżeczka,
  • zielenina – koperek, natka pietruszki – garść,
  • przyprawy do smaku.
Przygotowanie surówki:

Kapusta kiszona

  1. Kiszoną kapustę pokroić, odcisnąć, sok zlać do oddzielnej miseczki.
  2. Do soku dodać zmielone orzechy i przeciśnięty przez praskę czosnek (ja ścieram na drobnych oczkach małej tarki do sera), doprawić zmieloną kolendrą i innymi przyprawami (np. mieloną papryką, pieprzem, kozieradką).
  3. Do soku z orzechami i przyprawami dodać kapustę i drobno pokrojoną zieleninę (koperek i natkę pietruszki). Wszystko razem dobrze wymieszać i na pół godziny odstawić.

Surówka z kiszonej kapusty z orzechami po gruzińsku