Cziżi-biżi - jajeczny miszmasz

Świat powstał z chaosu. Ale nie z całego
– jeszcze go trochę pozostało.
Władysław Grzeszczyk, Parada paradoksów

Od pierwszego momentu, gdy usłyszałam nazwę tej potrawy byłam nią zachwycona. Powtarzałam ją bez przerwy uwiedziona melodyjnością. W jej nazwie kryła się różnorodność, szczypta nieładu, okruch chaosu i niespodzianka. Treść ukryta za słowem wymykała się regułom i przez to była wspaniała.

Cziżi-biżi1 to odpowiednik naszego miszmasz i, jak sama nazwa wskazuje, do potrawy możemy wrzucić to, co mamy pod ręką i co nam pasuje, bo jajeczna fantazja nie ma reguł ani ograniczeń – byle były jajka, pomidory i coś tam jeszcze... Zimą koncentrat, przecier lub gęsty sos pomidorowy, a latem świeże drobno pokrojone lub jak komu wygodnie.

Jajka od szczęśliwych, gruzińskich kurSery gruzińskie - swański prasowany, nadugi, podpuszczkowy młody

Dla Mery2 oczywiście wersja bez sera nie istnieje, więc w tym przepisie również musiał się znaleźć...

Składniki:
  • jajka,
  • pomidory lub przecier pomidorowy,
  • cebula,
  • przyprawy gruzińskie: adżika zielona, sól swańska,
  • sery gruzińskie (opcjonalnie) – użyliśmy takich, jakie mieliśmy pod ręką: ser podstawowy, swański prasowany ze skrzynki i nadugi,
  • zielenina (opcjonalnie).
Przygotowanie:
  1. Cebulę podsmażamy, dodajemy pomidorową pulpę i przyprawy.
  2. Opcjonalnie dodajemy ser, rozgniatamy i mieszamy – ma się roztopić i ciągnąć jak w fondue.

    Przygotowanie cziżi-biżi -1- cebula i sos pomidorowyPrzygotowanie cziżi-biżi -2- mieszanka serów

  3. Na koniec dodajemy rozbełtane jajka, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.

    Przygotowanie cziżi-biżi -3- na koniec jajkaCziżi-biżi - jajeczny miszmasz - potrawa kuchni gruzińskiej

Cziżi-biżi świetnie smakuje z grzankami z chleba albo z ziemniakami w mundurkach.

  • 1. gruz. ჩიჟი-ბიჟი – chizhi-bizhi
  • 2. Żużuna Mery Kwicjani, u której spokojnie i ciepło przezimowaliśmy.