Ziemniaczany smak prostoty

Jestem przekonany, że życie proste i skromne dobrze służy każdemu, zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. – Albert Einstein

Cięcie drzew na deskiJesienny, pracowity dzień – słychać warkot maszyn a praca przy obróbce drewna wre. Wszyscy będą pracować od rana do wieczora a w południe głód ich przyciągnie do kuchni. Południowy posiłek jest skromny i smakowity. Dopiero wieczorny będzie bardziej wykwintny i z winem na uczczenie dobrze zakończonego dnia pracy.

Teraz jest sprawnie, szybko i prosto – wielki kocioł aromatycznych ziemniaków, jakieś pozostałości z wczorajszego dnia, zielenina do zagryzania, woda do popicia...

Składniki:
  • ziemniaki.
  • cebula, czosnek,
  • zielenina – taka, jak jest pod ręką,
  • przyprawy do smaku,
  • pieprze świeżo mielony.
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki z cebulą i zieleninąZiemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Cebulę przesmażamy z czosnkiem, dodajemy przyprawy do smaku.
  3. Siekamy bardzo dużą ilość różnorodnej zieleniny – zależnie od sezonu i tego, co w ogrodzie.
  4. Dodajemy wszystko do odcedzonych i odparowanych ziemniaków, lekko mieszamy razem, na koniec posypujemy świeżo mielonym, czarnym pieprzem.