Jajecznica z orzechami po gruzińsku

Nie muszę być Produkty do jajecznicy po gruzińsku - jajka, orzechy, cebula, papryczkajajkiem na patelni by móc opisać jajecznicę.
Gustaw Flaubert

Czy jest coś popularniejszego od jajecznicy? I łatwiejszego? Jest prosta nawet dla zupełnych kuchennych analfabetów i zawsze się uda. Wersja gruzińska różni się od naszej rodzimej dodanymi orzechami i zapiekaniem zamiast smażenia. Nic dodać nic ująć – omne vivum ex ovo.

Produkty:
  • 4 jajka,
  • cebula,
  • łyżka masła klarowanego,
  • ¼ zmielonych lub utłuczonych orzechów włoskich,
  • opcjonalnie: ostra lub słodka papryczka, zielenina (posiekana nać pietruszki, koper, szczypior, bazylia, itd.).
Przygotowanie:

Jajecznica po gruzińsku z orzechami

  1. Cebulę pokroić drobno, posolić i poddusić na maśle do miękkości (można dodać drobno pokrojoną papryczkę i ząbek czosnku).
  2. Wymieszać jajka z orzechami, zieleniną i przyprawami.
  3. Cebulę przełożyć w formę do zapiekania, zalać rozmieszaną masą jajeczną.
  4. Zapiekać aż do pojawienia się lekkiej skorupki i złocistego koloru.
  5. Podawać posypane zieleniną (można dodać też starty ser).

Można oddzielnie podać cząstki cytryny.